LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

De LG OLED GALLERY TV is aan de beurt om getest te worden!
Meer bepaald de
LG OLED 55 inch G36.

De LG OLED GALLERY TV is verkrijgbaar in 3 verschillende groottes: 65, 77 & 83 inch. In 2023 is dit model toe aan zijn 3e generatie. Wat hem onderscheidt van de G2 is niet het ontwerp, dat precies hetzelfde is, maar het nieuwe Evo MLA (Micro Lens Array) OLED-scherm. Voorzien van microlenzen, onzichtbaar voor het blote oog, zorgt dit voor een boost in helderheid.

Wat is er nog nieuw aan dit LG 2023-model? Een nieuwe processor! De α9 (Alpha 9) AI 4K Gen 6! De processor doet vooral de apps op de tv vlotter werken, maar verbetert ook de weergavekwaliteit van je videocontent enorm, en dat is niet niks.

De processor bewerkt bijvoorbeeld het beeld (upscaling) om het in 4K weer te geven. Op deze televisie optimaliseert de processor de vloeiendheid, scherpte en colorimetrie van je content, iets waar een minder geavanceerde televisie moeite mee zou hebben.

Door

Charles

door | 28 juni | Beeld & Geluid, High Tech

Unboxing

Je kan best met twee zijn om deze televisie te openen. De doos bevat geen voet om het op een tv-meubel te plaatsen. Zoals de naam “Gallery” al doet vermoeden, is deze tv ontworpen om aan de muur te worden opgehangen. De muurbeugel, die perfect in de tv past en geen ruimte laat tussen de tv en de muur, wordt meegeleverd in de doos.

Als je meer aansluitingen wil toevoegen, geen probleem. Trek de tv gewoon naar je toe en twee zeer sterke hoepels houden hem op zijn plaats, zodat je bijvoorbeeld je nieuwe soundbar of Chromecast kan aansluiten.

Een van de verbeteringen aan het tv-toestel in 2023 is de anti-reflectiefilter. Ik merk duidelijk een verbetering in de reflectie van het scherm. Als de tv uit staat, zijn er minder reflecties als bij het model van 2022.

Tijdens het kijken van films of video’s had ik geen last van donkere scènes en ik kon zelfs meer details zien in donkere scènes met het 2023-model dan met het 2022-model. Waarschijnlijk dankzij de verbeterde processor.

Het design

Ook op vlak van design hoeft LG niet onder te doen voor zijn concurrenten. De LG OLED GALLERY TV heeft een prachtig aluminium frame met dunne randen, waardoor het een mooie toevoeging aan je woonkamer is. De televisie heeft een robuuste en toch slanke uitstraling.

De achterkant van de televisie is iets dikker dan bij traditionele OLED’s, vanwege een ingebouwd koelelement: een belangrijke innovatie, want aangezien het OLED-scherm zelfemitterend is, voorkomt het dat de temperatuur stijgt, waardoor de beelden nog helderder zijn. Als de televisie op de standaard staat, zie je dat hij een beetje naar achteren kantelt, wat helemaal niet storend is en vooral heel normaal.

Een tv neemt vaak veel ruimte in beslag in de woonkamer. Reden te meer om hem niet gewoon zwart te laten. Daar om is het op deze LG OLED GALLERY mogelijk om verschillende foto’s of geanimeerde scènes weer te geven en er doorheen te scrollen.

Eerste gebruik

Goed geïnstalleerd in de zetel, daar gaan we! Ik neem de afstandsbediening, en wat een exemplaar. Wist je dat hij een pointer heeft (zoals een muis) met bewegingsbesturing? Dit maakt het gebruik veel intuïtiever en natuurlijker. Perfect voor het invoeren van tekens wanneer je wil inloggen op je verschillende accounts of een video zoekt op YouTube. Het is kinderspel! Je kan ook de ingebouwde spraakbesturing van de afstandsbediening gebruiken. Of de sneltoetsen voor toegang tot YouTube, Netflix en andere apps.

Zoals bij elke nieuwe tv moet je eerst de instellingen bepalen. Taal, LG-account, geluidsoptimalisatie, activering van de artificiële intelligentie-functie voor beeldverbetering. Ik download mijn favoriete apps, update de tv, en een paar seconden later kan ik bladeren en deze geweldige nieuwe televisie ontdekken!

Voor welk gebruik?

Ik ben zelf fan van films en YouTube-video’s, en merkte al een aantal interessante functies op!

  • Huisautomatisering via het “Mater”-protocol dat verschillende Smart Home-toestellen in je huis samenbrengt en waarmee je alles vanuit één centrale plek kan besturen. Zo kan je bijvoorbeeld een protocol instellen waarbij, wanneer je een film opzet, de lichten automatisch worden gedimd.
  • Een gamecentrum met XBOX GamePass zodat je op je tv kan gamen zonder gameconsole.
  • Ik kan ook mijn Windows-pc aansluiten op mijn tv of mijn Google Chrome-account om een tweede scherm te hebben!
  • Een fascinerende functie: ik kan 2 programma’s tegelijk bekijken op de tv (bij voorkeur op grote schermen (65 / 77 / 83 inch). Zo kan ik een serie of film kijken en tegelijk een oogje houden op de voetbalwedstrijd. Je kan zelfs een koptelefoon aansluiten en naar de voetbalwedstrijd luisteren terwijl iemand anders een film kijkt.
  • Natuurlijk kan je ook surfen op het web, naar Netflix en Disney+ kijken, je muziek beluisteren op Spotify, enzovoort.

Het belang van het beeld

Mijn eerste test om de Dolby Vision-kwaliteit in actie te zien? Dat is op YouTube een promovideo voor Dolby Vision openen en de effecten in actie zien. Naast Dolby Vision, is de tv ook compatibel met HDR 10, wat voor veel films gebruikt wordt. Een fantastische

Voor films kan ik mijn Netflix- en Disney-accounts aansluiten en ook mijn 4K BLU-RAY-speler. De tv ondersteunt bijna alle videoformaten, met uitzondering vanHDR 10+.

Tegenwoordig hoef je niet ver van je tv te staan, met 4K en de kwaliteit van het scherm is een afstand van 2 meter meer dan genoeg om naar dit 55-inch scherm te kijken. Wist je trouwens dat dit het meest verkochte formaat is in België?

Wat een ongelooflijke beeldkwaliteit! De kleuren op een OLED TV zijn net zo mooi als altijd en de processor doet zijn werk erg goed. Als ik HDR inschakel, zie ik meer in donkere scènes. Maar bovenal… die helderheid! De nieuwe schermtechnologie van deze Gallery G3 is gewoonweg oogverblindend!

Ik was in meerdere opzichten zeer aangenaam verrast door de weergavekwaliteit.

  • De kleuren op OLED-schermen zijn het mooist, maar merken als LG lijken ons altijd te verrassen. De roodtinten zijn prachtig en de zwarttinten zijn… echt zwart. Veel zwarter dan dat wordt het niet. De contrasten zijn opvallend en er zijn geen grijze vlekken op het scherm. Blooming is inderdaad een van de nadelen van LCD/LED-technologie.
  • Een helderheid die eruit springt! In feite is de kritiek op OLED nu opgelost. Televisies met een nieuwe generatie schermen kunnen eindelijk concurreren met mini-LED televisies. Een film kijken in een lichte kamer is niet langer een probleem.
  • Naast de Dolby Vision-modus, die automatisch wordt herkend als je bron Dolby Vision is, kan je het beeldtype handmatig aanpassen naar levendig, donker, bioscoop of zelfs de ‘Filmmaker’-modus, waarbij de intentie van de regisseur daadwerkelijk op je scherm wordt overgebracht. De beelden zijn vaak minder helder, maar het is een visueel feest.
  • De kijkhoeken zijn onberispelijk. Je hoeft niet met je gezicht naar de tv te staan om van de beeldkwaliteit te genieten. OLED maakt zelfs vrij brede kijkhoeken mogelijk.

Je kan niet over beelden praten zonder het over geluid te hebben!

Aaaah het geluid!

Het  60W geluidssysteem maakt je bioscoopervaring compleet. Het geluid is vrij aangenaam: ik hoor hoge en lage tonen goed en de stemmen zijn duidelijk, wat velen van jullie vast goed zal bevallen.

Maar… ik ben liever eerlijk, ik heb altijd al een soundbar gehad en ik heb hem snel weer aangesloten. Ook al woon ik in een appartement… als ik naar een film kijk, hou ik van een explosie van geluid!

Uiteraard zijn alle soundbars compatibel met deze LG-tv, dankzij de HDMI eArc 2.1-uitgang. De tv is ook uitgerust met een optische poort.

Als je het beste geluidssysteem voor je tv wil, kies je best voor een soundbar van hetzelfde merk, waarmee je kan profiteren van de Wow-Orchestra technologie. Met deze technologie kan je de LG soundbar en de speakers van de televisie tegelijkertijd gebruiken om de stemmen nog beter naar voren te laten komen, maar ook om de ruimtelijkheid van het geluid te verbeteren. Ideaal, toch? Natuurlijk decodeert de televisie Dolby Atmos, dus als je de juiste soundbar hebt, heb je alles gewonnen!

Ik ben geen gamer, maar ik hou van perfectie.

Deze tv is duidelijk een van LG’s topmodellen. Afgezien van 8K ontbreekt het hem aan niets, maar aangezien er momenteel maper 8K-content bestaat, is dit zeker geen groot gemis.

Hij is uitstekend uitgerust voor gaming:

  • HDMI 2.1-poorten: voor het aansluiten van je nieuwste generatie console.
  • Variabele refresh rate tot 120Hz (VRR) voor een supervloeiend beeld.
  • ALLM (Auto Low Latency Mode) waardoor er geen vertraging is tussen je spelcommando en de schermreactie.
  • G-Sync et Free-Sync: om schokken of bugs in videogamebeelden te voorkomen.
  • En een besturingsbalk voor gemakkelijke toegang tot de verschillende instellingen terwijl je speelt.

Je kan zelfs op je tv spelen zonder console of computer. We noemen dit Cloud-Gaming.

Je hoeft alleen maar een account aan te maken, het gewenste abonnement te kiezen en je game te starten. Dit is mogelijk dankzij de GeForce Now-applicatie die vooraf op je tv is geïnstalleerd.

Het OS: Web_OS 23 (New Home)

LG gebruikt al enkele jaren zijn eigen OS in zijn tv’s: WEB OS. In de 2023-versie zijn de menu’s verbeterd. Ik vind het vrij eenvoudig te gebruiken en zeer ergonomisch.

Bovendien is het met de Smart-Remote alsof je een “touch”-tv hebt. Je hoeft niet lang te scrollen om te vinden wat je zoekt. De inhoud die je wilt zien is maar één klik van je verwijderd. Dankzij de snel toegankelijke kaarten vind je meteen je favoriete content. Intelligente suggesties zijn ook gemakkelijk toegankelijk door gewoon 1x te scrollen. Zoals ik al zei: heel gebruiksvriendelijk.

Wat is mijn algemene mening?

Een prachtige evolutie voor deze LG Gallery G36.

Een concentraat van technologie dat schittert met 1000 lichtjes. Wat kan ik zeggen? Met 1000+ microlenzen! Je kan hem vergelijken met recente mini led-tv’s.

Multi-tasking, hij zal je niet teleurstellen: gamen, video, film, muziek, huisbesturing, tweede scherm voor het werk, gesplitst scherm…

Uiteraard raad ik hem aan, het was een plezier om hem gedurende 2 weken te testen.

De +-punten

  • SCHITTERENDE helderheid! Ja, ik zeg het nog een keer (neem zelf eens een kijkje in de winkel)
  • Een α9 (Alpha 9) AI 4K Gen 6-processor die elke taak op de tv ondersteunt, tot in het kleinste detail
  • Een geslaagd ontwerp, ideaal om aan de muur te hangen met de meegeleverde beugel.
  • Perfect voor gaming! Het ontbreekt je aan niets.
  • Unieke afstandsbediening met pointer.

De – -punten

  • Geen voet inbegrepen

Wil je de LG Gallery met eigen ogen zien? Hij is te bezichtigen in al onze winkels. Voor meer informatie kan je steeds terecht op onze website of bij een van onze experts in een winkel naar keuze.

Op zoek naar een soundbar die bij je tv past? Met deze selectie kan je het Wow-Orchestra afspelen om de soundbar met de tv te koppelen en van alle luidsprekers te genieten.

YouTube

En chargeant cette vidéo, vous acceptez la politique de confidentialité de YouTube.
En savoir plus

Charger la vidéo

LG TV OLED META GALLERY 4K 55 INCH OLED55G36

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...