Test: de Sony WH-1000XM5-hoofdtelefoon

Elke maand krijgen we met de collega’s de mogelijkheid om een product te testen en hierover een review te schrijven. Toen ik de Sony WH-1000XM5-hoofdtelefoon op het lijstje zag staan, heb ik hem als grote muziekliefhebber zowat meteen opgeëist 😁 Of dat terecht was, lees je hieronder.

DoorTimo

door | 22 augustus | Beeld & Geluid, High Tech

Verpakking

Het valt meteen op, de Sony WH-1000XM5 zit niet verpakt in een ordinaire doos. De productverpakking is gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen die speciaal ontwikkeld zijn. En de hoofdtelefoon zelf telt gerecycled plastic uit auto-onderdelen. Bovendien krijg je bij de hoofdtelefoon een handig opvouwbaar en dus ruimtebesparend tasje meegeleverd.

sony

Eerste kennismaking

De handleiding van de Sony WH-1000XM5 kan je raadplegen via de QR-code op een kartonnen papiertje. Zo lees ik dat de bediening van de hoofdtelefoon kinderspel is. Je kan heel gemakkelijk van liedje veranderen of het volume wijzigen zonder je smartphone uit je broekzak te moeten halen. Met bepaalde bewegingen en tikken op de oorschelp is er al heel wat mogelijk. Bovendien kan je je voorkeuren instellen via de app, maar hierover later meer.

sony

Genoeg introductie, tijd om hem nu echt te testen! Via Bluetooth is de Sony-hoofdtelefoon onmiddellijk verbonden met mijn smartphone, opvallend snel zelfs in vergelijking met andere toestellen. Ik krijg meteen een melding die zegt dat de koptelefoon gebruikmaakt van apps, zoals Sony Headphones Connect, die niet geïnstalleerd zijn op mijn smartphone en die vraagt of ik er wil downloaden.

Ik beslis om niet meteen een app te downloaden, maar eerst gewoon wat muziek af te spelen. Mijn eerste reactie: wauw! De geluidskwaliteit is echt top, met diepe bassen waar ik van hou als fan van elektronische muziek. Ik krijg er op bepaalde momenten zelfs kippenvel van.

Noise Cancelling

En dankzij de Noise Cancelling hoor ik helemaal niets van buitenaf. Ons moeder riep om even te komen helpen in de keuken, dat had ik helemaal niet gehoord. Oeps 😅

Opvallend: de Sony WH-1000XM5 detecteert wanneer hij niet meer op je oren staat en pauzeert automatisch wat je aan het afspelen bent. Zo ook wanneer je gebeld wordt, terwijl je bijvoorbeeld muziek aan het beluisteren bent. De call komt binnen, je tikt 2x op de rechteroorschelp om het inkomende gesprek te aanvaarden en je kan meteen beginnen babbelen. Eenmaal je afgelegd hebt, gaat je muziek automatisch verder.

sony

Extra mogelijkheden via app

Na de beltest heb ik de app Headphones Connect gedownload. In de app maak je kennis met Adaptive Sound Control. Dat is een slimme functie die detecteert waar je bent en wat je aan het doen bent en de instellingen voor omgevingsgeluid daar vervolgens op aanpast. Zo geniet je altijd van de beste luisterervaring. Bovendien kan de Sony WH-1000XM5 de locaties die je regelmatig bezoekt, je werkplek bijvoorbeeld, herkennen en onthouden en het geluid aanpassen aan de omgeving.

Verder vind je in de app ook een equalizer die je kan personaliseren, een analyse van je oorvormen om te genieten van 360 Reality Audio (lijkt alsof je live op een optreden bent, maar je hebt wel een applicatie zoals Deezer of TIDAL nodig), controle over de optie Spreek-om-te-chatten (converseren via hoofdtelefoon), en nog heel wat andere functies.

sony

Enige minpuntje is dat ik de hoofdtelefoon niet kan gebruiken terwijl ik ga lopen, want hij is niet waterdicht en in België weet je natuurlijk nooit met het weer. Maar misschien is dat ook beter gezien de Noise Cancelling waardoor ik de voorbijrijdende auto’s bijvoorbeeld minder of helemaal niet zou horen.

Conclusie

De Sony WH-1000XM5 is een schot in de roos. De geluidskwaliteit is fantastisch, je kan ermee geconcentreerd werken en hij zit heel comfortabel op je oren. Bovendien heb je aan 3 minuten oplaadtijd genoeg om 3 uur te genieten van je favoriete deuntjes. Mocht ik een nieuwe koptelefoon nodig hebben, ik zou het wel weten…

 

sony

SONY HOOFDTELEFOON WH-1000XM5 BLACK

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...