Welke espressomachine voor bij jou thuis?

Wil je thuis experimenteren met nieuwe koffiesoorten zoals een echte barista? En welke espressomachine heb je dan nodig? Kies je dan best voor koffiebonen of voor gemalen koffie? We sommen het hieronder voor je op!

Door Mélissa

door | 18 oktober | In de keuken, Thuis

Ga voor barista-skills of voor gebruiksgemak

Wat je zeker moet weten is dat het perfecte kopje koffie zetten enige kennis vraagt. Je moet rekening houden met enkele essentiële elementen zoals de hoeveelheid koffiebonen, de temperatuur, de maalgraad, de manier van aandrukken en de tijd waarop je koffie doorloopt.

Wil je een echte barista worden? Dan is een pistonmachine ideaal, omdat je zelf veel handelingen moet doen om het gewenste kopje koffie te zetten. Het begint al bij de maling van de koffiebonen, want deze koffiemachines hebben geen ingebouwde koffiemolen. Je kan dus veel oefenen en bijleren.

Met een volautomatische espressomachine volstaat één druk op de knop om een espresso of een andere koffiespecialiteit te bereiden. Het toestel is voorzien van een koffiemolen die de bonen in jouw plaats maalt, dus je bent zeker van een perfecte extractie. Je maakt het jezelf dus makkelijker!

Hoe bereid je een espresso?

1. Met een pistonmachine

Delonghi

– Zorg ervoor dat de machine schoon is. Koffieresten beïnvloeden de smaak van de espresso.
– Maal de koffiebonen fijn. Voor een shot espresso heb je ongeveer 9 gram nodig. De maling is erg belangrijk, want als je het goed doet, is de extractie beter.
Verdeel de koffie gelijkmatig met je vinger voor een perfecte extractie.
Druk de gemalen koffie goed aan (een druk van 15 tot 20 kg is ideaal) met een stamper tot het oppervlak vlak is. Zorg er opnieuw voor dat de koffie gelijkmatig verdeeld is.
– Bevestig de portafilter aan uw plunjermachine.
– Plaats een klein kopje op het apparaat. Het kopje moet warm zijn om op de ideale temperatuur van je espresso te genieten. Sommige machines hebben een kopjesverwarmer.
– Druk op de knop en laat de koffie 25 à 30 seconden doorlopen.

2. Met een volautomatische espressomachine

Krups

Kies de gewenste espresso.
Plaats een klein kopje op koffietoestel. Ook in dit geval kan je kiezen voor een model met kopjeswarmer om je espresso op de ideale temperatuur te drinken.
Druk op de knop en de koffie loopt in je kopje.

Koffie met een laagje melkschuim


Voor het zetten van een koffie met een laagje melkschuim heb je een espressomachine nodig met een stoompijpje dat heet water produceert of een melkopschuimer. Vul de kan met melk en plaats deze onder het stoompijpje.

Liever een volautomatische bereiding? Heb je een model met melkreservoir of melkslang, dan hoef je alleen maar op een knop te drukken. Als je apparaat er geen heeft, gebruik dan het stoompijpje en de melkkan om het melkschuim te bereiden. Meer informatie over volautomatische espressomachines vind je hier.

Koffiebonen of gemalen koffie

Nu je alles weet over de verschillende koffierecepten en welk type koffiemachine het beste bij je past, rest er nog één ding: welke koffie ga jij gebruiken?

Koffiebonen staan garant voor een authentieke en krachtige espresso. De smaak en het aroma van je koffie zijn afhankelijk van hoe fijn of hoe grof je de bonen maalt. Hoe fijner de maling, hoe intenser de smaak van je koffie.  Deze koffiesoort is ook de meest ecologische. Bij elke volautomatische espressomachine kan je koffiebonen gebruiken, omdat ze voorzien zijn van een ingebouwde koffiemolen. Heeft je pistonmachine geen ingebouwde koffiemolen, dan kan je nog steeds een aparte koffiemolen kopen.

Gemalen koffie wordt bekomen door gebrande koffiebonen te malen. Kies je maling volgens de gewenste smaak. Een grove maling is zeer geschikt voor het maken van filterkoffie. Omdat het water langzaam door de koffie stroomt, is dit type maling ideaal om de smaken van een lichtere koffie te extraheren. Voor de bereiding van espresso’s wordt een fijne maling aanbevolen. Deze finesse maakt een volledige extractie van de aroma’s van de koffie mogelijk om haar smaken vrij te geven.

Goed om weten: sommige espressomachines laten je ook de keuze om zowel koffiebonen als gemalen koffie te gebruiken!

espresso

Pistonmachines

espresso

Volautomaten

Koffiemolens

Melkopschuimers

In hetzelfde thema

De kunst van het koffiedrinken

De kunst van het koffiedrinken

We denken er niet altijd over na wanneer we ’s ochtends slaperig op de startknop van de koffiemachine drukken, maar koffie brouwen is een ware kunst. De maalgraad, de manier waarop je je melk stoomt en de temperatuur hebben allemaal een grote invloed op de kwaliteit...

Test: Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Test: Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Airfryers stoten klassieke friteuses anno 2023 van hun troon. Je hoeft geen (of bijna geen) olie te gebruiken, je kan er veel meer mee doen dan enkel bakken en na gebruik zijn ze makkelijk schoon te maken. Ik heb de nieuwste parel uit het Philips-gamma, de Philips...

Welke koelkast is voor jouw keuken de ideale keuze?

Welke koelkast is voor jouw keuken de ideale keuze?

1-deurskoelkasten, grote koel-vriescombinaties, Amerikaanse Side by Side- koelkasten of French Doors: weet je niet goed welk type je het best kan kiezen? Wij zetten voor jou de verschillende mogelijkheden keurig op een rij.• Een 1-deurskoelkast biedt veel ruimte voor...