Wat is het verschil tussen een oled- en een qled-televisie?

De ene televisie is de andere niet. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw exemplaar, kan je dus al snel het noorden kwijtraken tussen de vele opties die er zijn. Brengen de namen en omschrijvingen je een beetje in de war? No worries, we leggen je alvast het verschil uit tussen twee belangrijke varianten waarmee je op een aangename en duurzame manier televisie kan kijken: oled en qled.

Door Vanden Borre Magazine

door | 20 juli

Qled-televisie

In 2017 kwam Samsung voor het eerst op de proppen met de Quantum dot Light Emitting Diode-technologie. Daarbij worden nanokristallen gebruikt die zich in een dunne laag tussen de led-backlight en het lcd-paneel bevinden, waardoor kleuren nauwkeuriger worden weergegeven.

Dit zorgt voor …

Ongeziene helderheid: door de toevoeging van nanokristallen krijgt de lichtoutput van de leds een extra boost. Dat zorgt voor uitzonderlijk heldere beelden.

100% kleurvolume: het kleurvolume meet twee elementen op je scherm: het kleurengamma en het helderheidsniveau. Hoe hoger beide scoren, hoe hoger het kleurvolume van je tv. En in dit geval scoor je beter dan ooit: 100%!

Geen beeldretentie: met een qled-televisie bestaat er geen enkel risico op het inbranden van je beeld. Zelfs al zou je dagenlang hetzelfde beeld laten zien op je toestel.

Oled-televisie

LG lanceerde in 2010 voor het eerst een televisie met de Organic Light-Emitting Diode. De zogenaamde oleds zijn elk zo groot als één pixel. Het zijn organische vormen van leds die uit zichzelf kunnen oplichten, waardoor je geen backlight meer nodig hebt. De lichtoutput van elke pixel wordt apart geregeld, wat heel lokale dimming mogelijk maakt.

Dit zorgt voor …

Zwart = echt zwart: een oled die zwart moet weergeven, wordt volledig uitgeschakeld als het beeld daarom vraagt. Hierdoor is het zwart ook echt zwart en wordt er meer contrast gecreëerd.

Snelle responstijd: elke pixel heeft een bepaalde tijd nodig om van stand te veranderen. Bij een oled is die maar liefst duizend keer sneller dan bij een gewone led. En dat is dan weer handig bij het weergeven van snelle beelden van actiescènes of sport.

Ultradunne tv’s: omdat oled-pixels zelf oplichten, heb je geen backlight meer nodig. Dat betekent dat oled-tv’s in ultradunne uitvoeringen op de markt gebracht kunnen worden. En dat zorgt dan weer voor originele designs, zoals bijv. een uitrolbaar exemplaar!

 

Meer informatie over onze producten en diensten? Lees er alles over in Vanden Borre Magazine of op www.vandenborre.be.

oled-tv’s

qled-tv’s

In hetzelfde thema

Drone DJI Mini 3 Fly More Combo: de test

Drone DJI Mini 3 Fly More Combo: de test

De slogan “So Fly” van de DJI Mini 3 spreekt tot de verbeelding. Lukt het ook voor mij, een beginnende piloot, om vlot met de drone te vliegen en prachtige beelden vast te leggen? Je ontdekt het hier.Unboxing Wat er allemaal in je doos zit, hangt af van het pack dat...

Must-haves voor de moderne kantoornomade

Must-haves voor de moderne kantoornomade

Ga jij tegenwoordig ook als kantoornomade door het leven? Je werkt gewoon overal waar je je laptop in goede omstandigheden kan neerplanten en waar het lekker warm is, de koffie oké is en de wifi het nooit laat afweten. En met deze topproducten erbij wordt het...

De Motorola Edge 30 Ultra getest: wat vinden wij ervan?

De Motorola Edge 30 Ultra getest: wat vinden wij ervan?

De Motorola Edge 30 Ultra getest: wat vinden wij ervan?De Motorola Edge 30 Ultra belooft haarscherpe foto's (zelfs 's nachts!), een supersnelle processor, video's met indrukwekkende geluidskwaliteit en een uitstekende connectiviteit. Ik heb hem de hele week grondig...

Voor jou getest: de Technics EAH-AZ60 draadloze oortjes

Voor jou getest: de Technics EAH-AZ60 draadloze oortjes

De Technics EAH-AZ60 draadloze oortjes beloven gebruikscomfort, een helder geluid en premium actieve ruisonderdrukking. Maar lossen ze die verwachtingen ook in? Dat heb ik voor jou getest. Hieronder ontdek je mijn bevindingen!Eerste blik op de oortjes De verpakking is...