Smartwatch voor jou getest: Garmin Fenix 8

Als copywriter kreeg ik de kans om gedurende twee weken de Fenix 8, een high-end smartwatch van Garmin, te testen. Dit uitgebreid horloge wordt door Garmin gepresenteerd als limitless’ en beschikt over enkele veelbelovende functies. Ten opzichte van zijn vooranger, de Fenix 7, beschikt deze smartwatch over waterdichte knoppen, een ingebouwde luidspreker en microfoon en is hij geschikt voor duiken. Wat zijn de troeven van dit horloge en hoe kan het je helpen in je dagelijks leven? We ontdekken het samen!

Lotte

door | 5 februari | Niet gecategoriseerd

Unboxing en eerste indruk

Ik ben altijd super enthousiast wanneer ik een nieuw toestel koop, dus ook deze keer kon ik niet wachten om de smartwatch in gebruik te nemen. De Fenix 8 zit in de typische Garmin-verpakking: een klein, grijs doosje.

Bij het uitpakken komt onmiddellijk de zwarte smartwatch tevoorschijn. In het doosje zitten ook nog een kort instructieboekje en een USB C-oplaadkabel zonder adapter. Het horloge zelf ziet er robuust en stevig uit, maar ook groot! Er zijn kleinere modellen beschikbaar, voor zij die liefhebber zijn van een discreter horloge. Dit is dus een belangrijk punt om over na te denken als je de Fenix 8 wil aanschaffen. Daarentegen voelt het horloge helemaal niet zwaar aan en zit het comfortabel om de pols.

Zoals ik met elk nieuw gadget doe, bevestigde ik de smartwatch onmiddellijk aan de lader. Bij het oplichten van het scherm, viel direct de helderheid ervan op. Het AMOLED-touchscreen zorgt voor schitterende kleuren en scherp beeld.

Installatie

Van zodra het horloge enkele percentages was opgeladen, kon ik beginnen aan de installatie ervan.

Ik koos als taal voor Nederlands. Vervolgens kon ik een QR-code scannen om de Garmin Connect-app te downloaden op mijn smartphone. Die app nam me mee in de verdere installatie van mijn nieuwe smartwatch en daar kon ik ook het uur, Garmin Pay, etc. nog instellen. Hij geeft bovendien een uitgebreid overzicht van mijn fysieke activiteit.

Nadat de nodige installaties gedaan waren, liet ik de smartwatch direct opladen tot 100%. Dat ging trouwens supersnel! Binnen het uur was de batterij volledig opgeladen.

Nadat mijn korte geduldspanne tevreden gesteld was, ging ik aan de slag met de personalisatie van het horloge. Dit kan jammer genoeg niet in dezelfde Garmin Connect-app. Daarvoor downloadde ik de aparte Connect IQ-app, waarin ik kon kiezen uit een ontelbaar aantal wijzerplaten en nuttige apps. De gekozen wijzerplaat kon ik nog verder personaliseren door de kleuren aan te passen en zelf de info te kiezen die getoond moest worden. Dat personaliseren vond ik echter niet heel intuïtief. Je krijgt bijvoorbeeld een lijst van namen van kleuren, maar je ziet niet op voorhand hoe die eruit zien. Je krijgt in de app geen preview van de wijzerplaat. Dat vond ik persoonlijk een minpunt. Het besturingssysteem van Garmin in het algemeen heeft veel geavanceerde functies die wat tijd nodig hebben om te leren kennen, maar ze zorgen wel voor uitgebreide personalisatiemogelijkheden.

Sport

Het voornaamste doel van deze smartwatch is natuurlijk sporten. Om alle functies zoals gps, workouts, de waterdichtheid, etc. te kunnen testen, nam ik de Fenix 8 mee tijdens mijn sportieve activiteiten.

Indoor fietsen

Ik had online al gelezen dat alle Garmin-toestellen aan elkaar te verbinden zijn met het ecosysteem. Zelf heb ik een Tacxindoor fietstrainer, die ook compatibel is met Garmin. De Fenix 8 verbinden aan de smart trainer ging makkelijk via de instellingen. In de Garmin Connect-app maakte ik op voorhand zelf een training met intervallen, die ik naar de smartwatch stuurde. Ik koos in mijn activiteiten voor ‘indoor fietsen’, selecteerde mijn training en drukte op start. Het horloge geeft door middel van trillingen en geluidssignalen aan wanneer het interval wijzigt en past zelf de wattage van de smart trainer aan. Op het scherm zie je verschillende gegevens, zoals je hartslag, cadans, snelheid, etc. Na de training kreeg ik van deze gegevens ook een uitgebreide samenvatting met grafieken en werd de workout automatisch geüpload naar mijn Strava-profiel.

Zwemmen

De Garmin Fenix 8 heeft als belangrijkste nieuwe feature dat je ermee kan duiken tot 40 meter diepte. Zó sportief ben ik niet, maar ik wilde toch graag de waterdichtheid testen, dus ging ik zwemmen. Ook nieuw aan de smartwatch zijn de lekvrije knoppen, die volgens het merk gegarandeerd waterdicht blijven. Eens in het zwembad startte ik een zwemsessie. Als eerste moest ik de lengte van het zwembad kiezen, zodat de smartwatch het aantal banen kan tellen. Het touchscreen werd automatisch vergrendeld, zodat er bij contact met het water geen verkeerde acties uitgevoerd werden. Dat gebeurde inderdaad niet en het scherm bleef leesbaar onder water. Tijdens rustpauzes kon ik met de knoppen bladeren tussen verschillende schermen met uitgebreide data zoals huidige hartslag, gemiddelde hartslag, verstreken tijd, afstand, etc. Tijdens de sessie detecteerde het horloge zelf wanneer ik in rust was, waardoor de tijd in rust en in beweging afzonderlijk gemeten werden. Na de sessie werd het water uit de luidsprekers en microfoons geblazen door middel van sterke geluidsgolven. Na een uurtje trainen in het water heeft de smartwatch z’n waterdichtheid perfect bewezen!

Wandelen

Voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen of lopen, biedt de Garmin Fenix 8 verschillende routemogelijkheden: je kan gewoon je activiteit tracken zonder route, je kan een zelfgemaakte gpx-route naar de smartwatch sturen via de Garmin Connect-app of je kan het horloge zelf een route laten bouwen op basis van de afstand die je wil afleggen en in welke richting. Dat laatste heb ik getest tijdens mijn middagpauze. Ik koos voor een korte wandeling van 3 km zonder een specifieke richting te vragen. Het systeem berekende enkele routes waaruit ik kon kiezen en ik kon direct beginnen met ze te volgen. Onderweg wilde ik graag nog een tussenstop maken die niet op de route lag en de smartwatch herberekende automatisch de route zodat ik nog steeds op de gevraagde 3 km zou uitkomen. Echt super handig! De kaart was verder ook zeer duidelijk, in kleur en met straatnamen, wat het zeer makkelijk maakt om de route te volgen.

Dagelijks gebruik

Batterij

Garmin belooft met deze Fenix 8 een batterijduur tot 16 dagen in smartwatchmodus en 47 uur als de gps gebruikt wordt. Aangezien ik het toestel voor twee weken ter beschikking had, nam ik de proef op de som. Ik laadde de batterij bij het eerste gebruik onmiddellijk volledig op, dus in theorie zou ik het kabeltje voor de rest van mijn testperiode niet meer nodig hebben. Als ik hem enkel in smartwatchmodus gebruik natuurlijk, wat ik niet van plan was met dit uitgebreide sporthorloge.

Zoals ik al zei had ik het horloge onmiddellijk volledig opgeladen. Die namiddag gaf het scherm aan dat de batterij 15 dagen zou meegaan. Mooi! Dezelfde avond, daarentegen, was dit al gezakt naar 13 dagen, hoewel ik nog geen activiteiten had opgenomen of gps had gebruikt.

Uiteindelijk is de batterij na één keer volledig op te laden 9 dagen meegegaan, terwijl ik er drie keer een uurtje mee gesport had zonder de gps te gebruiken (indoor fietsen en zwemmen). Na deze activiteiten was de batterij telkens maximaal 2% kwijt. Na de korte wandeling mét route was er nog geen 10% van de batterij verloren. Dat is dus niet 16 dagen zoals Garmin beloofde, maar 9 dagen vind ik toch ook al heel wat.

Garmin Pay

Met Garmin Pay kan je je bankkaart linken aan de Fenix 8 en contactloos betalen aan elke kaartlezer. Ik kon mijn kaart makkelijk linken via de Garmin Connect-app, waar ik ook een code moest instellen om mijn betalingen te beveiligen. Het duurt wel even voordat je effectief kan betalen, omdat je eerst je de portemonnee-app moet zoeken én je code moet ingeven. Er is geen shortcut om onmiddellijk bij je bankkaart te geraken. Het is wel een zeer handige functie voor momenten waarop je je portefeuille bent vergeten en onverwacht een aankoop wil doen.

Meldingen en oproepen

De Garmin Fenix 8 kan meldingen ontvangen en je kan er ook oproepen mee beantwoorden of afwijzen. Ik ontving automatisch, de hele dag door, alle meldingen die op m’n smartphone kwamen ook op de smartwatch. Wat ik jammer vond, is dat ik niet zelf kon kiezen van welke apps ik graag meldingen wil ontvangen. Niet alle meldingen zijn namelijk even belangrijk om er telkens een trilling voor te krijgen op je pols.

Met de ingebouwde microfoon is het mogelijk om rechtstreeks, zonder je smartphone uit je zak te halen, te bellen vanop het kleine gadget. Dat testte ik natuurlijk ook even uit. Ik vroeg mijn vriend om me te bellen, zodat ik de kwaliteit van het geluid kon testen. Het geluid dat uit de smartwatch kwam, was vrij stil, ook al zette ik het volume zo hoog mogelijk. Volgens mijn vriend was de kwaliteit van de ingebouwde microfoon voldoende om me te verstaan, maar niet comfortabel om urenlange gesprekken mee te voeren. Deze feature is dus zeker handig om snel even te bellen!

Gezondheismonitoring

De gezondheidsfuncties op de Fenix 8 zijn oneindig! 24/7 werden onder andere mijn hartslag, stressniveau, dutjes en verbrande calorieën bijgehouden. Bovendien is de smartwatch uitgerust met een ECG-app die mijn hartritme kon meten en de eerste tekenen van atriumfibrilleren kan vaststellen. Als vrouw vond ik het ook een pluspunt dat er een functie is om je menstruatiecyclus en zwangerschap te volgen, zodat je terugkerende symptomen kan herkennen. Wat ook nuttig kan zijn, is de jetlagadviseur, die tips geeft om de effecten van een jetlag te minimaliseren.

Opnieuw waren alle gemeten gegevens ook beschikbaar in de Garmin Connect-app, om een gedetailleerder beeld te krijgen van de grafieken.

Slaap

De Garmin Fenix 8 trackt ook je slaap. De smartwatch gaat dan in slaapstand, met een aangepaste wijzerplaat met zwart scherm en witte cijfers voor het uur. Ik kon de uren waarin de slaapstand aan- en uitgeschakeld moest worden zelf aanpassen voor elke dag van de week. Ik koos voor 22u tot 7u op weekdagen en 22u tot 8u in het weekend. Op dagen dat ik toch vroeger ging slapen of wakker werd, kon ik makkelijk handmatig de slaapstand uitschakelen.

Elke ochtend kreeg ik een uitgebreid slaaprapport met info zoals mijn slaapfases doorheen de nacht, een score voor mijn slaap, hoe ‘ready’ ik was voor trainingen en een percentage voor mijn ‘body battery’. Het horloge gaf me ook onmiddellijk de weersvoorspellingen voor de dag, wat handig was om mijn outfit te kiezen!

Eindoordeel

Deze high-end smartwatch is zeker niet voor iedereen een noodzakelijk toestel. Ben je een sportieve duizendpoot en houd je van extreme activiteiten? En wil je daarvoor een robuuste smartwatch die tegen meerdere stootjes kan en tal van geavanceerde functies heeft? Dan kan de Garmin Fenix 8 zeker jouw ding zijn! Deze smartwatch biedt uitstekende gps-functies, beschikt over alle denkbare sensoren en is gemaakt van sterk titanium met een helder AMOLED-scherm. Zo kan jouw nieuwe toestel al je extreme avonturen aan! Check vooral de verschillende maten die beschikbaar zijn op onze webshop en kies het model dat het best bij jou past.

+ Helder AMOLED-display
+ Ingebouwde microfoon
+
Ingebouwde zaklamp met stroboscoop
+ Uitgebreide gezondheidssensoren
+ Krachtige gps
+
Lange batterijduur
+
Robuust en stevig ontwerp met titanium behuizing

Ingewikkeld besturingssysteem

Garmin Fenix 8 43 mm AMOLED Glass Whitestone

Garmin Fenix 8 47 mm AMOLED Glass Slategray/Black

Garmin Fenix 8 51 mm AMOLED Glass Slategray Steel/Black

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de OnePlus 13

Voor jou getest: de OnePlus 13

Ik mocht onlangs mijn eigen telefoon enkele weken inruilen voor de OnePlus 13, het nieuwe paradepaardje van het smartphonemerk. Als opvolger van de OnePlus 12 heeft dit toestel heel wat te bieden op het vlak van fotografie, beeldprestaties en artificiële...

Bosch Unlimited 10-steelstofzuiger: de test

Bosch Unlimited 10-steelstofzuiger: de test

Met een vrolijke viervoeter in huis, is dagelijks even stofzuigen geen overbodige luxe. Zeker wanneer het zoveel regent als nu: natte pootjes, haarverlies, … En om snel even te stofzuigen is een draadloze stofzuiger de ideale partner in huis. Ik mocht de Bosch...

Ik testte de Samsung Galaxy S10 Ultra-tablet

Ik testte de Samsung Galaxy S10 Ultra-tablet

Fotografie, grafisch ontwerp, series in HD en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI: dit weekend testte ik de Samsung S10 Ultra! Een veelbelovend toestel met een groot 14,6 inch-scherm, leuke en praktische apps en nieuwe AI-functies. Samsung adverteert met...