Unboxing, design en eerste indruk
De gsm komt in een volledig plastiekvrije en bovendien geparfumeerde verpakking, dat geldt zowel voor het kartonnen doosje als de papieren omhulsels van het toestel en accessoires. In de doos vind je:
- uiteraard de Motorola Edge 50 Fusion,
- een zwarte USB-C-oplaadkabel + TurboPower-adapter van 68W voor snelladen,
- een semi-transparant plastic hoesje
- en een simkaartejectorpinnetje.

Wat als eerste opvalt wanneer ik de telefoon uit het papiertje haal, is de mooie donkerblauwe achterkant (in mijn geval). De hint van groen in combinatie met matte afwerking van het plastic oogt zeer mooi in het natuurlijk licht van mijn appartement. Ook het ‘curvy’ design met de gebogen randen en de bult die de twee camera’s herbergt, vind ik heel geslaagd. Kortom, superelegant! De eerste keer dat ik het toestel vastpakte, voelde hij licht en comfortabel in mijn hand. Ondanks de geronde vorm biedt het toestel een stevige grip.
Dankzij de hoge IP-score is de Edge 50 Fusion perfect beschermd tegen stof en vocht. Ideaal om muziek te luisteren wanneer je gaat joggen in de regen. Om deze eigenschap te illustreren, heb ik het toestel uitvoerig besproeid met water.
Scherm en beeldprestaties
Bij het aanzetten van de smartphone was ik meteen onder de indruk van de scherpe prestaties van het beeldscherm. De 6,7 inch oled-display zorgt ervoor dat de zwartwaarden echt pikzwart zijn, heel mooi als je bijvoorbeeld een film wilt kijken in een donker vliegtuig. Maar ook in volle zon is alles goed zichtbaar dankzij de krachtige autohelderheid. Verder reageert het scherm heel snel en swipen en scrollen gaat vloeiend. In de instellingen kan je de verversingsfrequentie zelfs verhogen tot maximaal 144Hz, wat best hoog is voor een mid-rangeproduct! Tot slot is de vingerafdruklezer, die zich onder het scherm bevindt, telkens accuraat en snel.
Geluid en speakers
Geluidskwaliteit is misschien het enige minpunt van de Motorola Edge 50 Fusion. Het geluid van de speakers is een beetje aan de schelle kant, maar dat probleem los je snel op met een goed paar oortjes of een hoofdtelefoon.
Camera
Ik was meer dan tevreden over de uitstekende prestaties van de 13MP-groothoekcamera en de 50MP-standaardcamera met autofocus. De foto’s hebben levendige kleuren en een degelijke scherpte, zelfs bij weinig licht. Vooral de close-ups zijn echt verbluffend. De zustermodellen zouden meer contrast hebben, maar ook daarover kan ik zeker niet klagen bij de Fusion.

Het is vooral met de filmmodus dat je echt kan uitpakken. De smartphone levert hoogwaardige professionele video’s, zelfs in het donker of bij inzoomen, twee dingen die ik heb kunnen uittesten tijdens een kleinschalig concert. Ook de elektrische stabilisator is indrukwekkend en ideaal om rennend of fietsend te filmen. Het verschil is duidelijk zichtbaar wanneer je de modus uitschakelt.
De camera-app beschikt over allerlei handige functies zoals night vision, photobooth en scannen, om er enkele op te noemen. Tot slot levert de selfiecamera, ondanks zijn kleine grootte, ook uitstekende prestaties met mooie huidtonen en best veel detail, perfect voor videocalls.
Opslagruimte en batterij
De Motorola Edge 50 Fusion heeft een ruime opslagcapaciteit van 512 GB. Meer dan wat ik persoonlijk nodig heb. Jammer genoeg kan je de opslagruimte niet uitbreiden met een micro-SD-kaart. Maar ja, waarom zou je? De batterij heeft een degelijke actieve gebruiksduur van ongeveer 12 uur en 40 minuten. Ik heb hem persoonlijk twee volle dagen kunnen gebruiken zonder op te laden. Bovendien laadt hij razendsnel op, wat superhandig is voor iemand die altijd vergeet op te laden zoals ik. In tegenstelling tot de Pro en de Ultra ondersteunt de Fusion wel geen draadloos opladen.
Software en Motorola-specifieke functies
Net als de andere gsm’s van de Edge 50-serie is de Egde 50 Fusion uitgerust met een Hello UI-interface in samenwerking met Android 14. Qua updatebeleid is er mogelijkheid tot 3 Android-upgrades en 4 jaar beveiligingsupdates. Met andere woorden: je telefoon heeft nog recht op Android 17 en wordt nog ondersteund tot en met 2028.
Daarnaast geniet van enkele functies eigen zijn aan Motorola, zoals zijn ‘signature’-modus waarmee je de zaklamp kan activeren door twee keer te schudden.
Inbegrepen bij dit model is ook Smart Connect, een functie die ik heb uitgetest en waarmee je een desktopversie van je Motorola-smartphone kan projecteren op je laptop. Dankzij het gedeeld klembord kan je makkelijk copy-pasten van je telefoon naar je computer.
Ten slotte kan je telefoon ook dienen als webcam voor je computer, heel handig als je laptop er geen heeft of als de camera van mindere kwaliteit is. 
Conclusie
Voor een middenklasser is de Motorola Egde 50 Fusion een uitstekende keuze:
- Bochtig maar praktisch design dat een stevige grip biedt
- Scherp beeld met pikzwarte zwartwaarden en een hoge helderheid
- Indrukwekkende cameraprestaties met autofocus voor professioneel ogende foto’s en video’s
- Meer dan voldoende opslagruimte
- Langdurige batterij die met een vingerknip weer opgeladen is
- Leuke en handige functies die specifiek zijn voor Motorola
Eén klein minpunt: de geluidskwaliteit van de speakers is niet verbluffend.
Samengevat: Met zijn stijlvol curvy design, haarscherpe display, schitterende cameraprestaties en talrijke functies is de Moto Edge 50 Fusion een troef voor elke professional en technologiefan!