Raclette vs. gourmet
Moeten we het verschil eigenlijk wel nog uitleggen? We doen het toch. Hoewel je tegenwoordig met de vrijwel alle toestellen zowel kan gourmetten en racletten, is er in de traditionele zin van de twee wel een verschil. De conventionele raclette-avond draait vooral rond kaas en charcuterie, terwijl bij gourmetten de maaltijd eerder uit gebakken vlees/vis en groenten bestaat. Bij raclette worden vaak nog gepekelde groenten (zoals cornichons en zilveruitjes) en brood/aardappelen gegeten, maar dat laatste staat ook tijdens een gourmet-avondje op tafel.
Gourmet
Gourmetten gebeurt doorgaans op een grill, bakplaat of in kleine (wok)pannetjes. Iedereen maakt zijn eigen klein gerecht klaar op een plancha of gourmettoestel door kleine stukken vlees of vis en groenten te bakken, en deze dan met gebakken of gekookte patatjes, brood of pasta doorheen de avond te eten. Er staan een heleboel ingrediënten op tafel: champignons, paprika, courgette, stukjes steak, worstjes, balletjes, kip, scampi’s, sauzen, brood, aardappelen… Een volledig feestmaal, met eindeloos veel opties.
Doorgaans gebeurt gourmet op twee manieren, op één grote grill- of bakplaat, of op een gourmetstel dat uit 4 tot 8 (wok)pannetjes bestaat, die van onderaf elektrisch worden verwarmd. Bij zulke gourmetstellen is het vaak ook mogelijk om in de ronde openingen van de plaat kleine omeletten/spiegeleitjes of zelfs pannenkoeken te bakken. De perfecte afsluiter van een heerlijke maaltijd!
Raclette
Raclette volgt hetzelfde principe als gourmet, maar dan met kaas. Hiervoor gebruiken we meestal een eenvoudig gourmet- of raclettestel. De kaas gaat dan in pannetjes die onder een grill worden geplaatst, waardoor deze heerlijk smelt. Vervolgens gebruik je de gesmolten kaas als topping op allerlei lekkere bijgerechten: aardappelen, brood, charcuterie, zilveruitjes en augurken, enzovoort.
Ook met een raclettetoestel kan je eitjes bakken; dit gebeurt dan eerder in de kaaspannetjes.
De ideale combinatie
Zoals we eerder al vermeldden, kan je met het grote merendeel van raclette- en gourmettoestellen zowel gourmetten als racletten. De meeste mensen doen dan ook vaak een combinatie van beide: lekker vlees en groenten bakken op de grill, en tegelijk ook kaas smelten in de pannetjes onder de grillplaat. Het beste van twee werelden!
Koken met restjes
Raclette, gourmet, of een combinatie van beiden? Waar je ook voor kiest, ze hebben allemaal hetzelfde resultaat: een volle buik en véél restjes. Gelukkig maar, want zo kan je blijven nagenieten van je feestmaal met een heleboel andere lekkere recepten. Hier is wat inspiratie om van te watertanden.
Kaasrestjes
- Tartiflette: wat is er nu beter dan gesmolten kaas, spekjes en aardappelen?
- Cheeseburger: een huisgemaakte hamburger smaakt altijd beter. Geef er een heerlijke twist aan door je restjes raclettekaas te gebruiken met bijvoorbeeld rucola en walnoten.
- Croque monsieur: ga voor de klassieker met hesp en kaas, of maak heerlijk nieuwe combinaties met raclettekaas en verschillende soorten charcuterie, zoete of hartige sauzen of zelfs noten.
- Quesadilla: ga voor iets helemaal anders met een laag kaas tussen twee wraps. Voeg je favoriete groenten toe, of gebruik groentenwraps voor een andere lekkere twist.
- Ovenschotel: denk maar aan een lekkere hachis parmentier, een pastaschotel, of gewoon een mix van allerlei groenten in de oven met een heerlijk romige én knapperige kaaskorst.
- Pizza of flammkuchen: een bodem naar keuze, bedekt met alles wat je hart maar begeert.
- Quiche: maak de ultieme winterquiche met een lekker dikke laag raclettekaas en je favoriete vulling.
- Kaasomelet: simpel, lekker en volledig aan te passen aan je eigen smaak.
- Kaassaus: ga voor een heerlijke schotel nacho’s met lekkere kaassaus.
Vleesrestjes
- Wokschotel: nasi goring, pad thai, Chinese wok… Bak de restjes vlees, kies je groenten naar keuze, voeg wat rijst of noedels toe en kruid alles goed af. Snel en gemakkelijk.
- Een broodje: warm de restjes vlees op, smeer je favoriete saus op een stuk stokbrood, voeg het vlees en wat gebakken groenten of rauwkost toe en smakelijk!
- Omelet: ook vleesrestjes smaken heerlijk in een huisgemaakte omelet.
- Wraps: warm of koud, wraps met restjes gourmet maken een eenvoudige lunch.
- Ovenschotel: met je favoriete groenten en wat (raclette)kaas erover; zet alles samen in de oven en geniet.
- Stoofpotje: gebruik je restjes groenten en vlees in een heerlijke roomsaus, of maak een stoofpotje van winterse groenten in een smaakvolle vleessaus. Of ga ga eerder de Oosterse kant op met een curry.
- Tortilla: met overgebleven groenten, vlees en aardappelen. Voeg wat eieren en kaas toen en voilà: een heerlijke maaltijd.
Heb je nog restjes brood over? Maak er krokante bruscetta mee, of maak zelf je croutons of lookbrood voor bij een warme soep. Restjes groenten zijn ideaal voor een omelet, wrap, een slaatje of in de oven.
Hoe bewaar je restjes?
Kan je even geen raclettekaas of gourmetvlees meer zien? Begrijpelijk, te veel van het goede is ook niet goed. In plaats van je restjes weg te smijten, kan je ze ook gewoon nog enkele maanden in de diepvries bewaren:
- De kaas kan je tot 3 weken in de koelkast bewaren, verpakt in huishoudfolie of aluminiumfolie. Prik kleine gaatjes in de folie. Verpakt in diepvrieszakjes kan je de kaas tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
- Vlees is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast. Je kan het ook invriezen: verpakt in kleine diepvrieszakjes is het tot 2 maanden houdbaar.
Heb je na al die informatie ook zin gekregen in raclette of gourmet? Ontdek ons breed aanbod aan raclettetoestellen en tafelgrillen op vandenborre.be.
In hetzelfde thema
Voor jou getest : BaByliss Air Wand
Voor jou getest : Babyliss Air Wand Heb jij een weelderige haardos die maar moeilijk droogt of wil je je krullen laten verdwijnen met je haardroger ? Dan is deze 3-in-1-haardroger iets voor jou ? Niet alleen droogt hij je haren in een sneltempo, maar hij maakt...
Ontspannen geblazen: toestellen en tips om een oase van rust te creëren
In de eindeloze hectiek van het moderne leven ligt stress steeds op de loer, en dat laat zijn sporen na op ons fysieke en mentale welzijn. Om elke dag gezond door te komen, is het van groot belang om regelmatig een momentje voor jezelf te nemen en je batterijen weer...
Voor jou getest: de IPL Braun Skin I-Expert
Wil je niet iedere dag te veel tijd aan scheren of ontharen besteden? Dan is de Braun Skin I-Expert IPL voor jou gemaakt! Dit apparaat biedt een langdurige ontharingsoplossing en past zich aan je huidskleur en haarkleur aan. Ik heb het getest en ik ben overtuigd. Wil...
Voor jou getest: de BaByliss Super-X Metal E992E
Benieuwd naar de nieuwe multigroom van BaByliss? Mijn echtgenoot, Glenn, heeft dit toestel grondig mogen uittesten. Hij onderhoudt namelijk al jaren zijn baard met een baardtrimmer en scheert nu ook zijn haar kort af met een tondeuse. De ideale gelegenheid dus om eens...