We denken er niet altijd over na wanneer we ’s ochtends slaperig op de startknop van de koffiemachine drukken, maar koffie brouwen is een ware kunst. De maalgraad, de manier waarop je je melk stoomt en de temperatuur hebben allemaal een grote invloed op de kwaliteit van je koffie. In Italië zijn barista’s dag na dag in de weer om deze kunst te perfectioneren. Wij gingen te rade bij een barista voor enkele tips voor een perfecte koffie.
Gemalen koffie of eerder bonen?
Ideaal maal je je koffie 15 minuten voor je koffiezet. Als je geen molen in huis hebt, kan je je koffie laten malen door een koffiebrander. Doe de koffie meteen na het malen in een gesloten zak en plaats hem in een doos, zodat de aroma’s van de koffie bewaard blijven. Nog gemakkelijker zijn de koffiemachines met geïntegreerde koffiemolen.
Hoe kies je de maalgraad?
Hoe fijn de koffie gemalen moet zijn, hangt af van het type bereiding. Espresso, bijvoorbeeld, heeft een erg fijne maling nodig. Het water stroomt namelijk erg snel en moet dus zoveel mogelijk van de aroma’s opnemen. Iets ruwere maling is perfect voor andere soorten bereidingen, zoals filterkoffie.
Hoeveel koffie heb je nodig?
Voor een perfecte espresso heb je tussen de 7 en de 10 gram koffie nodig, gelijk aan twee goede lepels koffie. Dat kan je natuurlijk aanpassen aan het type koffie en aan je smaak. Je kan ook gebruikmaken van een koffiestamper, een geliefd hulpmiddel van barista’s. Hiermee kan je je koffie goed aanstampen. Zo heeft het water meer moeite om door te sijpelen, waardoor er langer contact is tussen koffie en water en de koffie nog aromatischer zal zijn.
Liever met een wolkje melk?
Ben je eerder een liefhebber van melkdrankjes? De keuze van de melk zal ook de kwaliteit van je koffie beïnvloeden. Ideaal gebruik je koude volle melk. Het beste is om een melk te vinden met een zachte en licht zoete smaak. Perfect in combinatie met koffie, zonder afbreuk te doen aan de aroma’s van de koffie.
Nog lekkerder, en perfect voor een cappuccino bijvoorbeeld, is een smeuïge melkmousse. Vul hiervoor een kan tot de helft met koude melk. Dompel de stoombuis van de koffiemachine net onder en voeg wat lucht aan de melk toe; die zal beginnen schuimen. Beweeg vervolgens de stoombuis op en neer in de melk om haar op te warmen. Let wel dat de temperatuur onder de 70°C blijft. Zo zal je een heerlijk romige textuur krijgen.
Tot slot: wat is jouw favoriet?
Er zijn heel wat verschillende soorten koffie. Wij zetten er enkele op een rijtje, zodat je zeker weet wat je voor je krijgt:
- Espresso: De Italiaanse klassieker bij uitstek. Heet water wordt onder hoge druk door de koffie gestuwd, voor een intense smaak.
- Doppio: Komt eigenlijk neer op een dubbele espresso; twee shots in één.
- Lungo: Een koffie die wat groter en minder bitter is dan een espresso.
- Ristretto: Nog sterker dan een espresso. Er wordt minder water gebruikt, voor een intensere koffiesmaak.
- Corretto: Een espresso met een scheutje alcohol. In Noord-Italië is dit traditioneel grappa.
- Caffè Macchiato: Een espresso met een toef melkschuim. Deze lijkt ook op de cortado die we in Spanje terugvinden, al wordt daar minder schuim gebruikt.
- Latte macchiato: Een espresso met veel gestoomde, opgeschuimde melk, voor een gelaagde structuur.
- Cappuccino: Een espresso met een deel melk en een deel melkschuim. Traditioneel wordt de cappuccino in Italië enkel bij het ontbijt gedronken.
- Caffè con Panna: Een espresso met een laagje slagroom.
- Flat White: Oorspronkelijk uit Australië en Nieuw Zeeland. Hij lijkt een beetje op cappuccino, maar is doorgaans wat kleiner en heeft een verhouding met meer koffie dan melk. De melk is ook wat zachter, met een fluweelachtige textuur.
- Frappé: Hierbij worden één of meerdere shots espresso over ijsblokjes gegoten. Deze koffiedrank komt oorspronkelijk uit Griekenland, maar is nu wereldwijd populair.
- Cold brew of koudgebrouwen koffie: deze koffie wordt gemaakt met behulp van ‘koude extractie’-technologie, waarbij geen warmte wordt gebruikt tijdens het brouwproces.
- Cortado: een drankje van Spaanse oorsprong gemaakt met espresso en een ongeveer gelijke hoeveelheid warme melk, wat de zuurtegraad van de koffie vermindert. De melk wordt gestoomd, maar is niet zo schuimig als in veel Italiaanse koffiedranken.
- Americano: dit is een espresso gemengd met heet water. Hij lijkt erg op Long Black, maar bij een Americano wordt eerst de espresso ingeschonken, en wordt er dan water aan toegevoegd. Hierdoor lost de crema op.
- Café au lait: een espresso waar een beetje melk aan wordt toegevoegd om hem te kleuren en zachter te maken.
Wil je ook je eigen speciale koffies voorbereiden? Kies dan het koffiemachine van je dromen uit alle koffiemachines.
Heb je een klein budget? Geen zorgen, we hebben een selectie koffiemachines voor minder dan €100: voor ieder wat wils!