Home    Thuis    Een week slapen met de Homni van Terraillon

Een week slapen met de Homni van Terraillon

door | okt 19, 2018 | Schoonheid & Welzijn, Thuis

De Homni van Terraillon is een slaapcoach, lichtwekker en slaaptracker in één toestel en dient om je slaapritme bij te houden. Bovendien werd hij ontwikkeld in samenwerking met de European Sleep Center. Onze blogster Shana mocht de Homni enkele dagen testen. Benieuwd naar haar slaapresultaten en haar verdict?

First step: de Homni installeren

Ik stop de stekker van de Homni in het stopcontact en download de Wellness Coach-sleep-app op mijn smartphone. Volgende stap? Mijn toestel koppelen: ik duw enkele seconden tegelijkertijd links en rechts van het toestel tot de display verspringt. Tip: hou zeker de handleiding bij de hand, daar staan de verschillende stappen goed uitgelegd.

Hoe werkt het?

De Homni met bijgeleverde DOT dient om makkelijk in slaap te vallen. Dankzij zijn rode gloed die de zonsondergang simuleert, vertrek ik snel naar dromenland. En ’s ochtends word ik dan op een aangename manier wakker dankzij leuke ontspannende natuurgeluiden en een zacht wit licht. Op de app stel ik ook verschillende wekkers in, voor tijdens de werkweek en voor het weekend.

Sssht, mijn wekker gaat! Deze ochtend heb ik zin om te snoozen: dan moet ik niet zoeken naar een knop, maar moet ik enkel mijn hand enkele seconden voor de Homni houden. Wil ik mijn wekker helemaal uitzetten? Dan moet ik mijn hand gewoon wat langer voor de Homni plaatsen. Het design van de Homni is strak, er bevinden zich geen fysieke knoppen, de bediening gebeurt via aanraking. Waw, echt een topuitvinding!

En wat heeft hij nog in zijn mars? Als ik bijvoorbeeld links tik, start het avondritueel op. En rechts tikken, betekent het licht aan- of uitzetten. Zo gebruik ik de Homni als nachtlampje als ik mijn boek aan het lezen ben. Via de app kan ik zelfs de kleur en intensiteit van het licht instellen! 😉 Nog enkele leuke weetjes: ik gebruik de Homni ook als bluetoothspeaker en laad mijn smartphone op via één van de twee USB-poorten voorzien op de slaapcoach.

Maar… de Homni is meer dan een wekker! Hij meet de temperatuur en de luchtvochtigheid in mijn kamer en geeft het weer op het display. Ik kan natuurlijk ook kiezen om eerder het uur weer te geven. Daarnaast detecteert de Homni ook licht en geluid. Via de handige app zie ik een overzicht van de volledige nacht. Zo kan ik een grafiek bekijken waarop elk uur van de nacht verschijnt met alle verschillende gegevens. Zo volg ik makkelijk mijn slaapcyclus op.

En wat is de DOT dan?

De DOT-slaapsensor is makkelijk in gebruik te nemen en wordt geleverd met een knoopbatterij. Hoe heb ik hem gekoppeld? Door 2X op de DOT te klikken, koppel ik hem snel en eenvoudig via bluetooth. De DOT is voorzien van een magneet en wordt vastgemaakt bovenaan de kussensloop. Stel via de app in van welk uur tot welk uur hij je gegevens moet meten. Bij mij was dat van 22u45 tot 6u30. Maar ik had wel eens mijn gegevens willen lezen vóór 6u30 maar dat is onmogelijk. Dus opgelet: synchroniseer je gegevens nadat de registratie is gestopt.

DOT analyseert je bewegingen, op basis daarvan brengt hij je slaapritme in beeld met een grafiek. Zo zie je duidelijk hoe vaak je wakker ben geweest en of je in een diepe slaap lag of niet. In combinatie met de gegevens van je Homni, kan je zo te weten komen waarom je wakker bent geworden, door een geluid bijvoorbeeld. Kleine opmerking voor diegenen die veel woelen: pas op dat je de DOT niet van je kussensloop smijt met je hand.

Alles over de Reston-riem

De Reston is een professionele en nauwkeurige slaapmonitor, hij registreert naast bewegingen ook mijn hartslag en mijn ademhalingsritme en is een alternatief voor de DOT. Hij levert nog meer betrouwbare info. Hoe verloopt de installatie? Vlotjes! Ik plaats de dunne riem onder mijn hoeslaken en op mijn matras. Voel ik de riem tijdens het slapen? De Reston is lichtjes geribbeld en ik geef toe dat ik het in het begin een beetje voelde maar hij is comfortabel en ik werd het wel snel gewoon.
 
Door de magnetische cover van de Reston-riem ondersteboven te draaien, zet je je toestel aan of uit. Ook al had ik het de eerste ochtend vergeten uit te schakelen, gaat de Reston automatisch uit. Nog enkele voordelen: zodra ik wakker ben, mag ik de gegevens in de app lezen, ongeacht het uur. En ik laad hem makkelijk via USB op, ik moet geen batterij vervangen. Echt handig!

Goed om te weten: de Reston wordt niet meegeleverd met de Homni, deze sensor wordt appart verkocht. En als je de riem gebruikt, kan je de DOT niet meer gebruiken. Maar wel voor je partner natuurlijk. In de app heb je 2 profielen, je partner kan bijvoorbeeld de DOT gebruiken en jij de Reston.

Wat is het nut?

Je kan de data uit de app gemakkelijk interpreteren door naar je slaapscore te kijken. Zo krijg je een idee van de kwaliteit van je slaap en als je op je score tikt, ontdek je vanwaar deze gegevens komen. Zo zie je of je te traag ingeslapen bent, hoeveel keer je wakker bent geworden en of je lang en diep genoeg geslapen hebt. Met de Reston krijg je zelfs meldingen bij een onregelmatig hartritme of tekenen van slaapapneu.
Bovendien wordt er ook uitgelegd waarom je niet goed geslapen hebt en biedt de app duidelijk advies en enkele oplossingen om beter te slapen. Natuurlijk blijft het aan jou om te beslissen of je verdere stappen onderneemt als je merkt dat je vaak slaapapneu hebt bijvoorbeeld. Kortom, de Homni + DOT en de Reston-riem zijn ideaal om een betere nachtrust te bereiken. Stuk voor stuk TOP-toestellen! En dan nu even een dutje doen? 😀