Wij testten de Philips Series 2300 volautomatische espressomachine uit

Ik mocht een tijdje de Philips Series 2300 volautomatische espressomachine uittesten, en daar was ik zeer enthousiast over! Ik drink namelijk graag elke ochtend een lekkere kop koffie bij mijn ontbijt, maar ben zeker geen koffie kenner of expert. Toch heb ik specifieke verwachtingen van mijn koffie, namelijk dat die een lekkere, zachte smaak heeft en een romig melklaagje. En dat is nu eens exact wat deze Philips Series 2300 belooft. Kon hij deze belofte ook waarmaken? Je leest het hier!

Door Sarah

Unboxing en set-up

In de doos van deze Philips Series 2300 zit, uiteraard, een volautomatische espressomachine, een handleiding, een schepje voor gemalen koffiebonen, een apart melkreservoir en een aparte AquaClean filter. De bonen moet je natuurlijk nog apart kopen.

De set-up verloopt zeer vlot: voor je het toestel aanzet vul je het waterreservoir en zet je het terug in het toestel. Wanneer je de espressomachine aanzet, wordt er water door het stoompijpje en de koffietuit gespoeld. Daarna moet je de AquaClean waterfilter in het waterreservoir bevestigen en de AquaClean-functie instellen op de espressomachine. Vervolgens stel je de waterhardheid van je kraanwater in op het toestel. Zo kan de machine haar instellingen hieraan aanpassen. Deze instelling staat standaard op setting 4: hard water. Ten slotte vul je het bonencompartiment met bonen of met gemalen koffiebonen, en voilà: je toestel is ingesteld en helemaal klaar voor gebruik.

Het gebruik

Met deze Philips Series 2300 kan je in totaal 4 warme drankvariaties maken: een klassieke espresso, een gewone zwarte koffie, een cappuccino met heerlijke crema of heet water voor een lekkere thee. Je kan kiezen tussen twee bereidingsmethodes: met volledige koffiebonen, die vlak voor elk gebruik versgemalen worden, of met voorgemalen koffie. Voor het laatste is er een apart vakje in het bonencompartiment, waarin je de gemalen koffie met het bijgeleverde lepeltje kan scheppen.

Dankzij het touchscreen display met gekleurde pictogrammen kies je simpelweg het koffierecept waar je zin in hebt, stel je de koffiesterkte, -lengte en het melkschuimniveau in, en de machine doet de rest. Voor een cappuccino heeft deze Philips Series 2300 een apart melkreservoir. Dit vond ik persoonlijk een zeer goed systeem, en wel voor twee redenen. Eerst en vooral voorkomt het verspillen van melk. Als namelijk niet alle melk in het melkreservoir wordt gebruikt voor je koffie, kan je het reservoir makkelijk losmaken en gewoon in de koelkast bewaren om later opnieuw te gebruiken. Ten tweede kan je het reservoir ook makkelijk en snel schoonmaken na elk gebruik: het is simpel los te maken en je kan alle onderdelen van elkaar halen om zo elk stuk grondig schoon te kunnen maken.

Wanneer je je voorkeuren voor een bepaald koffierecept hebt ingesteld (koffiesterkte, hoeveelheid water of melk), onthoudt de machine deze instellingen ook voor de volgende keer dat je dat recept selecteert.

De smaaktest

De smaak van je koffie hangt eerst en vooral natuurlijk af van de bonen die je gebruikt. De bekendste soorten zijn Arabica en Robusta. Voor een zachte, meer aromatische koffie kies je best voor 100% Arabica koffie. Hou je eerder van meer pit en meer cafeïne, dan kies je best voor een mengeling van Arabica en Robusta. Voor deze test gebruikte ik de Lavazza Espresso Barista Perfetto koffiebonen (100% Arabica). Deze bonen waren volledig naar mijn smaak: een volle koffiesmaak, maar toch niet te straf of bitter.

De rest van de smaak hangt natuurlijk af van de machine zelf. De Philips Series 2300 gebruikt een keramische molen voor het malen van de koffiebonen. Keramische molens zijn vrijwel slijtvast, duurzaam en er komt minder warmte vrij tijdens het malen. De keramische maalmolen in deze volautomatische espressomachine kan in 12 stappen worden ingesteld, van fijne tot grove maling. Bij een fijne maling komen de smaken sterker uit en is de koffie zelf ook sterker, omdat het water er langer over doet om erdoor te stromen dan bij grof gemalen koffie. Zo heeft een espresso bijvoorbeeld een fijne maling, en wordt filterkoffie gemaakt van een grovere maling.

Normaal drink ik thuis altijd een gewone koffie met melk, dus van zodra ik de Philips Series 2300 met apart melkreservoir mocht uittesten, ging ik elke dag voor een cappuccino. En ik was enorm onder de indruk van het resultaat. Philips belooft voor dit koffierecept een ‘perfecte crema, aroma en temperatuur’ en beter zou ik het niet kunnen beschrijven. Ik gebruik altijd plantaardige melk in plaats van koeienmelk en, ook al bevat koeienmelk meer vetten en proteïnen en levert het daardoor een romiger melkschuim, toch kreeg ik ook met mijn havermelk een heerlijk romig en zacht melkschuim in mijn cappuccino. Je ziet het melkschuimproces en het eindresultaat hier.

Het verdict

De Philips Series 2300 is het ideale koffietoestel voor de koffiedrinker die graag geniet van een simpele, lekkere kop koffie. De 4 warme drankopties zijn ideaal voor je alledaagse koffiebehoeftes en de koffie smaakt gewoon heel goed. Dankzij zijn keramische maalmolen en AquaClean-functie gaat deze koffiemachine lange tijd mee en ben je jaren goed.

De koffiemachine maakt gebruik van een SilentBrew-technologie, die dankzij geluidsisolatie stiller koffie maalt waardoor je amper geluidslast hebt van het maalproces. Zo kon ik gewoon een conversatie naast de koffiemachine houden terwijl die de bonen aan het malen was.

Conclusie: deze volautomatische espressomachine is heel makkelijk in gebruik en doet exact wat het moet, met keer op keer een heerlijke koffie tot resultaat. Ideaal dus voor je dagdagelijkse koffie bij je thuis.

+ Heerlijke koffie
+ Makkelijk in gebruik
+ Duurzame koffiemolen
+ Apart melkreservoir makkelijk te kuisen
+ SilentBrew-technologie werkt goed

–  AquaClean-filter moet vrij snel vervangen worden

PHILIPS SERIES 2300
VOLAUTOMATISCHE ESPRESSOMACHINE

In hetzelfde thema

Voor jou getest : LG OLED G4 65’’

Voor jou getest : LG OLED G4 65’’

Ik heb de kans gehad om de nieuwe OLED TV G4 65 inch (164 cm) van LG te testen. Het toestel belooft prestaties van de bovenste plank met een nieuwe Alpha11-processor en een verbeterd beeldscherm. Meer weten? Lees dan verder.Look  Hoewel je de tv makkelijk op een...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...