Voor jou getest: de OnePlus 13

Ik mocht onlangs mijn eigen telefoon enkele weken inruilen voor de OnePlus 13, het nieuwe paradepaardje van het smartphonemerk. Als opvolger van de OnePlus 12 heeft dit toestel heel wat te bieden op het vlak van fotografie, beeldprestaties en artificiële intelligentie. In dit artikel vertel ik je graag over mijn ervaring met deze premiumsmartphone.

Mick

Unboxing

De smartphone wordt geleverd in een knalrode doos, waarin ik volgende dingen terugvond:

  • De OnePlus 13-smartphone in een papieren omhulsel
  • Een rode oplaadkabel, kenmerkend voor OnePlus
  • En simkaartejectorpinnetje

Opvallend is dat de doos geen adapter bevat, wat te wijten is aan de nieuwe richtlijnen van de Europese Unie. Om elektronisch afval te beperken, moeten consumenten sinds 28 december 2024 de mogelijkheid hebben om een toestel zonder oplader te bestellen. Heb je er geen in huis? Ontdek het aanbod smartphone-opladers bij Vanden Borre.

Het verbaasde me ook dat er geen hoesje inbegrepen was bij het product. Persoonlijk vind ik het altijd handig wanneer merken een ‘basic’ hoesje voorzien.

Ontwerp en bescherming

Qua design lijkt de behuizing nogal op die van de vorige generatie, met als enige verschil het aluminium kadertje dat camera’s en flitser omringt.

De volledige achterkant inclusief camera’s zijn ontworpen in samenwerking met de Zweedse camerafabrikant Hasselblad. Het toestel dat ik ontving heeft een achterkant van mat wit plastic en voelt zacht, glad en bijna poederachtig aan. Pas dus op dat hij niet uit je hand glipt! Het toestel is relatief zwaar in de hand en biedt ondanks de glibberige achterkant een stevige grip.

De 6,82-inch-smartphone is omgeven door blinkende aluminium randen die afgerond zijn in de hoeken. Het scherm zelf is ook niet volledig plat en helt lichtjes naar beneden aan de zijkanten.

Met een uitstekende IP-waarde van 69 is de OnePlus 13 goed bestand tegen waterspatten, onderdompeling en stofdeeltjes. Ik heb dus geen seconde getwijfeld om hem ook boven te halen bij de sneeuw- en regenval van de afgelopen weken. Let it snow!

Scherm en beeldprestaties

De smartphone is uitgerust met een groot 6,82”-LTPO-OLED-scherm met een resolutie van 1400p. De oled-technologie zorgt voor een helder en levendig kleurenpalet, wat ideaal is om je foto’s te bewerken of om een film te kijken. Het LTPO-moederbord verzekert bovendien een dynamische verversingsfrequentie van maximaal 120 Hz.

Ik nam de proef op de som door enkele games te spelen en films te kijken. Om het scherm zo veel mogelijk uit te dagen, testte ik zowel met gedownloade als gestreamde films met veel bewegingen. En de prestaties stelden niet teleur!

Dankzij de indrukwekkende refresh rate ervaar ik inderdaad geen stutters noch vertragingen. Als je een game opent, activeer je automatisch de ‘game engine’ die prestaties optimaliseert. Voor de test downloadde ik het spel Shadow of Legends. Met een maximale helderheid van ongeveer 1500 nits haal je altijd het beste uit je HDR-content, zelfs in volle zon of in felverlichte ruimtes.

Onder het scherm bevindt zich ten slotte een ultrasone vingerafdruklezer die in alle omstandigheden werkt. Zijn ergonomische positie op het scherm vergt minimale kracht van je duim. Ontgrendelen van je telefoon en beveiligde apps doe je dan ook in een duimomdraai!

Geluid en speakers

Zoals we kunnen verwachten van een premiumsmartphone produceren de luidsprekers een zuiver geluid met warme bastonen. Muziek en filmpjes klinken aangenaam en niet schel, zelfs op het hoogste volume. Ik durf zelfs te zeggen dat de speakers qua prestaties in de buurt komen van een eenvoudige bluetoothspeaker.

Camera

Ondanks het ietwat storende design van de camerabult blinkt de OnePlus 13 uit in cameraprestaties. Met de hoogwaardige Hasselblad-lenzen is het toestel ideaal voor amateurfotografie.

De hoofdcamera met 50 MP legt professionele foto’s vast met een indrukwekkende scherpte en veel detail. Zelfs in het donker maakt de camera verrassend scherpe beelden met nauwelijks ruis. Achteraan op het toestel bevinden zich ook de groothoekcamera en de 3x-telefotocamera (beide 50 MP), die zelfs op de hoogste zoomstand prachtige resultaten garandeert.

Met de portretmodus maak je mooie foto’s van artistiek allure. Ik was ook fan van de long exposure-modus, waarbij bewegende objecten zoals auto’s of stromend water worden vastgelegd als onscherpe lijnen. Wat is er nieuw? De OnePlus 13 beschikt ook over een vernieuwde macromodus, waarmee je prachtige close-ups kan maken (zie foto kerstboom en paprika).

Ook de video’s zijn van degelijke kwaliteit met levendige kleuren en veel detail, maar een tikkeltje te overbelicht. Er is zelfs een ‘film’-modus in breedbeeld, die je bijvoorbeeld kan gebruiken om low-budget kortfilms te maken.

Ik was net zo onder de indruk van de 32MP-frontcamera, die zeker niet moet onderdoen voor de hoofdcamera. De foto’s hebben realistische huidtonen en laten veel details zien zoals huidporiën en haren. Spiegeltje, spiegeltje in de hand…

Hardware, software en algemene prestaties

Aangedreven door de Snapdragon 8 Elite-chipset garandeert de OnePlus 13 krachtige en energie-efficiënte prestaties. Gezien het responsieve scherm, vloeiende game-ervaring en comfortabele batterijduur kan ik dat volledig beamen.

De OnePlus 13 is uitgerust met een aangepaste Android 15-interface genaamd OxygenOS 15. De interface is razendsnel en bevordert parallelle verwerking, waardoor schakelen tussen verschillende apps en tabbladen moeiteloos verloopt.

Tot slot biedt het toestel nog enkele handige AI-functies:

  • Een slimme laadfunctie die je laadgewoonten leert en de oplaadsnelheid navenant aanpast, wat overladen voorkomt en batterijslijtage beperkt.
  • AI-aangestuurde cameraoptimalisatie maakt je foto’s nog scherper en de kleuren nog levendiger.
  • De geïntegreerde Google Gemini-assistent is handig voor plannen, handsfree bellen en andere specifieke verzoeken.

Opslagruimte en batterij

Met een ruim geheugen van 16 GB RAM en 512 GB opslag hoef je je geen zorgen maken over plaatstekort. De OnePlus 13 is overigens ook beschikbaar in 256 GB en zelfs 1 TB. Aangezien ik niet zo veel foto’s maak, heb ik persoonlijk niet veel opslagruimte nodig. Ik had dus ook genoegen genomen met het 256GB-model.

Net als de chipset is de silicium-koolstofbatterij een echte krachtpatser met een indrukwekkende capaciteit van 6000 mAh. Zo ondersteunt hij opladen aan 100 W met kabel en 50 W draadloos, en dat aan een recordsnelheid. Na een volledige oplaadbeurt van iets meer dan 30 minuten kon ik de smartphone ongeveer anderhalve dag gebruiken zonder op te laden.

Naast draadloos opladen ondersteunt de OnePlus-smartphone ‘reversed wireless charging’. Daarmee kan je een ander draadloos oplaadbaar toestel (zoals oortjes of een smartphone) opladen door het op de rug van de OnePlus 13 te plaatsen. Een coole en handige functie die ik heb kunnen uittesten met de iPhone van een collega.

Verdict

Over het algemeen ben ik erg tevreden over prestaties en kwaliteiten van de OnePlus 13. Ziehier in een notendop wat het toestel te bieden heeft:

  • Vloeiende beelden en een responsief scherm met hoge helderheid en diepe zwartwaarden
  • Zuiver geluid met warme bastonen dat kan tippen aan dat van een eenvoudige bluetoothspeaker
  • Artistieke foto’s en video’s dankzij AI en Hasselblad-camera’s
  • Recente chipset en krachtige interface zorgen voor razendsnelle prestaties en een aangename gebruikerservaring
  • Comfortabele batterijduur met als kers op de taart de ‘reversed wireless charging’-functie
  • Meer dan voldoende opslagruimte (in mijn geval 512 GB)

Hoewel ik eigenlijk niet veel negatiefs te zeggen heb over deze smartphone, heb ik toch twee kleine minpuntjes: de massieve camerabult is een beetje gênant en er is geen hoesje meegeleverd.

Als pronkstuk van het merk is de OnePlus 13 een smartphone die makkelijk kan wedijveren met de andere premiumtoestellen op de markt. Een echte aanrader voor iedereen die belang hecht aan degelijke fotografie, snelle prestaties en de nieuwste innovaties in tech-land!

OnePlus 13

OnePlus 13 512 GB

OnePlus 13

OnePlus 13 256 GB

In hetzelfde thema

Ik testte de nieuwe Samsung Galaxy S25 Series

Ik testte de nieuwe Samsung Galaxy S25 Series

Groot nieuws! De langverwachte Samsung Galaxy S25 Series is eindelijk beschikbaar bij Vanden Borre. Met zowel nieuwigheden als verbeteringen van de bestaande features is deze smartphonereeks een echt pareltje voor professionals, beeldkunstenaars en technologiefans....

Ik testte de Samsung Galaxy S10 Ultra-tablet

Ik testte de Samsung Galaxy S10 Ultra-tablet

Fotografie, grafisch ontwerp, series in HD en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI: dit weekend testte ik de Samsung S10 Ultra! Een veelbelovend toestel met een groot 14,6 inch-scherm, leuke en praktische apps en nieuwe AI-functies. Samsung adverteert met...

Voor jou getest: Motorola Edge 50 Fusion

Voor jou getest: Motorola Edge 50 Fusion

Onlangs kreeg ik de kans om de Motorola Edge 50 Fusion uit te testen. Als middenklasser is hij de goedkoopste smartphone in de Edge 50-reeks, waarvan ook de Edge Pro, de Edge Neo en de Edge Ultra deel uitmaken. Toch moet het toestel zeker niet onderdoen voor zijn...