Home    Thuis    Hoe behandel je vocht in je woning?

Hoe behandel je vocht in je woning?

door | mrt 8, 2017 | Thuis

Eén op de tien woningen heeft last van te veel vocht, vooral in de steden. Hieronder ontdek je enkele tips om vocht te behandelen én te voorkomen: van dagelijkse gewoontes tot luchtontvochtigers en luchtreinigers.

Waarom vocht bestrijden in de woning?

Vocht bestrijd je in de eerste plaats voor je gezondheid. En die van je kinderen. Groeit je zoon of dochter op in een vochtig huis? Dan heeft hij of zij 3 keer meer kans op gezondheidsklachten. Want vocht tast de binnenkant van je woning aan met nefaste gevolgen: afbladderende verf, schimmel en mijten. De luchtkwaliteit gaat achteruit en je krijgt last van hoofdpijn, ademhalingsproblemen of allergieën.

vocht in huis

Bovendien voelt een ruimte met een lage luchtvochtigheid sneller knus en gezellig aan. Anders moet je langer verwarmen voor hetzelfde, gezellige gevoel.

Wist je dat? Sommige planten doen de vochtigheidsgraad in je woning dalen. Hun voeding bestaat uit water dat ze onttrekken aan … de lucht. Denk maar aan de orchidee, de fuchsia en de ficus.

3 oplossingen om vocht te behandelen

Er zijn verschillende toestellen die vocht uit de lucht halen. In een kleine kamer kan een vochtopnemer volstaan. Die werkt met chemische vullingen die je geregeld moet vervangen. Maar een vochtopnemer absorbeert hoogstens 2 liter water per week in een ruimte van 20 tot 40 m².

Een luchtontvochtiger is bijzonder efficiënt. Zo’n toestel haalt maar liefst 4 tot 40 liter vocht per dag uit de lucht, bewaart het water of voert het af, en blaast drogere lucht de kamer in. Luchtontvochtigers zijn dus ook geschikt voor grote ruimtes.

Een luchtreiniger, tot slot, zuivert de lucht in huis en bestrijdt vervuilende stoffen. Bevat je toestel een koolstoffilter? Dan ben je ook verlost van gassen en geurtjes. Daarbovenop hebben meer en meer luchtreinigers een HEPA-filter. Die is goud waard voor astmapatiënten en mensen met hooikoorts, want hij bevrijdt je huis ook van pollen en allergenen. Er bestaan ook combitoestellen: luchtbevochtigers en luchtreinigers in één.

 

Dagelijkse gewoontes

Daarnaast beperk je het vocht in huis met enkele dagelijkse gewoontes. Condensatie is een grote factor, bijvoorbeeld na een douche of bad. Maar ook als je kookt of de was ophangt, ontstaat er condensatie. Daarom is het belangrijk om alle kamers elke dag 10 minuten te verluchten. Denk zeker aan je slaapkamer: daar breng je ongeveer 8 uur per dag door.

De in- en uitgangen van lucht moeten vrij en schoon zijn. Controleer dus regelmatig de dichtingen van de ramen en verluchtingssystemen. Ook je Mechanische Gecontroleerde Ventilatie (MGV) systemen laat je het best geregeld controleren op vuil en schimmels.

verlucht je huis

Zet je radiatoren iedere dag uit om je binnenruimtes te verluchten. Doe dit bij voorkeur na de douche of de schoonmaak.

En? Klaar om komaf te maken met vocht in je woning?