Adem in, adem uit: verbeter de luchtkwaliteit in je huis met Vanden Borre

In de koudere maanden brengen we het overgrote deel van de dag in huis door. Dan is een evenwichtig en aangenaam binnenklimaat, met zuivere lucht zonder schadelijke deeltjes, meer dan ooit een elementaire bouwsteen voor een gezond en duurzaam leven.

Door Vanden Borre Magazine

door | 17 mei | Thuis

Urenlang binnen

Deze tijd van het jaar is het allesbehalve evident om in onze woningen een goede en constante luchtcirculatie te voorzien. Velen van ons werken sinds de coronapandemie grotendeels thuis. Onze kinderen spelen nauwelijks nog buiten. En ‘s avonds kruipen we na het eten massaal voor de buis. Kortom, we produceren met z’n allen in de loop van de dag nogal wat vervuilde lucht. Als die onvoldoende wordt afgevoerd, is dat niet zonder gevaar: in woningen met een slechte luchtkwaliteit loop je een verhoogd risico op chronische fysieke klachten zoals luchtwegaandoeningen, geïrriteerde ogen, hoofdpijn, vermoeidheid en allerlei allergieën. Gelukkig kunnen we zelf heel wat ondernemen om van ons huis dé sleutel tot een stabielere gezondheid te maken. Hier zijn alvast vier praktische tips!

 

1. Verlucht maximaal

De hoofdboodschap luidt: goed ventileren. Zo krijg je namelijk een constante toevoer van verse lucht. Heb je geen ingebouwd ventilatiesysteem? Zet dan in alle leefruimtes ramen en/of deuren minimaal een kwartier per dag open, zodat je huis grondig kan luchten. Dat is belangrijk om potentieel ziekmakende bronnen zoveel mogelijk te neutraliseren. Huisstofmijt, sigarettenrook of onzichtbare chemicaliën uit onder meer bouwmaterialen en schoonmaakmiddelen: je bent ze liever kwijt dan rijk.

 

2. Houd het droog

Ventilatie heeft tegelijk ook een positief effect op de luchtvochtigheid in huis. Als je bijvoorbeeld na het douchen de badkamer niet grondig verlucht, kan er na verloop van tijd schimmelvorming optreden en zal het muf beginnen ruiken. Met name kinderen kunnen daar ernstige nadelige gezondheidseffecten van ondervinden.

 

3. Kook verstandig

In de keuken is een kwalitatieve afzuiging cruciaal. Veel mensen zetten merkwaardig genoeg bij het koken hun dampkap niet aan of hebben een systeem dat gewoonweg niet voldoet. Zeker als je op gas kookt, komt er bij het bakken en braden van voedsel behoorlijk veel fijn stof vrij. Het is voor de luchtkwaliteit erg belangrijk dat dit snel en efficiënt wordt afgevoerd.

 

4. Reinig je lucht

Tot slot is ook een professionele luchtreiniger absoluut een goed idee om van je huis een plek te maken waar je nog echt op adem kan komen. Het gesofisticeerde filtersysteem haalt zorgvuldig zelfs de allerkleinste schadelijke deeltjes en allergenen uit de lucht. De ingebouwde ionisator versnelt het reinigingsproces. Zo zie je maar dat ook een relatief klein toestel al een grote en positieve impact kan hebben op de luchtkwaliteit.

 

Kom op adem met Duux

Neem nu de Duux Bright Smart: deze stijlvolle luchtreiniger zuivert in kamers tot 27 m2 tot wel 99,97% van de schadelijke ultrafijne luchtdeeltjes. Zeker voor mensen met allergieën is het een ware opluchting en verademing om zo thuis te kunnen komen.

Droge lucht in huis? De Duux Tag 2 is een krachtige en geruisloze luchtbevochtiger. Dankzij de koude nevel, opgewekt door ultrasone geluidstrillingen, heb je beduidend minder last van prikkende ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Nood aan een frisse wind?

De fluisterstille ventilator Duux Whisper Flex Smart neem je gewoon overal met je mee. Hij transformeert namelijk moeiteloos van tafel- tot vloermodel.

De Duux Threesixty 2 Smart, tot slot, warmt ruimtes tot 30 m2 in een mum van tijd op. Met dank aan zijn vermogen van 1800 watt en zijn ingebouwde ventilator. De luchtuitlaat stuurt de warmte gelijkmatig alle richtingen uit.

 

 

Wil je meer weten over ventilatiesystemen, luchtreinigers en andere huishoudtoestellen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren? Lees er alles over in het Vanden Borre Magazine of op vandenborre.be

DUUX BRIGHT SMART

DUUX TAG 2

VENTILATOR WHISPER FLEX SMART

DUUX THREESIXTY 2 SMART

In hetzelfde thema

Leef slim, draag een smartwatch

Leef slim, draag een smartwatch

Kijk niet te veel naar het aantal jaren op je teller. Kijk liever hoe je zo lang mogelijk fit en gezond kan blijven. En geniet intussen voluit van een actief leven waarin je af en toe een sportieve grens verlegt. Daar kunnen deze voortreffelijke smartwatches je alvast...

Multimedia: laptops, thuisnetwerken en externe SSD’s

Multimedia: laptops, thuisnetwerken en externe SSD’s

Valt de werkdag thuis of op verplaatsing je soms behoorlijk zwaar? Wedden dat het met de juiste multimedia en een aangepaste technologische omkadering al een pak beter lukt? Investeer in een slim en snel thuisnetwerk Dit draadloze en energiezuinige Smart Mesh Wifi...

Test: Microsoft Surface Pro 9 tablet pc

Test: Microsoft Surface Pro 9 tablet pc

Ik mocht 3 weken lang de blauwe ‘Sapphire’ Surface Pro 9 van Microsoft testen. Hieronder vertel ik je alles over de test van deze tablet pc, die je met een magnetisch toetsenbord in een handomdraai omtovert tot een laptop!Unboxing Wanneer ik de stijlvolle, sobere en...