Home    Thuis    Rookmelders, veiligheid boven alles!

Rookmelders, veiligheid boven alles!

door | nov 14, 2019 | Thuis

Elk jaar eisen woningbranden tientallen mensenlevens. En vooral de rook maakt tal van slachtoffers. Die is verstikkend en verspreidt zich zeer snel. Als er bijvoorbeeld ’s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in woningen vanaf 1 januari 2020.

Maar aan welke criteria moeten rookmelders beantwoorden? Welke rookmelders moet je kopen? Hoe en waar moet je ze installeren? Onze specialisten geven een antwoord op al je vragen.

Waar plaats ik mijn rookmelders?

Plaats minstens een rookmelder in de woonkamer en in de hal op elke bewoonde verdieping van je huis. Ook in alle slaapkamers is het aangeraden een rookmelder te plaatsen. Die rookmelders signaleren zo branduitbraak, veroorzaakt door slechte bedrading, lampen of elektrische apparaten.

Je hangt ook best je rookmelders in het midden van het plafond of op de muur. Kan dit niet, hang ze dan op minstens 30 cm van de hoek, want rook maakt een ‘krulbeweging’ waardoor de hoeken van je ruimte niet meteen worden bereikt.

Let op: rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus af te raden. Gebruik daar eventueel een hittemelder.

De voordelen van onze rookmelders

Fito-rookmelders

De Fito ASD-5 Smoke Detector is voorzien van 2 uitwisselbare AAA-batterijen en functioneert minimaal 5 jaar zonder batterijvervanging. Met deze rookmelder heb je ook minder kans op vals alarm door stof in het toestel. En de plaatsing? Bij dit model gebruik je je boormachine ofwel de bijgeleverde dubbelzijdige kleefstrips.

De Fito ASD-10QR Connected Smoke Detector communiceert ook draadloos met andere ASD-10QR-rookmelders in huis. Zodat alle sirenes in je huis afgaan bij brand. Let op: ‘connected’ betekent hier dus niet bedienbaar via een app. Bovendien beschikt deze rookmelder over een testknop en hush/stilte modus en produceert hij een luid pulserend alarm van 85 dB, net als de gewone Fito ASD-10Q Smoke Detector.
In de doos vind je ook bij deze modellen een dubbelzijdige kleefstrip om je rookmelder te kleven aan je plafond. Boren en schroeven hoeft dus niet meer.

Nest Protect, de zorgzame melder

Nest Protect is niet de eerste de beste rookmelder. Hij detecteert niet enkel rook, maar ook koolmonoxide.

Een probleem? Hij waarschuwt je op een rustige manier via zijn luidspreker: Nest Protect legt je uit wat en waar het probleem is en stuurt een melding naar je smartphone. Praktisch want bij een brand of een koolmonoxide-lek is elke seconde van belang. Heb je de situatie al onder controle? Dan schakel je het alarm gewoon uit via je smartphone.

Om je nog veiliger te voelen, kijkt Nest Protect de werking van zijn batterijen en sensoren meer dan 400 keer per dag na. En elke maand controleert hij ook het geluid.
Bedtijd? Vergeet de nachtwachtfunctie niet te activeren. Een korte groene gloed laat je weten dat alles normaal werkt. Daarna kan je op je beide oren slapen.