Bose staat bekend om z’n innovatieve oplossingen als het gaat om geluid. Van soundbars en speakers tot hoofdtelefoons en oordopjes. Dat laatste is wat ik de afgelopen weken heb mogen testen. Voldoen de Bose Ultra Open Earbuds aan de verwachtingen? En hoe bevalt het dagelijks gebruik ervan?
Het eerste wat je met nieuwe gadgets doet, is natuurlijk de verpakking openen. Bij deze oortjes was dat een heel klein doosje. Daarin zaten de oortjes met oplaadcase, een USB C-kabeltje zonder adapter en de gebruiksaanwijzing. Op de verpakking vond ik ook een QR-code om de bijhorende app te downloaden. Dat deed ik dan ook onmiddellijk.
Mijn eerste indruk was meteen dat de case zeer klein en licht was. Dat is heel fijn om de oortjes dagelijks overal mee naartoe te nemen. Toen ik de case opende, viel ook onmiddellijk het speciale design van de oortjes op. Het lukte me niet van de eerste keer om ze correct in te doen, maar na enkele keren proberen, werd duidelijk hoe het moest. Eens ik ze goed in had, zaten ze dan ook perfect en heel comfortabel. Toen ik het model de eerste keer zag, was ik ook bang dat het niet in mijn oren zou passen met al m’n oorbellen, maar zelfs dat was geen enkel probleem.
De Bose Ultra Open Earbuds schakelen zichzelf aan wanneer je ze uit hun case haalt. In enkele seconden waren ze dan ook verbonden met mijn smartphone. Heel simpel!
De Bose Music-app
Nadat de oortjes verbonden waren aan mijn smartphone bekeek ik even wat de mogelijkheden waren in de Bose Music-app. Op de homepagina van de app zie je het batterijpercentage van beide oordopjes en kan je ook het volume aanpassen. Bovendien kan je ook andere Bose-toestellen beheren via dezelfde app.
In de functie ‘Modi’ kan je uit verschillende instellingen kiezen, afhankelijk van het gebruik. Zo kies je bijvoorbeeld een ‘Focus’-functie tijdens het werken en de ‘Hardloop’-functie tijdens het hardlopen, uiteraard. De opties zijn oneindig!
Verder kan je ook de bluetoothbron kiezen via de app. De oortjes zijn uitgerust met Multipoint-verbinding, waardoor ze met meerdere toestellen tegelijk gekoppeld kunnen worden. De oortjes vertellen je bij elke nieuwe verbinding, of wanneer je ze uit de case neemt, met welk toestel ze gekoppeld zijn.
In de equalizer kan je de bassen en tonen van het geluid aanpassen. Zelf ben ik niet de grootste specialist in audio, dus ik heb hier even mee gespeeld, maar wist zelf niet goed wat nu juist de ideale instellingen zijn voor het beste geluid.
Bovendien beschikken de Ultra Open Earbuds over een ‘Immersive Audio’-technologie. In de app schakel je die in of uit. Als je kiest voor statische Immersive Audio verandert het geluid niet van positie en blijft de muziek vanuit één bepaalde richting komen, ook als je je hoofd draait en beweegt. De dynamische Immersive Audio zorgt er dan weer voor dat het geluid je lijkt te volgen. Dit is een fijne functie als je in beweging bent. Door deze technologie word je echt meegesleept in de muziek!
In de app pas je ook de snelfuncties van de knoppen op de oortjes aan. Zo kies je zelf wat er gebeurt als je de knop op het linker- of rechteroortje ingedrukt houdt.
De test
Na het instellen van de oortjes via de applicatie kon ik ze eindelijk beginnen testen. Onmiddellijk merkte ik dat de Bose Ultra Open Earbuds kwalitatief niet te vergelijken zijn met andere, goedkopere open ear modellen die ik getest heb. Het geluid is zeer helder en ook de bas is goed hoorbaar, wat uitzonderlijk is voor de technologie.
Wanneer ik mijn muziek pauzeerde en bijvoorbeeld overschakelde naar TikTok (of omgekeerd), duurde het soms even om de oortjes te laten ‘overschakelen’ van het ene geluid naar het andere, waardoor ik een paar seconden van het geluid gemist had. Hetzelfde gebeurde wanneer ik een video pauzeerde en enkele seconden later weer startte. Het geluid volgde niet meteen. Ook hoor je na het pauzeren van eender welk geluid een soort witte ruis die enkele seconden duurt voor er volledige stilte is. Dat is gelukkig wel enkel hoorbaar in extreem stille omstandigheden.
De bediening op de knoppen is redelijk intuïtief, maar in het begin is het moeilijk om te onthouden wat elke manipulatie betekent. Je drukt één keer op een van beide oortjes om te pauzeren, starten of een oproep op te nemen. Twee keer drukken zorgt ervoor dat je naar het volgende nummer gaat, met drie klikken ga je terug naar het vorige nummer. De functie van lang ingedrukt houden kan je wijzigen in de app, en om het volume hoger of lager te zetten, klik en houd je respectievelijk de knop op het rechtse of linkse oortje in. Dat is een hele boterham, maar na een tijdje wende het en gebruikte ik de knoppen zeer vlot. Wel was het soms moeilijk om de knoppen te vinden als ik mijn lang haar los droeg.
Om een gefundeerde mening te kunnen geven, heb ik de oordopjes in zo veel mogelijk verschillende situaties getest. Hieronder vind je mijn bevindingen.
Sport
Gezien het open design van deze oortjes leek het mij als sporter zijnde ideaal om met deze oortjes te gaan lopen, fietsen en wandelen. Ze laten namelijk het geluid van de buitenwereld, zoals het verkeer, nog binnen. Dit maakt het veel veiliger om naar mijn favoriete muziek en podcasts te luisteren tijdens het sporten op de openbare weg.
Eerst ging ik er een wandeling mee maken van 12 km. Ik heb ze toen bijna 2,5 uur aan een stuk ingehad en nog steeds zaten ze comfortabel. Ik luisterde naar een true crime-podcast en over het algemeen was alles goed te verstaan, ook aan een laag volume. Op drukkere straten waar meer voorbijkomende auto’s waren, heb ik de podcast soms even gepauzeerd, omdat de stemmen slecht hoorbaar waren door het lawaai van het verkeer. Maar dat is natuurlijk een opoffering die ik graag maak voor mijn veiligheid.
Enkele dagen later besloot ik om ze te testen tijdens een ochtendloopje. Ik heb de helft van de tijd de normale stereo-modus gebruikt en voor de tweede helft koos ik de hardloop-modus om ook de dynamische Immersive Audio-functie te testen en het verschil te kunnen horen. Ik moet zeggen dat die echt een meerwaarde biedt bij het sporten. Het voelt niet alsof de muziek uit de oortjes komt, maar alsof die overal rondom je te horen is. Dat werkt echt motiverend tijdens het lopen! Het was tijdens mijn loopje ook licht aan het regenen, maar dankzij de IPx4-waterbestendigheid zijn regen en zweet geen enkel probleem. Ondanks dat ik lange tijd met de Immersive Audio-functie aan heb gelopen, waren beide oortjes nog steeds volledig opgeladen na mijn work-out. Ook op het draagcomfort heb ik niets aan te merken. De oortjes bleven zelfs bij de schokken van het lopen de hele tijd goed zitten.
Tot slot testte ik de oortjes ook tijdens het fietsen. Ook hier zaten ze perfect, ondanks de helm en bril. Ik koos opnieuw voor de dynamische Immersive Audio-functie, omdat die me zo beviel tijdens het lopen. Het geluid was weer een plezier om naar te luisteren en mijn training ging nog zo snel voorbij dankzij motiverende muziek. Het open ear design van de oortjes zorgt ook op de fiets voor een hogere veiligheid, maar daardoor mis je ook wat van het geluid. Daarom zou ik op de fiets niet naar een podcast luisteren met de Bose Ultra Open Earbuds. Bij muziek is het uiteraard geen groot probleem als je hier en daar een woordje mist, maar bij een informatieve podcast kan dat wel irritant zijn. Vooral wanneer er veel wind is, op drukkere straten of wanneer je bergaf gaat, hoor je vrij weinig van het geluid. Maar opnieuw is dit voor mij geen probleem, omdat ik tijdens het sporten veiligheid verkies boven mijn muziek of podcast.
Op kantoor
Ook op kantoor waren deze oortjes een geschenk om te gebruiken. Je kan naar muziek of podcasts luisteren zonder je collega’s te storen, maar dankzij het open ear design hoorde ik het toch nog steeds als iemand me nodig had. Het enige nadeel aan dit soort design is dat mensen die dicht bij me zaten het geluid uit de oortjes konden horen als het volume te hoog stond, omdat een kantoor natuurlijk een stille omgeving is.
Tijdens het werk heb ik ook de Multipoint Pairing-functie kunnen testen. Ik koppelde de oortjes zowel aan mijn smartphone als aan mijn laptop. Ik luisterde muziek op mijn smartphone en switchte nadien naar een video op mijn laptop. De overschakeling verliep heel soepel en het geluid van de muziek, noch de video haperden.
Batterij
Na ontvangst ben ik de oortjes direct beginnen gebruiken zonder ze extra op te laden. Pas na enkele dagen gebruik op kantoor en mijn wandeling van 2,5 uur merkte ik dat de oortjes niet meer oplaadden in de case. Na de wandeling heb ik dan besloten om de case toch weer volledig op te laden. Dat deed ik simpelweg via het USB-C-kabeltje in mijn laptop. Tijdens het opladen pinkte het lichtje op de case oranje. Toen de case volledig was opgeladen, werd het lichtje wit. Dat duurde ook helemaal niet lang.
De oortjes zelf hebben een speelduur van 7,5 uur in de stereo-modus. Als de Immersive Audio-functie aan staat gaan ze sneller plat, maar gaan ze nog steeds 4,5 uur mee. Door de oplaadcase gaat de batterij nog eens 19,5 uur extra mee, wat zorgt voor een totale speelduur van 27 uur. Bovendien zijn de oortjes voorzien van fast charging, waardoor ze na 10 minuten laden in de case weer 2 uur muziek kunnen afspelen. In een uur zijn ze dan weer volledig opgeladen. Draadloos opladen is jammer genoeg niet mogelijk met de case.
Conclusie
De Bose Ultra Open Earbuds zijn een veiligere optie dan noise cancelling oortjes of hoofdtelefoons als je vaak sport op de openbare weg. Je zal nooit verrast worden door auto’s die je niet gehoord hebt. Ook op kantoor en onderweg zijn de oortjes ideaal. Je luistert privé naar je favoriete muziek, podcasts of audioboeken, maar je hoort de buitenwereld nog steeds.
Het geluid is uitstekend en de oortjes zien er dan nog eens mooi. De batterij gaat lang mee en laadt ook snel weer op. Ze zijn resistent tegen regen, zweet en vuil en zitten de hele dag comfortabel.
Luister jij ook graag naar muziek en podcasts tijdens het werken en het sporten? Dan zijn deze oortjes écht iets voor jou!
+ Lange batterijduur + Compact en licht design + Stof- en waterbestendig + Veiliger op de openbare weg + Gebruiksvriendelijke app + Uitstekend geluid
De Galaxy Z Fold6 en Z Flip6 van Samsung herdefiniëren de smartphone. Met een innovatief ontwerp, hoge prestaties, geavanceerde fotografie en geïntegreerde AI voldoen ze aan de verwachtingen van moderne gebruikers. De Z Fold6 valt op door zijn groot uitklapbaar...
Ik heb de kans gehad om de nieuwe OLED TV G4 65 inch (164 cm) van LG te testen. Het toestel belooft prestaties van de bovenste plank met een nieuwe Alpha11-processor en een verbeterd beeldscherm. Meer weten? Lees dan verder.Look Hoewel je de tv makkelijk op een...
De Kobo Libra Colour brengt kleur naar je e-reader, en daarmee breidt hij meteen ook de verschillende keuzes leesvoer uit. Voor het eerst kan je strips en graphic novels op een dedicated e-reader beleven. Deze e-reader belooft een revolutie in de leeservaring met zijn...
Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...