Twee weken met de Kärcher SC 4 EasyFix Premium-stoomreiniger

Een stoomreiniger, da’s een handige tool. Hij is milieuvriendelijk, want je gebruikt geen schoonmaakmiddelen en verwijdert efficiënt vuildeeltjes en bacteriën. Ik mocht de Kärcher SC 4 EasyFix Premium twee weken testen. Benieuwd naar de pros’s en contra’s van deze stoomreiniger? Check it out!

Door Mélissa

door | 3 september | In de keuken, Thuis

De meegeleverde accessoires

Karcher SC 4 EasyFix Premium

Ik open de doos en ik ben zoals altijd nieuwsgierig naar de inhoud. Ik vind een witte, compacte stoomreiniger, twee wieltjes, een korte handleiding en allerlei accessoires:

  • Een puntstraalsproeier
  • Een kleine en een grote ronde borstel
  • Een powersproeier voor extra kracht
  • Een handsproeier en een microvezelovertrek
  • Een vloermondstuk, twee microvezeldoeken voor de vloer
  • Een tapijtglijder voor mijn tapijt

Goed om weten: ik mag de Premium-versie testen, het verschil met de standaard SC 4 EasyFix zit ‘m in de accessoires: bij de Kärcher SC 4 EasyFix Premium krijg je als extra de kleine en grote ronde borstel, de powersproeier, een tweede microvezeldoek en de tapijtglijder.

Start de test!

Karcher SC 4 EasyFix Premium

Ik heb de handleiding doorgenomen en het filmpje van Kärcher bekeken en ik voel me voledig klaar om aan de schoonmaak te beginnen. Ik haal het reservoir van het toestel, druk de rechterknop in (icoon van een kraantje) en vul het met kraantjeswater. Dan druk ik de andere knop (met de druppels) en wacht tot het lampje niet meer knippert, maar groen blijft. Ondertussen bevestig ik de handsproeier op het stoompistool en wikkel de beschermende overtrek erover.

Nog even de regelaar voor stoomhoeveelheid instellen. Ik heb de keuze uit drie standen: maximale stoom, verminderde stoom en geen stoom (kinderbeveiliging). Ik wil eerst mijn keuken aanpakken, dus ik kies voor de verminderde stoom. Na enkele minuten brandt de lamp constant groen, tijd om aan de slag te gaan!

Mijn keuken, bacterievrij?

Karcher SC 4 EasyFix Premium

Ik reinig mijn keuken wekelijks: aanrecht, keukenkasten, kookplaat, dampkap, kranen, … Alles passeert de revue. En de muurtegels reinig ik met natte doekjes zodat ze mooi wit blijven en de kook- en koffieplekjes verdwijnen. Deze keer schakel ik hiervoor de Kärcher SC 4 EasyFix Premium in. Alles verloopt vlotjes: de kookplaat blinkt, het aanrecht is proper en er zijn geen vlekjes meer op mijn muurtegels.

99,99% van de bacteriën weg, zoals beloofd? 😀 Spijtig genoeg of ‘gelukkig’ kan ik dit niet zien, maar ik vertrouw erop dat deze methode efficiënter is dan telkens mijn doos natte doekjes boven te moeten halen.

Laat maar stomen op de vloer en het tapijt

Karcher SC 4 EasyFix Premium

In mijn woning ligt geen parket, enkel tegels op de vloer. Maar je kan ook parketvloeren reinigen met de Kärcher SC4 EasyFix Premium. Ik vul het reservoir bij, klik de handsproeier eraf, plaats een microvezeldoek op het vloermondstuk en klik het vloermondstuk vast. Ik hoef geen emmer te vullen met schoonmaakproducten, geen aftrekker te halen en me geen 20 keer te bukken om mijn vod uit te wringen. Mijn vloeren blinken net evenveel als anders na een schoonmaakbeurt met schoonmaakmiddel. De frisse geur van het schoonmaakproduct krijg ik er deze keer wel niet bij, maar het is wel een ecologische oplossing. Het is proper dus ik ben tevreden.

Tapijten zijn mooi en gezellig,… maar vormen een broeihaard van bacteriën en stofmijten! Wat ligt er allemaal diep in de vezels van mijn tapijt? Chips, nootjes, kruimels, kattenhaartjes, … Ik stofzuig mijn tapijt wel elke week, maar ik weet dat dat niet volstaat voor 100 % hygiëne. De EasyFix zal dit eens snel voor mij fixen, denk ik dan 😊 En ja, ik bevestig de tapijtglijder op het voermondstuk (met de microvezeldoek ertussen) en in een mum van tijd doet de stoom haar werk op mijn tapijten.

De badkamer, de ramen en de plinten

Karcher SC 4 EasyFix Premium

Natuurlijk ben ik nog niet klaar met de wekelijkse schoonmaakbeurt. Nog af te vinken van mijn checklist: de ramen, de douche, de kranen en de plinten. In mijn gemeente zit veel kalk in het water, waardoor de douche en kranen meer dan gemiddeld ontkalkt moeten worden. Ik klik de kleine ronde borstel vast op het stoompistool en zo kan ik krachtige stoom sproeien rond de kranen, de vuildeeltjes komen al snel los door de hoge druk. Voor de glazen douchewand, gebruik ik de handsproeier en een microvezelovertrek. En het is ook eens tijd om de muurtegels in de badkamer aan te pakken. Ik vind dat altijd een heel gedoe, maar nu… supersnel klaar!

Nadat ik de badkamer heb aangepakt is het nog de beurt aan de ramen en tussen de plinten (geef toe, dat is prutswerk). Maar nu niet, want ik heb een hulpje: de Kärcher SC 4 EasyFix Premium. Ik bevestig  de juiste accessoires en ga aan de slag. Ik ben sneller klaar met mijn ramen (ik ben altijd trots als die blinken) en ik heb de plinten nog nooit zo makkelijk en grondig kunnen bereiken. Resultaat en gebruiksgemak: 10 op 10!

Pro’s en contra van de Kärcher SC 4 EasyFix Premium

Karcher SC 4 EasyFix Premium

Reinigen met stoom, da’s inderdaad heel makkelijk en efficiënt. Gedaan met die zware emmer, de schoonmaakproducten en de vieze vodden 😏 Ik som de pro’s en contra’s van deze Kärcher SC 4 EasyFix Premium graag nog even op:

👍Veel accessoires: om ook in hoekjes en rond kranen schoonmaken.

👍EasyFix: dat klopt, want je klikt de accessoires makkelijk vast.

👍Snel klaar voor gebruik: het reservoir vullen met kraantjewater en enkele minuten wachten.

👍Zowel geschikt voor parketvloeren en harde vloeren als voor tapijten.

👍Ook ideal voor de keuken en de badkamer.

👍Ook voor de ramen en plinten.

👍Het reservoir kan je eenvoudig van de stoomreiniger afhalen en vullen onder de kraan. Als het reservoir bijgevuld moet worden, knippert het icoontje rood om je te waarschuwen.

👍Je kan de Kärcher SC 4 EasyFix Premium heel makkelijk opheffen en verplaatsen. Een gevulde emmer water weegt 10 kg, deze stoomreiniger amper 5 kg.

👍Geen schoonmaakmiddelen: beter voor het milieu

👍Grondige reiniging: de kracht van stoom en verwijdert 99,99% van de bacteriën, ziektekiemen en stofmijt.

👎De kabel zou iets langer mogen zijn zijn om minder vaak van stopcontact te moeten wisselen.

 

Karcher SC 4 EasyFix Premium

Kärcher SC 4 EasyFix Premium

In hetzelfde thema

Test: Rowenta X-Force Flex 15.60

Test: Rowenta X-Force Flex 15.60

Met een kitten in huis, is dagelijks stofzuigen een must. Hij rent spelend door het huis, schenkt geen aandacht aan z’n natte pootjes en weet nog niet goed hoe hij alle kattenbakvulling in de kattenbak laat liggen 😊 Een draadloze stofzuiger met dweilfunctie is dus een...

Test: Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Test: Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Airfryers stoten klassieke friteuses anno 2023 van hun troon. Je hoeft geen (of bijna geen) olie te gebruiken, je kan er veel meer mee doen dan enkel bakken en na gebruik zijn ze makkelijk schoon te maken. Ik heb de nieuwste parel uit het Philips-gamma, de Philips...