Wij testten de Bose Smart Ultra Soundbar + Bass Module 500 uit

Bose staat ondertussen bekend als een van de grootste merken voor geluidsoplossingen in de wereld. Of je nu gaat voor hun speakers, soundbars of volledige installaties, het merk staat garant voor een goede geluidservaring.  Maar hoe zit dat nu met de Bose Smart Ultra soundbar? Voldoet deze soundbar aan de verwachtingen? Ik testte hem voor je uit, samen met de Bass Module 500 subwoofer.

Door

Sarah

Set-up

Deze keer skip ik de beschrijving van de unboxing en ga ik meteen over naar de set-up. Waarom? Er is niet echt veel te ‘unboxen’. Je hebt de soundbar, de apart verkrijgbare subwoofer, en de bijhorende kabels. De soundbar komt ook met een kleine afstandsbediening en headset die je erop kan aansluiten, maar dat is het dan ook. En meer heb je absoluut niet nodig.

De set-up voor deze installatie gebeurt allemaal gemakkelijk via de Bose Music-app. En ik moet zeggen: dit is de snelste en vlotste set-up die ik al heb meegemaakt. Downloaden, account aanmaken, en de rest gebeurt bijna vanzelf. Wanneer je de Bose Smart Ultra soundbar en de Bass Module 500 subwoofer voor het eerst op de stroom aansluit, starten deze vanzelf op. Via de app kan je vervolgens een account aanmaken/inloggen, en ook dit verloopt vlot en zonder te veel blabla. Je naam, e-mailadres en locatie, en dat is het. Geen onnodige opt-ins of -outs, niet te veel persoonlijke informatie, alleen het noodzakelijke. Dit is zowat de rode draad doorheen de hele gebruikservaring van de Bose Music-app en de soundbar. Geweldig!

Eens de app is opgezet en je de soundbar gemakkelijk via Wifi hebt geconnecteerd, kan je de naam van je soundbar personaliseren en hem vindbaar maken voor anderen. Indien er updates beschikbaar zijn, doet hij dit meteen automatisch.

De Bass Module 500 subwoofer kan je apart aanschaffen en sluit perfect aan bij de Bose Smart Ultra soundbar. Hij geeft een extra dimensie aan je muziek of film, en maakt je geluidservaring nog dieper en helderder. Je verbindt hem draadloos met de soundbar en hij heeft een bereik van 9 meter, waardoor je hem dus kan zetten waar je maar wilt. In het zicht of uit het oog: de geluidskwaliteit blijft hetzelfde.

Om de Bass Module 500 subwoofer optimaal te gebruiken, plaats je hem best op de grond, niet op een plank of tafel. Om de bas te versterken, plaats je de basmodule dichter bij de wand of in een hoek. Voor minder basgeluid plaats je de basmodule verder bij de wand of een hoek vandaan.

Ook bij de subwoofer gebeurt de verbinding snel en feilloos. Zet hem gewoonweg aan, en hij connecteert vanzelf met de soundbar! Of maak zelf de verbinding via de Bose Music-app. Vervolgens kan je de geluidsinstellingen van zowel de soundbar als de basmodule naar je eigen voorkeur aanpassen.

Bose Music-app

Het eerste wat opvalt in de app is de interface. Deze is strak en modern, en geeft enkel weer wat belangrijk is. Opnieuw niet te veel toeters en bellen; zo heb ik het graag. Dit maakt de app zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk. Verder anticipeert de app ook op alle nodige/handige opties en instellingen die je als gebruiker nodig hebt bij een set-up. Een echte topervaring!

Zoals eerder al vermeld, kan je zowel je geluidsinstallatie als de app zelf volledig aanpassen aan niet alleen je geluidsvoorkeuren, maar ook je gebruiksvoorkeuren. Zo kan je via built-in Chromecast content van je favoriete apps streamen op de soundbar, je go-to muziekstreamingsapps integreren in de app, en de soundbar en alle geconnecteerde devices via Voice Assistent besturen. Zo zet je bijvoorbeeld ook je tv via de soundbar spraakbesturing aan.

Als je graag naar de radio luistert, heb je geen aparte app of streamingsplatform nodig. Er zijn namelijk een heleboel lokale en internationale radiozenders beschikbaar in de app zelf. Denk maar aan StuBru, Klara, Radio 1, Q-music, of zelfs alle BBC radiozenders, ESPN radio, en een heleboel Europese zenders.

Het geluid

En dan nu: het geluid. De Bose Smart Ultra soundbar op zich geeft al een fantastische geluidskwaliteit: met een kraaknet, basrijk geluid, en haarscherpe stemweergave. Voeg daar dan de Bass Module 500 subwoofer aan toe, en het feest kan niet op. Letterlijk. Je soundbar transformeert in een hoogwaardige geluidsinstallatie waar de bassen nog dieper weerklinken, en de melodieën en stemmen nog helderder. Dit is topkwaliteit.

En dit alles is uiteraard te danken aan de tal van Bose-technologieën waar al hun toestellen vol van zitten.

TrueSpace van Bose

TrueSpace is een ruimetelijke verwerkingstechnologie die op slimme wijze verschillende geluidssignalen analyseert (nog andere signalen dan Dolby Atmos) zoals stereo en 5.1, en deze vervolgens ‘upmixt’. Wat betekent dat nu allemaal? Een meeslepende meerkanaals geluidservaring met geluid dat je omringt, wat je ook kijkt.

In tegenstelling tot Dolby Atmos verwerkt TrueSpace alle content – ongeacht hoe deze is gecodeerd en ongeacht de configuratie van je apparatuur – en geeft je zo een Atmos-achtige ervaring. Je zou het dus een aanvulling op Dolby Atmos kunnen noemen.

Bovendien is de soundbar ook nog eens compatibel met Dolby Atmos zelf, dus je kan echt bijna elk type content beluisteren.

AI Dialogue Mode

Via AI-technologie past de soundbar automatisch de toonbalans aan, waardoor gesproken woorden beter te horen zijn zonder de impact van meeslepende geluidseffecten te verliezen. Nooit meer verschieten van en plots veel luidere soundtrack, of amper iets verstaan van gefluisterde dialoog. De AI Dialogue Mode brengt stemmen en surround geluid met elkaar in evenwicht, zodat personages altijd kristalhelder klinken en de muziek altijd perfect is aangepast aan elke scène.

Het verdict

Als je tot hier bent geraakt, is het geen verrassing meer dat ik deze Bose Smart Ultra soundbar en Bass Module 500 subwoofer een lovende review geef. Meeslepende, kraaknette kwaliteit, zeer duidelijk verstaanbare dialogen, en een diep, surround geluid.

Het enige minpunt dat ik kan benoemen is dat de soundbar niet compatibel is met aptX. Normaal zou dit helemaal niet uitmaken, maar aangezien ik thuis een beamer heb staan waarop mijn Chromecast is aangesloten, is dit toch een beetje jammer dat ik hierop de soundbar niet kan aansluiten. Maar aangezien slechts 10% van geluidsoplossingen op de markt aptX-compatibel zijn, is dit zeker geen doorslaggevende factor.

 

+ Set-up en gebruik via Bose Music-app is zeer intuïtief en gemakkelijk
+ Meeslepende geluidskwaliteit dankzij Dolby Atmos en TrueSpace
+ AI Dialogue Mode
+ Bass Module 500 geeft diepe en toch heldere klanken

– Geen aptX

BOSE SMART ULTRA SOUNDBAR

BOSE BASS MODULE 500

In hetzelfde thema

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Wil je de werkdag meteen goed kunnen starten en daarna ook vlot doorkomen, dan kan je wel wat gepaste ondersteuning gebruiken. Wij presenteren je vier nieuwe elektrotoestellen die absoluut top zijn in hun categorie. Van een frisse start in de badkamer tot een stevige...

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel! In de doos Als je de...

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Traditiegetrouw gaf Samsung ook deze zomer weer een aantal van zijn succesvolle Galaxy-reeksen een stevige update mee. Ontdek nu waarmee de gloednieuwe plooibare smartphones Z Fold5 en Z Flip5, de verbeterde tablets van de Tab S9-serie en de stijlvolle smartwatches...

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

De LG OLED GALLERY TV is aan de beurt om getest te worden! Meer bepaald de LG OLED 55 inch G36. De LG OLED GALLERY TV is verkrijgbaar in 3 verschillende groottes: 65, 77 & 83 inch. In 2023 is dit model toe aan zijn 3e generatie. Wat hem onderscheidt van de G2 is...