Home    Thuis    Voor jou getest: de Rowenta X-Ô-sledestofzuiger

Voor jou getest: de Rowenta X-Ô-sledestofzuiger

Een revolutie in de wereld van de kleine elektrotoestellen: de Rowenta X-Ô is de eerste sledestofzuiger zonder snoer. Ik kon hem in avant-première uittesten. Zijn design is prachtig, maar presteert hij ook even goed als de meer traditionele sledestofzuigers? Dat heb ik voor jou uitgetest!

DoorFlorence

door | 17 maart | Thuis

Kennismaking met de Rowenta X-Ô

Toen ik het apparaat voor het eerst zag, was ik meteen onder de indruk van het design: hij oogt modern, sober en minimalistisch en lijkt zo uit de toekomst te komen. Het gestroomlijnde ontwerp is dus op zich al een mooie innovatie.

Een andere innovatie is dat hij geen snoer heeft. Een snoerloze stofzuiger, wat een droom! Zelf vind ik het zeer onhandig dat ik mijn traditionele stofzuiger telkens in een ander stopcontact moet steken als ik naar een andere ruimte ga. En dan dat snoer dat constant in de weg ligt en waar je voortdurend over struikelt, een nachtmerrie! Met de Rowenta X-Ô zijn die problemen hopelijk voorgoed van de baan.

De stofzuiger in gang zetten

De stofzuiger aanzetten is heel eenvoudig: je drukt gewoon op de startknop aan de achterkant van het apparaat. Ben je klaar om te beginnen stofzuigen? Dan gebruik je de kleine afstandsbediening die in de handgreep ingebouwd is. Je kan kiezen uit vier standen: Eco, High, Max en Boost. Op de behuizing van de stofzuiger zitten groene controlelampjes, zo zie je meteen welke stand je hebt geactiveerd. Daarnaast zijn er ook blauwe lampjes, die geven de status van de batterij aan.

Op de afstandsbediening staat ook een pauzeknop. Zo kan je kort even pauzeren en opnieuw verder stofzuigen zonder dat je hem helemaal moet uitzetten. En zoals de meeste sledestofzuigers heeft de zuigmond een pedaal waarmee je kan schakelen tussen harde vloeren en tapijten. Ziezo, nu ik alle functies heb overlopen kan ik hem eindelijk uittesten!

De test: geluid, wendbaarheid en efficiëntie

Ik begin in de Eco-stand en ben meteen onder de indruk van zijn discretie: je hoort bijna niets! Nieuwsgierig naar het geluidsniveau van de andere standen, probeer ik ze één voor één uit. En ik moet toegeven, zelfs in de Boost-stand blijft het geluid heel redelijk in vergelijking met andere sledestofzuigers: amper 69 decibel. Ik ben nu al verkocht!

Superhandig is dat ik me niet om het snoer hoef te bekommeren als ik me door het huis verplaats. Wat een luxe! Alleen moet ik af en toe wat aan de stofzuiger trekken, zodat hij me mooi volgt. Wat de wendbaarheid betreft zou ik dus zeggen dat de Rowenta X-Ô het midden houdt tussen een standaard sledestofzuiger en een steelstofzuiger.

Voor de rest volgt de zuigkop mooi mijn bewegingen en de bochten die ik neem en hij gaat ook vlotjes onder de radiator door! Je kan dus probleemloos in de hoeken en langs de plinten stofzuigen. En op zijn efficiëntie heb ik evenmin iets aan te merken. Zelfs in de Eco-stand zuigt hij rondslingerend vuil in één keer op. Gedaan met vijf keer over dezelfde plek te stofzuigen om alles schoon te krijgen. Een enorme tijdbesparing!

Na ruim een half uur stofzuigen, zie ik dat de batterij nog vol is. De stofzuiger heeft tot 90 minuten autonomie, genoeg om je hele woning in één laadbeurt schoon te maken.

Veelzijdige steel

Heel interessant aan deze stofzuiger van Rowenta is de steel. Hij is niet alleen plooibaar, je haalt hem er ook gemakkelijk af om op moeilijk bereikbare plekken te stofzuigen. Met één klik kan ik hem plooien om onder mijn meubels te stofzuigen. Daarnaast kan ik ook de zuigkop verwijderen om met de lange buis op smalle plekken te stofzuigen én ik kan een heel stuk van de steel verwijderen zodat ik enkel nog de buis met een kleine borstel aan het uiteinde overhoud. Heel handig om in kasten te stofzuigen!

Er zitten ook 2 accessoires bij: een kierenzuiger en een kleine zuigmond. Zo geraak ik moeiteloos aan de plekken waar ik meestal niet bij kan.

Het reservoir legen is kinderspel

De stofzuiger heeft een reservoir van 1 liter: ik hoef hem dus niet na elk gebruik te legen. Maar omdat het zo gemakkelijk is, heb ik er een gewoonte van gemaakt om hem na elke schoonmaakbeurt snel even te legen. Ik trek gewoon lichtjes aan de hoofdhendel van de stofzuiger en het reservoir komt vanzelf los. Ik leeg de inhoud in de vuilnisbak en klaar is Kees!

Mijn oordeel

De X-Ô-stofzuiger van Rowenta is innovatief en uniek, dus waren mijn verwachtingen hooggespannen. En ik moet toegeven: hij is met vlag en wimpel geslaagd voor de test. Want wat verwachten we doorgaans van een nieuwe stofzuiger? Dat hij efficiënt is zonder dat hij te groot en te log is in gebruik. En dat is het geval met de X-Ô: hij is een pak compacter dan de meeste sledestofzuigers en doordat hij snoerloos is, is hij zeer gemakkelijk te hanteren. Bovendien maakt hij weinig lawaai terwijl hij wel superefficiënt schoonmaakt. Wat wil je nog meer? Ik ben alvast verkocht!

Rowenta X-Ô

In hetzelfde thema

Oh my radio: hoe kies je het juiste toestel?

Oh my radio: hoe kies je het juiste toestel?

Video Killed The Radiostar? Na meer dan 100 jaar is onze good old radio nog altijd springlevend. Elk gezin heeft er wel een paar in huis en het aanbod aan toestellen met tal van interessante functies blijft ongemeen hoog. Maar hoe vind je in die wirwar de radio die...

Test: de Sony WH-1000XM5-hoofdtelefoon

Test: de Sony WH-1000XM5-hoofdtelefoon

Test: de Sony WH-1000XM5-hoofdtelefoonElke maand krijgen we met de collega’s de mogelijkheid om een product te testen en hierover een review te schrijven. Toen ik de Sony WH-1000XM5-hoofdtelefoon op het lijstje zag staan, heb ik hem als grote muziekliefhebber zowat...

Koptelefoon op, oortjes in … en genieten maar!

Koptelefoon op, oortjes in … en genieten maar!

In stijl terug naar school, naar het werk of aan de work-out? Deze nieuwe premium hoofdtelefoons en oortjes staan je niet alleen beeldig, met hun glasheldere klank geven ze ook je intrinsieke motivatie vast en zeker een stevige boost.No more noise De draadloze...