Home    Thuis    Twee weken met Clara, de nieuwe e-reader van Kobo

Twee weken met Clara, de nieuwe e-reader van Kobo

door | nov 15, 2018 | High Tech, Thuis

De boekenbeurs is net achter de rug. Hopelijk heb je je collectie boeken kunnen uitbreiden. Is dat niet het geval, dan is er nog een alternatief: e-books. Voor mij onbekend terrein tot ik de Kobo Clara HD mocht testen. Benieuwd wat ik ervan vind? Gewoon doorlezen!

Stap 1 – Verbinding maken met Clara

Kobo Clara

In de doos van de Kobo e-reader zit een bekopte samenvatting, een usb-kabel en een lader. Eerst en vooral kies ik mijn taal en kies ik mijn verbinding. Deze dient om de e-books over te brengen op je e-reader.

Heb je thuis een wifinetwerk? Dan geef je gewoon je gegevens in en in een wip is je e-reader verbonden. Heb je er geen? Gebruik de bijgeleverde kabel om je Kobo Clara HD te verbinden met je pc en download je boeken.

Stap 2 – Kies je leesinstellingen

Zelf het lettertype, de regelafstand en de helderheid kiezen? Neem een kijkje in de instellingen van je Kobo Clara HD en de klus is zo geklaard. Pas ook de leesopties makkelijk aan: waar je het scherm wil aanraken om verder en terug te bladeren en hoe je de voortgang wil tonen (gelezen percentage, resterende leestijd of paginanummer). En voor wie de kleine lettertjes moeilijk kan lezen is er goed nieuws: je kan het lettertype enorm vergroten. Je kan zelfs een uur instellen waarop de e-reader overschakelt naar natuurlijk licht. Ideaal wanneer je voor het slapen gaan nog wat wil lezen.

Stap 3 – Op zoek naar lectuur

Kobo Clara HD

Natuurlijk kriebelt het om meteen te lezen! Maar welk boek? Ik download de gratis Kobo-app en de zoektocht kan beginnen. Er zijn miljoenen boeken beschikbaar, het is dus even puzzelen. Maak het jezelf makkelijk en selecteer op taal, genre, prijs, titel of auteur. Ik download vier e-books : ‘Searching for Faith’ van Kristen Middleton is zeker een aanrader. Superhandig is dat je woorden en zinnen kan markeren en een notitie kan toevoegen. Wil je passages delen op Facebook. Da’s ook mogelijk!

Voor ieder wat wils

Je kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes… ze zullen je Kobo Clara HD graag eens willen lenen 🙂

Op het Kobo-platform vind je ook voor hen heel wat leuke e-books. Of download een boek en lees het voor het slapengaan voor. Altijd een nieuw verhaaltje om in te dommelen. Super!

Reviews van andere lezers

Aangezien het aanbod zo groot is (miljoenen e-books beschikbaar op het Kobo-platform), heb ik zelf ook naar de reviews gekeken vóór ik er eentje koos (zeker als het om betalende exemplaren gaat komt het goed van pas :)).

Geuren en kleuren verschillen natuurlijk, maar het is gewoon fijn om je mening te geven en die van anderen te lezen.

Samen op stap

Vorige maand nam ik Clara mee voor een weekje aan zee. Een goed boek mag dan zeker niet ontbreken. Toen ontdekte ik meteen één van de grootste troeven van deze e-reader: het toestel neemt veel minder plaats in mijn koffer in dan echte boeken.

Omdat je ook in het donker kan verder lezen zonder licht, stoor je niemand door het nachtlampje te laten branden. Geen schuldgevoel dus!

Kobo Clara HD: top of flop?

Na twee weken kan ik met een gerust hart zeggen dat dit een toptoestel is. Je gaat er snel mee aan de slag, neemt je e-reader overal mee en hebt keuze uit zoveel boeken dat je er altijd wel eentje vindt dat je aanspreekt. De tops en flops van de Kobo Clara HD wil ik nog even met je delen.

Pluspunten

 • Miljoenen e-books en gratis e-books beschikbaar op het Kobo-platform.
 • Verbinding via wifi of indien je geen hebt via je pc (usb-kabel).
 • Superlicht en draagbaar, je neemt je e-reader makkelijk overal mee.
 • Byebye bladwijzer: Clara onthoudt voor jou op welke pagina je gestopt bent met lezen.
 • ComfortLight-technologie om vermoeide ogen te voorkomen.
 • Touchscreen van 6 inch, groot genoeg om vlotjes te lezen.
 • Zin om notities toe te voegen, een deel van de tekst te markeren of te delen op Facebook? Dat kan heel eenvoudig.
 • Geen reflectie van het zonlicht op het scherm, ideaal om buiten te lezen als de zon schijnt.
 • De autonomie van deze Kobo Clara HD is zeer groot: ongeveer 14.000 pagina’s.

Minpunten

 • Je hebt geen echt boek vast. Wie graag een echt boek in de hand heeft, mist dit zeker in het begin een beetje.
 • Een homeknop zou handig zijn. Nu is het even zoeken in de instellingen om opnieuw op het startscherm terecht komen. Tip: kies in het begin bij de instellingen hoe je het scherm wil aanraken om terug te keren naar de hoofdpagina. Anders moet je standaard op het midden van het scherm tikken en daar heb ik toch even naar gezocht.