Welke troeven biedt Eletta Explore, de nieuwste koffiemachine van De’Longhi? Vanden Borre deed de test.

Droom je spontaan weg bij de gedachte aan heerlijke melkdranken – warm of koud – met versgemalen koffie om de dag goed te starten? Wij vielen als een blok voor Eletta Explore, de gloednieuwe koffiemachine van De’Longhi, en vertellen je graag waarom.
Door Jeanne Poma

door | 24 april | In de keuken

De’Longhi voert in meer dan 46 landen, waaronder België, de verkoop van koffiemachines aan. Het Italiaanse vakmanschap van het merk staat hoog aangeschreven en de smaak van de koffieproducten is ongeëvenaard.

We konden eerder al de espressomachine La Specialista Arte van De’Longhi testen en waren toen in de wolken over de koffie van barristakwaliteit. Toegegeven, deze hoogtechnologische machine vergt wat oefening, maar we wisten al snel mooie én lekkere kopjes op tafel te toveren.

De beloftes van De’Longhi

De gloednieuwe volautomatische espressomachine Eletta Explore van De’Longhi belooft een ruime keuze aan warme en koude koffiedranken, dankzij de innovatieve Cold Foam- en Cold Brew-technologie. Goed voor meer dan 50 heerlijke dranken, die eenvoudig te bereiden zijn met een simpele druk op de knop. Ook de sterkte en inhoud van je kopje koffie stel je makkelijk in, met respectievelijk 5 en 4 niveaus.

De Eletta Explore is uitgerust met 2 melkreservoirs: LatteCrema Hot en LatteCrema Cool. Ideaal om de lekkerste koffies met melk te bereiden, warm én koud. Die technologie doet het overigens ook uitstekend met plantaardige alternatieven, zoals soja-, haver- of amandelmelk.

Als kers op de taart maak je in minder dan 3 minuten een heerlijke meeneemkoffie, dankzij de To Go-functie en de meegeleverde Mug To Go.

Test van de De’Longhi Eletta Explore koffiemachine met koffiebonen

De Eletta Explore is duidelijk een luxueuze koffiemachine die de lat zeer hoog legt, net zoals de Prima Donna. De uitermate complete en innovatieve machine oogt in de eerste plaats bijzonder elegant. Alles speelt zich af aan de voorkant van de machine, zodat de Eletta Explore echt overal past. Ik zet de machine in mijn keuken en stel vast dat ze eigenlijk niet meer plaats inneemt dan om het even welke andere koffiezet met een maalsysteem.

Klaar om aan de slag te gaan! Een buitengewoon intuïtief digitaal scherm loodst me door het installatieproces. Ik maak mijn keuze uit de 4 beschikbare talen. De machine geeft aan om zowel het water- als het bonenreservoir te vullen. Ik geef aan dat ik mijn voorkeuren wil afstemmen op 1 of 2 gebruikers.

Op de bovenkant van de machine zie ik een aparte zone om kopjes warm te houden en een afdekrooster voor het maalmechanisme. Het bonenreservoir is voldoende groot voor een zakje van 250 gram. Het is bovendien voorzien van een luchtdicht en donker deksel, om de bonen te beschermen tegen de zon.

Aangezien dit een koffiemachine met wifi is, neem ik de tijd om de Eletta Explore te koppelen met mijn thuisnetwerk en de app op mijn smartphone. Zo krijg ik toegang tot een schat aan informatie over de verschillende dranken en kan ik de machine ook op afstand bedienen.

Op de sokkel merk ik kleine groeven op, om krassen op de roestvrijstalen bekleding van het druipreservoir te voorkomen. Slim gezien!

De machine is op slechts een paar minuten gekoppeld, en ik zet mijn kopje onder de dubbele schenktuit. Die schuif je overigens makkelijk naar beneden om spatten te voorkomen. Op het eenvoudig te lezen bedieningspaneel kan ik vervolgens kiezen uit meer dan 50 dranken! Er is voor ieder wat wils: doppio plus (een dubbele espresso met een wat tragere infusie), dubbele espresso, lungo, flat white … Er zijn zelfs instellingen voor thee.

Test van de warme dranken en melkdranken

Laten we eenvoudig beginnen met een espresso. Het touchscreen biedt me de keuze tussen een reeks warme en koude dranken. Ik druk op het kleine plusteken onder het espresso-icoontje en selecteer de hoeveelheid en intensiteit. Het resultaat is uitstekend, maar ik had dan ook niet anders verwacht van een De’Longhi.

Een van de grote voordelen van deze koffiemachine is de LatteCrema Hot-technologie. Zo kan ik niet alleen kiezen uit een ruime waaier aan melkdranken, maar is het laagje melkschuim ook keer op keer perfect – net als in de koffiebar!

Om een cappuccino te maken, klik ik de LatteCrema Hot-kan op de machine. Dankzij de One Touch-technologie hoef ik alleen op het icoontje van mijn favoriete drank te drukken en doet de machine al het werk. Ik heb precies de juiste hoeveelheid melk en krijg een mooi patroon, inclusief een mooi laagje melkschuim. De smaak is onberispelijk: ik waan me meteen in Italië!

Ik test nog een paar andere lekkernijen, waaronder de latte macchiato en de Nespresso macchiato – een espresso met een dun laagje melkschuim. Overheerlijk! Als ik klaar ben, stelt de machine een korte reinigingsbeurt voor, die helemaal automatisch verloopt na een simpele druk op de knop.

Test van de innovatieve koude dranken

En dan is het moment gekomen om de échte troef van de Eletta Explore koffiemachine van De’Longhi te testen: het melkschuimsysteem met LatteCrema Cool-technologie. Dat staat garant voor een fluweelzacht schuimlaagje met de perfecte temperatuur voor koude recepten en dranken. Maar er is nog meer: dankzij de revolutionaire Cold Extraction-technologie – een absolute primeur op een espressomachine van De’Longhi – tover je met een simpele druk op de knop in minder dan 5 minuten de lekkerste koude dranken op tafel.

Ik kan met andere woorden kiezen tussen een drank met warme koffie en koud melkschuim dankzij de koude extractie, of een volledig koude drank die in minder dan 1 minuut wordt geïnfuseerd. Ik zie dat alle opties van de warme dranken ook hier beschikbaar zijn en kan mijn geluk niet op! Meteen ga ik aan de slag met een koude cappuccino en een warme espresso met ijsblokjes.

De koude koffierecepten zijn ideaal voor wie niet zo dol is op koffie, of voor wie de bittere smaak van koffie wat wil verzachten. Wedden dat deze fantastische innovatie ook meer dan welkom zal zijn op warme dagen?

De sterke punten van de Eletta Explore

 • Bijzonder snel en gebruiksvriendelijk: de icoontjes op het touchscreen zijn erg handig en 1 druk op de knop volstaat steevast voor een lekkere koffie.
 • Buitengewoon elegant design met een mooie afwerking. Deze koffiemachine misstaat geenszins in de keuken thuis of op kantoor!
 • Ideale dosering: hoewel je bij elke drank de keuze krijgt, zorgt de machine zelf voor een perfecte dosering van de koffie en de melk. Smaakt altijd perfect!
 • Koude dranken: een unieke innovatie, die zeker in de zomer zal bevallen.
 • ToGo-functie en Mug To Go: perfect voor wie ‘s morgens snel de deur uit moet.
 • Gebruikersprofielen: hou je zelf van een kleine, sterke koffie terwijl je partner fan is van een lichte lungo? Geen nood: met slechts 1 tik op het scherm krijg je toegang tot je eigen profiel.
 • Connectiviteit: dankzij de app heb je toegang tot een schat aan informatie over de dranken en kan je de machine zelfs op afstand bedienen.
 • Onderhoudsvriendelijk: de onderdelen zijn niet geschikt voor de vaatwasser, maar wel heel eenvoudig te reinigen.
 • Automatische reiniging van de leidingen: na elke koffie worden de leidingen gereinigd met slechts 1 druk op de knop.
 • Geruisloos: een absolute troef voor vroege vogels!

De zwakke punten

 • Je moet het waterreservoir al na 2 tot 3tassen bijvullen. Dat gaat gelukkig heel vlot.
 • De roestvrijstalen kopjeshouder heeft een glanzend oppervlak. Dat oogt erg mooi, maar is ook erg gevoelig voor vlekken door gemorste koffie of suiker. Een regelmatige schoonmaakbeurt is dan ook noodzakelijk.

Is het de moeite waard om de Eletta Explore in huis te halen? De mening van Vanden Borre.

De Eletta Explore koffiemachine van De’Longhi is een bijzonder compleet en hoogwaardig model, met een ruime keuze aan dranken en een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel. Dit is de ideale keuze voor wie op zoek is naar een complete machine met de vertrouwde kwaliteit van De’Longhi. Ook kleine ondernemingen en liefhebbers van melkdranken en koude dranken zijn gebaat bij deze machine. Dit elegante en compacte model is heel gemakkelijk te bedienen én te reinigen. Elke drank is een absolute smaakbeleving. Ik waan me moeiteloos in een Italiaanse koffiebar!

Delonghi

DELONGHI ESPRESSOMACHINE ELETTA EXPLORE 

 

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...