Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Door

Nele

door | 21 augustus | High Tech

In de doos

Als je de doos van je nieuwe tablet opent, vind je uiteraard de tablet die je hebt gekozen, een bijbehorende S Pen (grijs als je een grijze tablet koos of beige bij de beige tablet) en een USB-C oplaadkabel zonder adapter.

Verkrijgbaar in 3 formaten

Wanneer de tablets zijn toegekomen, pak ik ze meteen uit om ze zo snel mogelijk te testen. Het eerste wat me opvalt is dat het formaat van de tablets identiek is aan dat van de Tab S8 Series: 11” voor het kleinste formaat, 12,4” voor het tussenmodel en 14,6” voor het grootste exemplaar. Ze zijn ook erg dun en licht, wat ze ideaal maakt voor onderweg!

Vooral de Samsung Galaxy Tab S9, de kleinste van de 3 tablets, is perfect om overal mee naartoe te nemen: hij raakt gemakkelijk in mijn handtas en ik kan hem zonder probleem op de bus of trein gebruiken, om spellen op te spelen of om op te schrijven of tekenen met de S Pen. Omdat hij in mijn hand past, is hij ook handig om ’s avonds in de zetel mee te ontspannen, mee te surfen of je social media te checken.

De Samsung Galaxy Tab S9+, het tussenmodel, is naar mijn mening het ideale model voor studenten of mensen die vaak notities moeten maken voor het werk. Hij is praktisch net zo groot als een A4-blad en als ik erop schrijf, klinkt het net als een potlood op een vel papier, wat de ervaring nog realistischer maakt! Bovendien merk ik tijdens het schrijven dat mijn hand niets wegstreept wanneer die op de tablet rust. Ik kan hem makkelijk meenemen in mijn rugzak op weg naar mijn werk en er met gemak mijn to-do lijstjes op schrijven.

Het laatste model, de Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, is hét model voor de creatieven onder ons en voor de serie- en filmliefhebbers die graag genieten van Dolby Atmos geluidskwaliteit. Ook voor diegenen die geen laptop hebben is dit het ideale model: dankzij zijn tactiele scherm doet deze tablet ook dienst als een laptop. Bovendien kan je er zelfs een toetsenbord aan toevoegen: praktisch en een pak goedkoper dan je twee aparte toestellen aan te schaffen. Dankzij deze tablet blijf ik de hele dag efficiënt en productief, want ik kan zoveel tabs als ik wil tegelijk open hebben op het scherm. Zo vind ik in één snelle opslag direct terug wat ik nodig heb.

Goed om te weten: ongeacht het model kan ik zelfs in stand-by modus op de tablet schrijven! Ik hoef alleen maar de S Pen dicht bij het scherm te brengen en op de knop te drukken, en er verschijnt meteen een zwart scherm waarop ik kan schrijven. Daarna moet ik mijn notitie alleen nog maar opslaan, en klaar.

Tab S8 Series et Tab S9 Series : quelles différences ?  

  Tab S8 Tab S9 Tab S8+ Tab S9+ Tab S8 Ultra Tab S9 Ultra
Grootte 11 inch 11 inch 12,4 inch 12,4 inch 14,6 inch 14,6 inch
Kleur Graphite
Silver
Rose Gold
Graphite
Beige
Graphite
Silver
Rose Gold
Graphite
Beige
Graphite
Silver
Rose Gold
Graphite
Beige
Scherm LCD Dynamic AMOLED 2X AMOLED Dynamic AMOLED 2X AMOLED Dynamic AMOLED 2X
Waterbestendig (scherm + S Pen)   Ja   Ja   Ja
Processor Snapdragon Gen 1 Snapdragon 8 Gen 2 Snapdragon Gen 1 Snapdragon 8 Gen 2 Snapdragon Gen 1 Snapdragon 8 Gen 2
Batterij 8 000 mAh 8 400 mAh 10 090 mAh 10 090 mAh 11 200 mAh 11 200 mAh
Opslag Tot 256 GB
MicroSD tot 1 TB
Tot 256 GB
MicroSD tot 1 TB
Tot 512 GB
MicroSD tot 1 TB
Tot 512 GB
MicroSD tot 1 TB
Tot 512 GB
MicroSD tot 1 TB
Tot 512 GB
MicroSD tot 1 TB
Camera Camera: 13 MP + 6 MP UW
Frontcamera: 12 MP UW
Camera: 13 MP
Frontcamera: 12 MP UW
Camera: 13 MP + 6 MP UW
Frontcamera: 12 MP UW
Camera: 13 MP + 8 MP UW
Frontcamera: 12 MP UW
Camera: 13 MP + 6 MP UW
Frontcamera: 12 MP + 12 MP UW
Camera: 13 MP + 8 MP UW
Frontcamera: 12 MP + 12 MP UW

Zoals je kan zien zijn de verschillen niet altijd even merkbaar, maar met uitzondering van gewicht en kleur zijn er toch telkens enkele nuttige veranderingen die de kwaliteit van het toestel verbeteren.

  • Het scherm: OLED levert scherpere contrasten met diepere zwarttinten en levendigere kleuren, en straalt minder blauw licht uit – perfect voor je ogen. De Tab S9-serie is ook uitgerust met Vision Booster-technologie voor gebruik buitenshuis.
  • Waterbestendigheid: de 3 tablets uit de Tab S9-serie en hun S Pen hebben een IP68-certificering, waardoor ze beter bestand zijn tegen stof en water. Ze kunnen worden ondergedompeld in water, hoewel dit niet wordt aanbevolen. Het is in ieder geval handig als je een video kijkt tijdens het afwassen en er spatten op je scherm komen: geen kwaad geschied!
  • De processor: dit is de krachtigste processor van Qualcomm en belooft geweldige prestaties. De Tab S9 heeft tussen de 8 en 12 GB RAM (oftewel random access memory), de Tab S9+ heeft 12 GB en de Tab S9 Ultra heeft tot 16 GB, waardoor deze tablets even krachtig zijn als pc’s.
  • Camera’s: hoewel er een lichte achteruitgang is op de Tab S9, zijn de camera’s op de andere 2 beter dan die op hun voorgangers. De tablets zijn perfect voor videogesprekken: de kwaliteit is ideaal en de omschakeling tussen groothoek en normale hoek is naadloos.
  • Batterij: de enige verandering is bij de Tab S8 en Tab S9, waar sprake is van een lichte verbetering.
  • Opslag: hetzelfde hier, het enige verschil is tussen de Tab S8 Ultra en Tab S9 Ultra, maar op vlak van opslag is er een grote verbetering.

Het verdict?

Ik ben blij dat ik de Tab S9-serie tablets heb kunnen testen. Zelf heb ik de Tab S6 Lite, dus deze Tab S9+ en Tab S9 Ultra waren een grote verbetering. Ik vond ze allemaal krachtig: ik kon meerdere applicaties tegelijk openen zonder dat ik de tablet warm voelde worden. Ze zijn ook snel en hebben een behoorlijk goede batterijduur: ze gingen de hele dag mee toen ik ze gebruikte om te gamen en YouTube-video’s te bekijken. Ik denk dat de verbeteringen die ik heb aangebracht nuttig en goed doordacht zijn voor mensen die elke dag een tablet gebruiken, voor lessen of voor hun werk (zoals grafische ontwerpers of grafische kunstenaars). Als je nog geen tablet hebt en op zoek bent naar een high-end toestel dat je laptop kan vervangen, dan zijn de 3 modellen in de Tab S9-serie iets voor jou: licht, compact, krachtig, snel… Alles wat je nodig hebt.

➕ Krachtige nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 processor voor multitasking, het spelen van zwaardere games, videobellen, tekenen en meer.
Dynamisch AMOLED 2X beeldscherm perfect om je favoriete films en series te kijken met levendige kleuren en diep zwart, om buiten in de zon te werken en om je ogen te beschermen tegen blauw licht
➕ Geluidskwaliteit: Dolby Atmos-geluid geeft je een heuse ervaring en brengt je midden in de actie.
➕ Veiligheid boven alles: alle 3 de tablets hebben een vingerafdruksensor om je gegevens te beschermen.
➕ Alle 3 de tablets hebben een lange batterijlevensduur, zodat je er de hele dag door mee kan werken op kantoor of op school, of er mee kan gamen.
➕ De tablets en hun S Pen zijn waterbestendig, dus je hoeft je geen zorgen te maken over regen of tijdens het afwassen!
➕ De camera’s zijn van een iets betere kwaliteit zodat je professionele videogesprekken kan voeren, waarbij je in een handomdraai van normale hoek naar groothoek en vice versa kan gaan.
➖ De adapter wordt niet meegeleverd.

 

Samsung Galaxy Tab S9

Samsung Galaxy Tab S9+

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...