6u30. De wekker gaat.
‘Hey Google, good morning!’
Ik schuifel nog half slapend de keuken in, en krijg meteen mijn update voor de dag.
De Google Assistant vertelt me hoe laat het is en welk weer het vandaag wordt, maar ook dat er wegenwerken zijn op mijn route naar het werk.
Verder kan ik mijn afspraken voor vandaag horen, en een nieuwsbulletin naar keuze. De Google Assistant spreekt nog geen Nederlands, dus voorlopig zijn er geen Nederlandstalige nieuwsberichten beschikbaar. Gelukkig wordt binnenkort ondersteuning voor het Nederlands toegevoegd.
[Update 29.10.2018: Vanaf nu kan je jouw Google Home speaker ook instellen in het Nederlands. Houd er wel rekening mee dat bepaalde functies nog niet beschikbaar zijn, en dat je assistent nog niet alle commando’s even goed begrijpt. Gelukkig leert Google Home continu bij, en worden er geleidelijk aan nieuwe functies toegevoegd.]
Muziek in een handomdraai
Geen nood! ‘Hey Google, play Studio Brussel on TuneIn’ en ik luister lekker naar mijn favoriete zender. In de eerste plaats blijft de Google Home een draadloze luidspreker, met het voordeel dat ik niet op mijn smartphone moet zitten prullen om een radiokanaal of een Spotify-playlist op te starten. Ik zeg simpelweg wat ik wil horen en via welke applicatie, en de speaker doet de rest.
Voor zo’n compacte speaker is de geluidskwaliteit best ok. Zonde van mijn geluidsinstallatie? Dan vraag ik gewoon om mijn muziek daarop af te spelen, toch? Dankzij de Chromecast Audio kan ik mijn favoriete playlists streamen naar mijn ‘domme’ versterker. Graag muziek doorheen het hele huis? Met een extra Google Home of Google Home Mini in mijn badkamer of bureau kan ik alle speakers samen (of apart) laten spelen.
Het centrum van je Smart home
Tijd om te gaan. Ik vraag Google om de muziek te stoppen en de lampen uit te schakelen.
Niet alleen mijn Philips Hue-lampen, maar ook mijn Tado slimme thermostaat bedienen is makkelijker dan ooit. Ik hoef niet meer steeds de app op mijn smartphone te openen. Ik vraag bijvoorbeeld om de verwarming in de badkamer aan te zetten, een kwartiertje voor ik in bad ga. Met een compatibele IP-camera kan je zelfs op tv checken wie er aan de voordeur staat!
Google Home & Chromecast, the perfect match!
Over tv’s gesproken… Staat er eentje met Android in je woonkamer? Dan is de Chromecast-functie ingebouwd en kan je jouw tv rechtstreeks bedienen via Google Home. Heb je net als ik een andere televisie? Geen probleem. Dan hoef je enkel een Chromecast-dongle in de HDMI-poort van je tv te pluggen. Zo plof ik ’s avonds in de zetel en vraag ik Google om Designated survivor af te spelen op Netflix. De tv springt aan en de eerstvolgende aflevering begint te spelen. Ik kan zelfs terugspoelen en het volume bedienen via spraakcommando’s. Nooit meer zoeken naar mijn smartphone of de afstandsbediening. Ideaal!
De deurbel gaat. Ik vraag Google om de tv te pauzeren en verwelkom mijn vrienden. De foto’s van mijn laatste citytrip tonen? Ik hoef het maar te vragen en via Google Foto’s verschijnen ze rechtstreeks op mijn tv. Ik kan ook vragen om foto’s van een specifieke locatie, persoon, of onderwerp te tonen.
Verdorie, geen chips meer in huis… Ik vraag Google om ze aan mijn boodschappenlijstje toe te voegen. In de winkel kan ik dit lijstje snel checken via de Google Home app.
Je persoonlijke zoekmachine
Misschien wel de grootste troef van de Google Home? De rechtstreekse link met de grootste zoekrobot ter wereld: ‘Tot hoe laat is de dichtste supermarkt open?’, ’Wanneer spelen de Belgen hun volgende voetbalmatch?’ Ik krijg steeds een relevant en compleet antwoord. Ik kan mijn Google Assistant zelfs inschakelen als quizmaster om mijn gasten te entertainen!
In volle evolutie
Ik moet toegeven dat ik mijn twijfels had toen ik Google Home in huis haalde. De eerste dag vroeg ik de meest uiteenlopende dingen, om te testen tot wat mijn nieuwe assistent allemaal in staat is. Het was soms even zoeken hoe ik mijn vragen moest formuleren, zodat de Google Assistant mij begreep. Er wordt ook geen handleiding bijgeleverd. Logisch eigenlijk, aangezien de Google Assistant continu evolueert. Gelukkig is er online meer dan genoeg informatie beschikbaar. Zo kan je toch alle mogelijkheden van je slimme assistent ontdekken. Akkoord, sommige functies zijn nog niet beschikbaar in België, maar het verwonderde mij wat er allemaal wél al kan.
Meer weten? Dit zijn de meest gestelde vragen over Google Home:
1. Kan ik de afspraken in mijn agenda raadplegen via Google Home?
2. Kan ik als iPhone-gebruiker Google Home gebruiken?
3. Kan ik mijn smart home-apparaten bedienen via Google Home?
4. Ik wil via Google Home muziek afspelen op mijn bestaande installatie:
5. Moet ik altijd vermelden op welk toestel ik iets wil afspelen?
6. Moet ik steeds herhalen dat muziek via Spotify moet afgespeeld worden?
7. Hoe kan ik mijn tv in- en uitschakelen via Google Home?
8. Kan ik mijn tv-kanaal veranderen via Google Home?
9. Kan ik ‘shortcuts’ gebruiken voor complexe vragen?
10. Kan Google Home verschillende personen onderscheiden?