Home    In de keuken    Kleur, vorm en smaak: onze ideeën voor heerlijk originele pannenkoeken

Kleur, vorm en smaak: onze ideeën voor heerlijk originele pannenkoeken

door | jan 29, 2020 | In de keuken

2020 is nu al even begonnen en de feestjes blijven komen. Hoe hard je ook je best doet om je goede voornemens vol te houden, de verleiding ligt overal op de loer. Jouw volgende afspraak om te zondigen? Zondag 2 februari, dan vieren we Lichtmis met heerlijke pannenkoeken!

Bak pannenkoeken als een pro

Hou je van dunne, luchtige pannenkoeken? Volg dan deze tips:

Gebruik de juiste ingrediënten en behandel ze op de juiste manier. Ze mogen niet te koud en niet te warm zijn, maar op kamertemperatuur. Haal de eieren, melk en boter dus een uur op voorhand uit de koelkast.

Kies voor tarwebloem voor een luchtige deegtextuur. Klop het eiwit op tot sneeuw en meng dit opgeklopte eiwit luchtig onder het beslag.

20170112_small_06

Niets vervelender dan deegklonters in je beslag. Gebruik een mixer of een blender om dit te voorkomen. De traditionele manuele klopper werkt natuurlijk ook. Heel belangrijk voor een glad beslag: voeg de vloeibare ingrediënten langzaam aan het beslag toe.

Laat het beslag voldoende lang rusten. Wacht minstens een uur voor je je pannenkoeken begint te bakken!

Strijk je koekenpan of de plaat van je pannenkoekenmaker regelmatig in met boter of olie zodat je pannenkoeken er niet blijven aanplakken. Of voeg een scheutje olie aan je beslag toe.

Geef je pannenkoeken een persoonlijke toets

Pancake art

Al gehoord over « pancake art »? Het principe is heel eenvoudig: je creëert personages of vormen met het beslag door een knijpfles of een flacon met een spuitmondje te gebruiken. Wil je graag wat kleurverschil? Laat bepaalde delen of vormen wat bruiner bakken dan andere.

Nog een kleine tip: begin altijd met de buitenste contour van je vorm, bv. een hartje, een bloem, een smiley,…. Wil je letters of woorden maken? Schrijf het woord dan in spiegelbeeld in de pan voor het mooiste resultaat!

20170112_small_01

Gekleurde pannenkoeken

Of waarom geen gekleurde pannenkoeken? Lichtmis is de ideale gelegenheid om dit eens uit te proberen. Het geheim? Voeg tijdens de bereiding gewoon wat voedingskleurstof toe aan het beslag. Zo krijg je verrassende maar superleuke pannenkoeken!

Geen zin om alleen in de keuken te staan bakken? Nodig vrienden uit en schuif gezellig mee aan tafel met een pannenkoekenmaker. Ideaal voor een ontspannen avond onder vrienden!

20170111_small_01

Waar wacht je nog op? Probeer je ideeën al eens uit en verras je vrienden en familie op Lichtmis met lekkere, luchtige én originele pannenkoeken.