Home    Thuis    Holly jolly spelplezier

Holly jolly spelplezier

door | dec 10, 2019 | Thuis

Jazeker, zatte nonkels en nieuwsgierige tantes horen er nu eenmaal bij aan de kersttafel *oogrol*. Om je overlevingskansen te verhogen, hebben we toffe spelletjes bedacht die de tijd véél sneller doen gaan. Je hebt enkel pen, papier én welwillende deelnemers nodig voor een flinke portie onvervalste kerstfun.

Organiseer een familiequiz

Wat heb je nog? Quizvragen, een quizmaster, pen en papier voor de puntentelling.

Hoe werkt het? Duid op voorhand een quizmaster aan die verschillende rondes bedenkt met vragen over muziek, actualiteit, je eigen familie, … Je kan je laten inspireren door tv-quizzen zoals De Slimste Mens Ter Wereld, Donderen In Keulen, … Verdeel je familie in ploegen en start. Het team dat de meeste punten scoort, wint (een extra dessertje)!

Zet een speurtocht uit

Wat heb je nodig? Spullen om te verstoppen (kerstmutsen, kerstlolly’s, plastic kerstballen, …) én een lijst met de plekken waar ze verstopt liggen.

Hoe werkt het? Verstop allerlei kerstvoorwerpen in huis op plaatsen die ook goed bereikbaar zijn voor de allerkleinsten. Laat hen enthousiast op zoektocht gaan om alle items te verzamelen. Is alles gevonden? Dan wordt het kind met de grootste ‘buit’ uitgeroepen tot winnaar. Hij/zij mag als beloning als eerste een cadeau uitpakken vanonder de kerstboom.

Eerst doen, dan pas uitpakken!

Wat heb je nodig? Een stapel kaartjes met kerstige doe-opdrachten (bv. beeld de kerstman uit, zing een kerstliedje, zet een rode neus op, drink een glas chocomelk, …).

Hoe werkt het? Tijdens dit spel moet je cadeautjes eerst écht verdienen. Om beurt neemt iemand een doekaartje van de stapel. Wordt de opdracht tot een goed einde gebracht? Dan mag de uitvoerder meteen een cadeautje uitpakken. Loopt het mis? Helaas, dan is het een uitpakbeurt overslaan.

Kijken maar, naar die kerstmuts!

Wat heb je nodig? Een televie, kerstmuts en een lijstje met leuke opdrachten.

Hoe werkt het? Geef de kerstmuts een mooi plaatsje op de linker- of rechterbovenhoek van de televisie. Komt er iemand in beeld die de kerstmuts net écht lijkt te dragen? Dan is het tijd voor een opdracht die alle kijkers moeten uitvoeren (bv. drink een glaasje ad fundum voor volwassenen, spring recht en draai een rondje voor kinderen, prop in één keer een koekje in je mond, …).

Time’s Up, Santa!

Wat heb je nodig? Pen, papier, een bokaal of doos en stopwatch of timer (tip: gebruik hiervoor je smartphone).

Hoe werkt het? Verdeel je familie in twee of meer teams. Voorzie een grote pot met papiertjes waarop telkens de naam van een bekend persoon staat. Per team wordt er één verantwoordelijke aangeduid. Die haalt een papiertje uit de pot en probeert met hints duidelijk te maken over wie het gaat (omschrijven, uitbeelden, slechts één woord gebruiken, … – de moeilijkheidsgraad bepaal je zelf). Kunnen de teamgenoten het raden? Dan krijgen ze één punt en mag het volgende papiertje getrokken worden. Elk team krijgt om ter beurt één minuut de tijd om te raden. Is de pot leeg? Dan worden de punten per team opgeteld en de winnaar aangeduid.

Raad het plaatje

Wat heb je nodig? Een pen, papier, plakband of post-its.

Hoe werkt het? Elke speler schrijft op een papiertje of post-it de naam van een bekend persoon en plakt het op het voorhoofd van de persoon rechts van zich. Vervolgens probeert elke speler te achterhalen wie er precies op zijn/haar voorhoofd plakt aan de hand van ja-neevragen (bv. ben ik een vrouw?, ben ik een acteur?, …). Fun verzekerd!