Home    Thuis    Hoe verbruiken we minder plastic?

Hoe verbruiken we minder plastic?

Plastic is zo licht en sterk dat we het al 60 jaar lang elke dag gebruiken. Nochtans is het gevaarlijk voor onze gezondheid als het in contact komt met voedsel, en voor de planeet als je weet dat het honderden jaren duurt voordat het volledig is afgebroken. Recycleren is erg belangrijk voor het milieu, maar wist je dat slechts 9 % van het geproduceerde plastic wordt gerecycleerd? En dat de helft in minder dan een jaar tijd op de afvalberg belandt? Wij geven je enkele tips om je gebruiksgewoonten te veranderen. We kunnen immers allemaal iets doen!
DoorJeanne Poma

door | 19 april | Thuis

Gebruik vooral herbruikbare recipiënten

Voor de boodschappen gebruiken we doorgaans geen grote tassen meer, maar in kleinere winkels of bij de apotheek gebeurt dat nog wel af en toe. Hou altijd een stoffen tas bij de hand die je heel klein kan opplooien. Ook tote bags zien er tegenwoordig heel mooi uit. Neem als je boodschappen doet ook kleine netjes mee voor groenten en fruit en glazen potten voor alle zaden en granen die je in bulk koopt. Die trend wint stilaan terrein in de supermarkten. Probeer ook zoveel mogelijk producten te kiezen met de minste verpakking.

Huisgemaakt: milieuvriendelijker en gezonder

Sodastream

40 % van het plastic wordt gebruikt in verpakkingen. Dranken en maaltijden op basis van producten die je zelf kiest, zijn meestal gezonder. De lekkerste yoghurts maak je zelf met de yoghurtmachine Moulinex YG231E32. Je hele gezin zal smullen van je huisgemaakte yoghurt zonder bewaarmiddelen en zonder plastic potjes. In plaats van bruiswater te drinken uit een plastic fles uit de winkel, kan je je eigen bubbels maken met de Spirit van SodaStream. Dat geldt ook voor vruchtensap uit een fles. Verse groenten- of vruchtensappen boordevol vitamines kan je zelf maken met de Princess Juice Extractor.

In de keuken: leve hout, glas of inox!

Inox is een stevig en recycleerbaar materiaal dat niet vervormt onder invloed van hitte. Denk daaraan als je aan een nieuwe pollepel, borden of een keukenrobot toe bent of bijvoorbeeld wil investeren in de espressomachine Sage Barista Experss Style. Kies ook voor houten spatels en snijplanken. Restjes kan je bewaren in confituurpotten of je kan herbruikbare verpakkingsfolie kopen van bijenwas. En voor de koffiemomenten op je werk kan je je eigen mok meenemen of investeren in een mooie thermosfles.

Ook je lichaam kan zonder plastic

Een wastablet zoals vroeger is een milieuvriendelijker en goedkoper alternatief voor douchegels. Naast hun plastic verpakking bevatten die immers ook microballetjes die je gezondheid kunnen schaden. Op de markt zijn tegenwoordig ook uitstekende vaste shampoos verkrijgbaar.

Ruil je plastic benodigdheden zoals een kam of borstel in voor meer duurzame materialen zoals hout. Mik ook op duurzaamheid met een elektrische tandenborstel of een elektrisch scheerapparaat.

Ook producten voor de intieme hygiëne worden steeds milieuvriendelijker. Denk maar aan de menstruatiecup, de menstruatieslip of het herbruikbaar maandverband waarmee je eveneens de afvalberg kan verkleinen.

En de kinderen?

Kinderen begrijpen al heel vroeg waarom plastic een bedreiging vormt voor het milieu en voor het leven in de oceanen. Geef ze bij voorkeur houten of tweedehandsspeelgoed in plaats van plastic speelgoed. Kinderen groeien heel snel en hebben soms de tijd niet om alles te gebruiken wat ze hebben. Dat geldt voor kleding, speelgoed, drinkbussen, … Spullen die je niet meer nodig hebt, kan je naar de kringloopwinkel brengen of aan verenigingen, ziekenhuizen of scholen schenken waar ze een tweede leven krijgen.

Moulinex

Moulinex YG231E32

Sodastream

Sodastream Megapack Spirit

Princess Juice extractor

Princess Juice Extractor

Oral B io 8s

Oral B Io 8S

Scheerapparaat

Scheerapparaat Philips

sage the barista

Sage The Barista Express 

In hetzelfde thema

Ik mag (weer) op reis en ik neem mee …

Ik mag (weer) op reis en ik neem mee …

We hebben ‘m dubbel en dik verdiend: een zwoele zomer om ‘u’ tegen te zeggen. Laat de voorpret beginnen en haal één van deze toffe draadloze tools in huis die je vakantie thuis én op locatie nog leuker maken.Draadloos virtueel tekenen De Galaxy Tab S7 (11") en Galaxy...

4 Moederdag-cadeautips voor je #beautymom

4 Moederdag-cadeautips voor je #beautymom

Verwen je mama met een tool waarmee ze straks zelf kan stijlen, vijlen, lakken … of een massage ondergaan. Zij blij, jij blij! Klaar voor een kapbeurt, epilatie, manicure of massage @home? Yes, please!Kapper @home Het is niet altijd even gemakkelijk om bij de kapper...