HomeBeeld & GeluidWij testten de Bose Smart Ultra Soundbar + Bass Module 500 uit
Wij testten de Bose Smart Ultra Soundbar + Bass Module 500 uit
Bose staat ondertussen bekend als een van de grootste merken voor geluidsoplossingen in de wereld. Of je nu gaat voor hun speakers, soundbars of volledige installaties, het merk staat garant voor een goede geluidservaring. Maar hoe zit dat nu met de Bose Smart Ultra soundbar? Voldoet deze soundbar aan de verwachtingen? Ik testte hem voor je uit, samen met de Bass Module 500 subwoofer.
Deze keer skip ik de beschrijving van de unboxing en ga ik meteen over naar de set-up. Waarom? Er is niet echt veel te ‘unboxen’. Je hebt de soundbar, de apart verkrijgbare subwoofer, en de bijhorende kabels. De soundbar komt ook met een kleine afstandsbediening en headset die je erop kan aansluiten, maar dat is het dan ook. En meer heb je absoluut niet nodig.
De set-up voor deze installatie gebeurt allemaal gemakkelijk via de Bose Music-app. En ik moet zeggen: dit is de snelste en vlotste set-up die ik al heb meegemaakt. Downloaden, account aanmaken, en de rest gebeurt bijna vanzelf. Wanneer je de Bose Smart Ultra soundbar en de Bass Module 500 subwoofer voor het eerst op de stroom aansluit, starten deze vanzelf op. Via de app kan je vervolgens een account aanmaken/inloggen, en ook dit verloopt vlot en zonder te veel blabla. Je naam, e-mailadres en locatie, en dat is het. Geen onnodige opt-ins of -outs, niet te veel persoonlijke informatie, alleen het noodzakelijke. Dit is zowat de rode draad doorheen de hele gebruikservaring van de Bose Music-app en de soundbar. Geweldig!
Eens de app is opgezet en je de soundbar gemakkelijk via Wifi hebt geconnecteerd, kan je de naam van je soundbar personaliseren en hem vindbaar maken voor anderen. Indien er updates beschikbaar zijn, doet hij dit meteen automatisch.
De Bass Module 500 subwoofer kan je apart aanschaffen en sluit perfect aan bij de Bose Smart Ultra soundbar. Hij geeft een extra dimensie aan je muziek of film, en maakt je geluidservaring nog dieper en helderder. Je verbindt hem draadloos met de soundbar en hij heeft een bereik van 9 meter, waardoor je hem dus kan zetten waar je maar wilt. In het zicht of uit het oog: de geluidskwaliteit blijft hetzelfde.
Om de Bass Module 500 subwoofer optimaal te gebruiken, plaats je hem best op de grond, niet op een plank of tafel. Om de bas te versterken, plaats je de basmodule dichter bij de wand of in een hoek. Voor minder basgeluid plaats je de basmodule verder bij de wand of een hoek vandaan.
Ook bij de subwoofer gebeurt de verbinding snel en feilloos. Zet hem gewoonweg aan, en hij connecteert vanzelf met de soundbar! Of maak zelf de verbinding via de Bose Music-app. Vervolgens kan je de geluidsinstellingen van zowel de soundbar als de basmodule naar je eigen voorkeur aanpassen.
Bose Music-app
Het eerste wat opvalt in de app is de interface. Deze is strak en modern, en geeft enkel weer wat belangrijk is. Opnieuw niet te veel toeters en bellen; zo heb ik het graag. Dit maakt de app zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk. Verder anticipeert de app ook op alle nodige/handige opties en instellingen die je als gebruiker nodig hebt bij een set-up. Een echte topervaring!
Zoals eerder al vermeld, kan je zowel je geluidsinstallatie als de app zelf volledig aanpassen aan niet alleen je geluidsvoorkeuren, maar ook je gebruiksvoorkeuren. Zo kan je via built-in Chromecast content van je favoriete apps streamen op de soundbar, je go-to muziekstreamingsapps integreren in de app, en de soundbar en alle geconnecteerde devices via Voice Assistent besturen. Zo zet je bijvoorbeeld ook je tv via de soundbar spraakbesturing aan.
Als je graag naar de radio luistert, heb je geen aparte app of streamingsplatform nodig. Er zijn namelijk een heleboel lokale en internationale radiozenders beschikbaar in de app zelf. Denk maar aan StuBru, Klara, Radio 1, Q-music, of zelfs alle BBC radiozenders, ESPN radio, en een heleboel Europese zenders.
Het geluid
En dan nu: het geluid. De Bose Smart Ultra soundbar op zich geeft al een fantastische geluidskwaliteit: met een kraaknet, basrijk geluid, en haarscherpe stemweergave. Voeg daar dan de Bass Module 500 subwoofer aan toe, en het feest kan niet op. Letterlijk. Je soundbar transformeert in een hoogwaardige geluidsinstallatie waar de bassen nog dieper weerklinken, en de melodieën en stemmen nog helderder. Dit is topkwaliteit.
En dit alles is uiteraard te danken aan de tal van Bose-technologieën waar al hun toestellen vol van zitten.
TrueSpace van Bose
TrueSpace is een ruimetelijke verwerkingstechnologie die op slimme wijze verschillende geluidssignalen analyseert (nog andere signalen dan Dolby Atmos) zoals stereo en 5.1, en deze vervolgens ‘upmixt’. Wat betekent dat nu allemaal? Een meeslepende meerkanaals geluidservaring met geluid dat je omringt, wat je ook kijkt.
In tegenstelling tot Dolby Atmos verwerkt TrueSpace alle content – ongeacht hoe deze is gecodeerd en ongeacht de configuratie van je apparatuur – en geeft je zo een Atmos-achtige ervaring. Je zou het dus een aanvulling op Dolby Atmos kunnen noemen.
Bovendien is de soundbar ook nog eens compatibel met Dolby Atmos zelf, dus je kan echt bijna elk type content beluisteren.
AI Dialogue Mode
Via AI-technologie past de soundbar automatisch de toonbalans aan, waardoor gesproken woorden beter te horen zijn zonder de impact van meeslepende geluidseffecten te verliezen. Nooit meer verschieten van en plots veel luidere soundtrack, of amper iets verstaan van gefluisterde dialoog. De AI Dialogue Mode brengt stemmen en surround geluid met elkaar in evenwicht, zodat personages altijd kristalhelder klinken en de muziek altijd perfect is aangepast aan elke scène.
Het verdict
Als je tot hier bent geraakt, is het geen verrassing meer dat ik deze Bose Smart Ultra soundbar en Bass Module 500 subwoofer een lovende review geef. Meeslepende, kraaknette kwaliteit, zeer duidelijk verstaanbare dialogen, en een diep, surround geluid.
Het enige minpunt dat ik kan benoemen is dat de soundbar niet compatibel is met aptX. Normaal zou dit helemaal niet uitmaken, maar aangezien ik thuis een beamer heb staan waarop mijn Chromecast is aangesloten, is dit toch een beetje jammer dat ik hierop de soundbar niet kan aansluiten. Maar aangezien slechts 10% van geluidsoplossingen op de markt aptX-compatibel zijn, is dit zeker geen doorslaggevende factor.
+ Set-up en gebruik via Bose Music-app is zeer intuïtief en gemakkelijk
+ Meeslepende geluidskwaliteit dankzij Dolby Atmos en TrueSpace
+ AI Dialogue Mode
+ Bass Module 500 geeft diepe en toch heldere klanken
De Kobo Libra Colour brengt kleur naar je e-reader, en daarmee breidt hij meteen ook de verschillende keuzes leesvoer uit. Voor het eerst kan je strips en graphic novels op een dedicated e-reader beleven. Deze e-reader belooft een revolutie in de leeservaring met zijn...
Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...
Ik heb de kans gehad om de nieuwe OLED TV G4 65 inch (164 cm) van LG te testen. Het toestel belooft prestaties van de bovenste plank met een nieuwe Alpha11-processor en een verbeterd beeldscherm. Meer weten? Lees dan verder.Look Hoewel je de tv makkelijk op een...
Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...