De voordelen van slimme led-verlichting? Mijn ervaringen met Philips Hue-lampen

Hoe maak jij het ’s avonds extra gezellig thuis? Ben je met kaarsen in de weer? Of loop je de hele woonkamer rond om alle lampen te dimmen? Het kan ook makkelijker. Ik startte enkele jaren geleden met de Philips Hue starter kit, en bedien zo mijn slimme led-lampen vanuit de Philips Hue-app. Ondertussen heb ik zowat overal in huis slimme led-verlichting geplaatst, van de woonkamer tot de slaapkamer. Maar is dit gewoon leuk voor de gadgetfreaks onder ons? Of zijn Philips Hue-lampen interessant voor iedereen?
Door Shana

door | 11 december | High Tech, Thuis

Voor wie zijn Philips Hue-lampen geschikt?

Een internetverbinding en een smartphone of tablet is alles wat je nodig hebt om Philips Hue te gebruiken. Geen extra bekabeling of elektricien-skills nodig dus! Je maakt gebruik van je bestaande aansluitingen en verlichtingsarmaturen. Erg handig, zeker in een huurwoning of appartement!

De Philips Hue-verlichting is al een tijdje op de markt. Het grote voordeel: een zeer uitgebreid gamma. Zowel de starterkit als de losse lampen kan je verkrijgen met standaard E27-fitting, of als led-spotjes met GU10-fitting. Daarnaast zijn er ook lampen met E14-fitting, led-strips en diverse tafellampen beschikbaar.

Gebruiksgemak op de eerst plaats.

De Philips Hue starterkit installeren gaat echt supervlot. Sluit de kleine Philips Hue bridge aan op je internetrouter met de bijgeleverde kabel. Draai de 3 slimme led-lampen in en installeer de app op je smartphone. Eenmaal duwen op de knop op de bridge, en hij wordt direct herkend door de app. Vervolgens hoef je enkel nog aan te duiden welke lamp in welke kamer staat. Klaar! Vanaf nu kan je jouw Philips Hue-lampen vlot inschakelen, dimmen en van kleur veranderen via de app. En dit zowel per lamp als per kamer.

De Philips Hue app werkt trouwens heel gebruiksvriendelijk en wordt regelmatig geüpdatet. Dit is meteen ook een groot voordeel tegenover veel andere verlichtings- en domoticasystemen. Daarnaast werken Philips Hue-lampen ook samen met enorm veel andere toestellen en apps.

Waarom slimme led-verlichting?

Zijn de Philips Hue-lampen gemaakt voor wie te lui is om naar de wandschakelaar te lopen? Jazeker. Maar ze doen gelukkig nog veel meer! Er zijn een aantal voorgeïnstalleerde lichtrecepten en scènes die helpen om in één keer een bepaalde sfeer te creëren of de verlichting aan te passen aan elke situatie.

  • Zo kan je bij alle White Ambiance lampen kiezen voor een koude tint wit licht om ’s ochtends wakker te worden of om je te concentreren. Of kies warm licht om ’s avonds te relaxen of te lezen.
  • Met de White and Color Ambiance lampen kan je daarnaast ook manueel kleuren kiezen voor elke lamp, of een volledig nieuwe scène aanmaken, met kleuren op basis van je favoriete foto. Sfeer gegarandeerd!
  • Kies voor Hue White lampen voor kamers waar je enkel het licht wil inschakelen en dimmen.

Help, waar ligt mijn smartphone!

Ik hoor het je al zeggen… Leuk dat je al die opties hebt via de app, maar je wilt toch echt niet naar je smartphone grijpen, elke keer dat je het licht wil aan zetten? Gelukkig is ook hier aan gedacht. Bij elke starter kit wordt namelijk een Philips Hue dimmer switch geleverd. Met deze draadloze lichtschakelaar kan ik superhandig alle lampen in 1 kamer dimmen, in- en uitschakelen. Ik kan zelfs wisselen tussen de verschillende lichtrecepten.
Extra troef: de schakelaar is mobiel, maar er hoort een magnetische houder bij. Die kleef ik waar ik maar wil: op de muur, onder de bureautafel, … Zo kan ik met een druk op de knop alle lampen bedienen, en nog steeds genieten van alle voordelen van de slimme led-verlichting.

Daarnaast kan ik ook nog steeds het licht aan en uit doen via de originele wandschakelaars. Zo zit ik nooit in het donker, zelfs wanneer de internetrouter het zou laten afweten. Hou er wel rekening mee dat deze schakelaars de stroom afsnijden naar de lamp. Dus wanneer je het licht hiermee uitschakelt, zal je het niet terug aan kunnen doen via de Philips Hue app.

Volledig handsfree

Wil je helemaal geen knop meer indrukken? Geen probleem! Philips Hue werkt naadloos samen met stemassistenten zoals de Google Assistant en Siri. Dus vraag je smartphone of slimme speaker vanaf nu gewoon om de lichten te dimmen wanneer je naar een film gaat kijken.Persoonlijk bedien ik mijn slimme led-lampen thuis het liefst via de Apple Homekit widget op het vergrendelingsscherm van mijn iPhone, of via Siri op mijn Apple Watch. Zo hoef ik de Philips Hue-app zelfs niet meer te openen voor de meeste acties. Ideaal wanneer ik met de handen vol een donkere keuken in loop!

Lichtwekker, inbraakpreventie en nog veel meer

Wat als ik je vertelde, dat het nog eenvoudiger kan? Via ‘Routines’ in de Philips Hue-app stel ik snel en eenvoudig automatiseringen in voor mijn smart lights. Zo laat ik bijvoorbeeld alle lichten uitgaan wanneer ik het huis verlaat. Ideaal voor een vergeetkous zoals ik! Ik heb ook een ontwaakroutine ingesteld, zodat de slaapkamerverlichting ‘s ochtends langzaam aan gaat. En wanneer ik niet thuis ben, schakelen anti-inbraakroutines verschillende lampen in en uit, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Ideaal als inbraakpreventie wanneer ik op reis ga!

Movie night of party time?

Lampen met 16 miljoen kleuren. Het klinkt fantastisch, maar wat doe je ermee? Ik installeerde de Hue Sync-app op mijn pc. Zo laat ik mijn Philips Hue-lampen subtiel van kleur veranderen op maat van de muziek die ik afspeel. Zalig wanneer ik een feestje geef! Ik kan zelfs mijn Philips-verlichting synchroniseren met de films of games die ik speel op mijn pc. Ook voor de smartphone bestaan er trouwens apps waarmee je een discotheek kan maken van je woonkamer.Heb je een Philips-tv met Ambilight? Dan kan je zelfs jouw Hue lampen hiermee koppelen. Wow-effect verzekerd!

Een upgrade voor je woning

Wat voor mij een van de grootste troeven blijft, is de mogelijkheid om met de Philips Hue led-verlichting en accessoires de tekortkomingen in mijn huis (of van mezelf) weg te werken.

  • In de slaapkamer was er bijvoorbeeld geen lichtschakelaar bij het bed. Het was elke avond een uitdaging om in het donker in bed te geraken zonder mijn voet te stoten! Ik plaatste hier een draadloze lichtschakelaar, zodat ik het licht vanuit bed kan dimmen, aan- en uitdoen.

  • In de keuken had ik nood aan extra licht bij het afwassen. Een Philips Hue lightstrip was hier de ideale oplossing, aangezien er geen aansluiting voor een lamp voorzien was boven het aanrecht, maar wel genoeg stopcontacten erlangs. Nu kan ik zelfs met natte handen gewoon aan Siri vragen om het licht aan te doen.

 

  • Wanneer ik een feestje geef, vind ik wat extra sfeerverlichting wel leuk. Maar in de buurt van de kast in mijn woonkamer is geen enkel stopcontact voorzien. Dankzij de Philips Hue Go-tafellamp met ingebouwde batterij kan ik hier toch wat sfeer creëren. En op zomeravonden neem ik de lamp mee op het terras. Perfect!

 

  • Zoals ik al zei, ben ik een vergeetkous… Het licht in de hal bleef wel vaker eens de hele dag branden. Dankzij een Philips Hue-bewegingssensor gaat het licht nu automatisch aan wanneer er beweging wordt geregistreerd en er te weinig daglicht is. Maar vooral, het gaat ook automatisch terug uit na enkele minuten! De lichtsensor en timer kan ik zelf instellen via de app.

  • En, last but not least… Deze slimme led-lampen helpen mij om energie te besparen. Ze schakelen niet alleen automatisch uit, maar ook wanneer ze branden verbruiken ze veel minder dan mijn oude gloei- of halogeenlampen! 

Heb je al een idee waar de Philips Hue lampen bij jou thuis van pas zouden komen? Neem dan een kijkje in het gamma voor de ideale oplossing.

White Ambiance lampen

White and Calor Ambiance lampen

????? + ????? + ????? + ?????

In hetzelfde thema

Test: Rowenta X-Force Flex 15.60

Test: Rowenta X-Force Flex 15.60

Met een kitten in huis, is dagelijks stofzuigen een must. Hij rent spelend door het huis, schenkt geen aandacht aan z’n natte pootjes en weet nog niet goed hoe hij alle kattenbakvulling in de kattenbak laat liggen 😊 Een draadloze stofzuiger met dweilfunctie is dus een...

Rowenta X-Plorer S75S+ Animal&Allergy robotstofzuiger: onze test

Rowenta X-Plorer S75S+ Animal&Allergy robotstofzuiger: onze test

Mijn stofzuiger is al een tijdje stuk, daarom was ik zeer blij om de Rowenta X-Plorer S75S+ Animal & Allergy robotstofzuiger de hele maand oktober te kunnen testen. Naast gewoon stofzuigen, dweilt hij ook de vloeren in een keer. Wat fantastisch om dat zelf even...

Thuis getest: de Bissell CrossWave® HydroSteam™ PET Pro

Thuis getest: de Bissell CrossWave® HydroSteam™ PET Pro

Als het op kuisen aankomt, noem ik mezelf vaak een ‘luie neat-freak’. Ik heb graag een proper appartement, maar alles raakt zo snel weer vuil. Zeker met een Franse buldog in huis. Eens ik effectief begonnen ben aan de grote kuis, kan ik uren aan een stuk blijven...