Kies je favoriete pannenkoekrecept voor Maria-Lichtmis

Laat ons bij het begin beginnen. Weet jij waarom er met Lichtmis traditioneel pannenkoeken op het menu staan? Volgens de legende verwijzen hun ronde vorm en gouden kleur naar de terugkeer van de zon, waar aan het einde van de winter reikhalzend naar uitgekeken werd. De mensen geloofden dat het nieuwe jaar geluk en voorspoed zou brengen als ze hun restjes bloem van het jaar ervoor opgebruikten. Nu je het verhaal achter deze traditie kent, rest er nog maar één ding: je favoriete pannenkoekenrecept kiezen!
Door Nele

door | 23 januari | In de keuken

Zo maak je de perfecte pannenkoeken

zoet

Heb je je pannenkoeken graag dun en licht? Geen probleem! Dit is hét geheim voor de ideale pannenkoek: gebruik de juiste ingrediënten en verwerk ze zoals het hoort! Zorg dat ze niet te koud en niet te warm zijn, maar mooi op kamertemperatuur. Haal de eieren, melk en boter dus al een uurtje op voorhand uit de koelkast.

Welke bloem voor pannenkoeken?

bloem

Voor zoete pannenkoeken gebruik je het best tarwebloem, want zo krijg je een iets luchtiger beslag. Mag het nóg wat lichter? Klop de eiwitten dan goed op, tot ze helemaal stijf zijn. En welke bloem voor glutenvrije pannenkoeken? Rijstbloem is een perfect alternatief voor heerlijke pannenkoeken met een heel subtiele smaak.

Hartige of Bretoense pannenkoeken maak je dan weer beter met boekweitmeel.

1 – Ons recept voor zoete pannenkoeken

pannenkoek

Ingrediënten :

  • 300 g bloem
  • 3 eieren (1 per 100 g bloem)
  • 3 el suiker
  • 1 snuifje zout
  • 1,5 glas melk
  • 2 el Cointreau of Grand Marnier (optioneel)
Bereiding :

  • Giet de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe hier de eieren en de alcohol in. Voeg het zout en de suiker toe.
  • Heel belangrijk voor een glad beslag: voeg de vloeibare ingrediënten langzaam toe. Meng goed, terwijl je stukje bij beetje de melk bij het beslag giet. Is het te droog, voeg dan eventueel wat water toe. Maar opgelet! Het moet een dik beslag zijn. Niets vervelender dan klonters. Gebruik daarom een mixer of blender. Al werkt een traditionele klopper natuurlijk ook.
  • Laat het beslag zeker rusten als je lichtere pannenkoeken het lekkerst vindt. Wacht minstens een uur voor je begint te bakken!
  • Vet je koekenpan of pannenkoekenmaker telkens na één of twee bakrondes opnieuw in. Zo blijven je pannenkoeken er niet aan plakken. Wacht tot je koekenpan goed warm is voor je aan het bakken slaat.
  • Werk je pannenkoeken af met bruine of witte suiker, fruit, confituur of chocolade.

2 – Ons recept voor hartige pannenkoeken

hartig

Ingrediënten :

  • 500 g boekweitmeel
  • 5 eieren (1 per 100 g bloem)
  • Water
Bereiding :

Volg dezelfde stappen als het recept voor zoete pannenkoeken, maar met deze ingrediënten. Het beslag moet sissen in de pan. De afwerking? Ga voluit met ham, gruyèrekaas en een ei. Of voor de jagersversie met spek, reblochon en aardappelen. Ook lekker is de Scandinavische variant met zalm en spinazie.

3 – Ons recept voor Luikse pannenkoeken of “bouquettes”

Ingrediënten :

  • 250 g boekweitmeel
  • 250 g tarwebloem
  • 25 g gist
  • 125 g reuzel
  • 1 klontje boter
  • 1 snufje zout
  • Witte of bruine suiker (optioneel)
Bereiding :

  • Meng het boekweitmeel en de tarwebloem in een kom. Voeg een snufje zout toe en maak een kuiltje in het mengsel.
  • Los in een andere kom 50 g gist op in een beetje lauw water. Giet het gistmengsel langzaam bij de bloem en klop stevig tot je een glad beslag krijgt, zonder klonters. Laat het beslag rijzen op een warme plek (tot het verdubbeld is in volume).
  • Tijd om te bakken: smelt de boter en reuzel in een pannenkoekenpan en giet het beslag erin, zoals je bij klassieke pannenkoeken zou doen. Zodra er een pannenkoek klaar is, houd je hem warm op een bord.
  • Werk net voor het opdienen naar smaak af met witte of bruine suiker.

4 – Ons recept voor fluffy pancakes

Fan van pancakes? Dan moet je absoluut dit recept voor fluffy pancakes proberen!

Ingrédients :

  • 30 g bloem
  • 30 g suiker
  • 4 eiwitten
  • 2 eierdooiers
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 tl melk
  • 1 tl vanille-extract of vloeibare vanille
  • 1 snufje zout
Bereiding :

  • Meng in een kom de eierdooiers, vanille, melk en bloem tot een gladde massa.
  • Klop in een andere kom de eiwitten op met een snufje zout.
  • Voeg het bakpoeder en de suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel een stevige textuur heeft.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door de eierdooiers, melk en bloem.
  • Leg de met bakpapier beklede bakringen in een goed beboterde koekenpan, op een laag vuur.
  • Vul de bakringen minstens driekwart, of volledig, met het pannenkoekenbeslag. Laat ongeveer 10 minuten bakken.
  • Draai de pancakes om en laat nog eens 10 minuten bakken op een laag vuur.
  • Serveer warm met je favoriete topping.

5 – Ons recept voor haverpannenkoeken met banaan

Ben je lactose-intolerant? Probeer dan eens dit recept voor pannenkoeken met banaan en havervlokken. Deze variant bevat ook minder suiker.

Ingrediënten :

  • 180 g havervlokken
  • 2 eieren
  • 2 tl honing
  • 1/2 banaan
  • 1 tl kaneel
  • 2 el olijfolie
Bereiding :

  • Mix de havervlokken in een blender en voeg vervolgens de banaan, eieren, kaneel en honing toe. Mix opnieuw tot een gladde massa.
  • Verhit de olie in een pannenkoekenpan en voeg een pollepel beslag toe. Bak 1 minuut aan elke kant.

Ziezo, je bent helemaal klaar om Lichtmis te vieren met je geliefden. En als je er helemaal voor wil gaan, kan je zelfs verschillende soorten pannenkoeken bakken – zo is iedereen tevreden!

Pannenkoeken-makers

mixer

Mixers

 

blender

Blenders

 

blender

Kookpannen

 

In hetzelfde thema

Hoe kies je de juiste kookplaat?

Hoe kies je de juiste kookplaat?

Of je nu een ware keukenprins(es) bent of gewoon zo efficiënt mogelijk wil kokkerellen: een goede kookplaat is onmisbaar. Maar wat zijn nu de belangrijkste criteria bij je zoektocht naar het voor jou ideale model? Ontdek met welke technologische snufjes je je keuken...

Met deze inbouwvaatwassers wordt de vaat doen echt plezant

Met deze inbouwvaatwassers wordt de vaat doen echt plezant

Ben je nog volop aan het nagenieten van een heerlijke maaltijd? Zalig, maar wie bekommert zich om de vuile vaat? Wel, met deze inbouwvaatwassers behoort deze tijdrovende en vervelende taak voorgoed tot het verleden. Bovendien zijn ze stuk voor stuk ook nog eens...

Tournée Minérale: geniet van een heerlijke mocktail

Tournée Minérale: geniet van een heerlijke mocktail

Ga de uitdaging van Tournée Minérale aan en drink in februari een maand lang geen alcohol. De ideale gelegenheid om aan je gezondheid en welzijn te werken, maar ook om nieuwe alcoholvrije drankjes te ontdekken! Wat is een mocktail? Een mocktail is een alcoholvrije...