8 tips om je wijn te bewaren en te degusteren

Heb je goede zaakjes gedaan op de wijnbeurzen? Met de raad van onze specialisten bewaar je je aanwinsten in de perfecte omstandigheden en degusteer je ze boordevol smaak.

Door Shana

door | 28 februari | In de keuken

 Op welke manier kan je je wijn nog verbeteren?

Wijn moet rijpen in bijzondere omstandigheden, zodat zijn smaak en aroma’s volledig tot hun recht kunnen komen:

 • constante temperatuur tussen 10°C en 14°C
 • vochtigheidsgraad tussen 50% en 80%
 • goede luchtcirculatie
 • afwezigheid van trillingen en duisternis

Welke wijnkast kies je het best?

Wil je je wijn steeds op de juiste temperatuur degusteren? Kies voor een wijnklimaatkast. Ideaal voor wie al een natuurlijke wijnkelder bezit. De wijnklimaatkast laat je toe om je wijnen te chambreren of je grand crus te verkoelen. Bovendien heeft zo’n wijnkast verschillende temperatuurzones om je verschillende flessen zo goed mogelijk te bewaren. Zo kan je je witte wijn (8 tot 10°) en rode wijn (12 tot 14°) op de juiste temperatuur koelen.

Als je je wijn langer en rustig wil bewaren, dan opteer je best voor een wijnbewaarkast. Haar karakteristieken? Een volle deur, een robuust design en sommige modellen beschikken zelfs over een wijnregister om je stock op te volgen.

Hoe je flessen ordenen?

Bewaar je flessen horizontaal, met het etiket naar boven gericht. Let erop dat de flessen de wand achteraan niet raken en dat ze de koolfilter niet verstoppen. Respecteer ook steeds het maximaal aantal flessen per schap.

Let daarnaast op de rijpingstijd van de wijn. Wijnen die je lang moet bewaren leg je best onderaan, terwijl je de wijnen die je sneller moet degusteren bovenaan legt.

Wat is het referentieformaat van de wijnflessen?

De capaciteit van wijnkasten is gebaseerd op flessen van het type bordelais van 75 cl. Dat betekent ook dat de capaciteit varieert naargelang de vorm van je flessen. Als je extra schappen toevoegt, moet je er ook rekening mee houden dat dit de capaciteit vermindert. In sommige wijnkasten kan je ook mousserende wijnen opslaan.

Hoe lang kan je wijn bewaren?

Het ideale degustatiemoment? Dat is verschillend voor elke wijn, elk wijnjaar en elke kleur. Dit is een lijstje dat aangeeft hoe lang je moet wachten voordat je wijn zijn volledige rijpheid bereikt:

 • Witte dessertwijnen (Sauterne, Jurançon, Alsace): 18-20 jaar. Deze wijnen blijven op niveau gedurende verschillende jaren.
 • Rode wijnen met veel tannines: ongeveer 15 jaar. Ze behouden enkele jaren hun volle smaak.
 • Lichte rode wijnen: 5 tot 7 jaar. Ze behouden minder lang hun kwaliteit.
 • Bruisende wijnen (champagne, crémants, mousserende en sprankelende wijnen): dienen vrij snel gedegusteerd te worden, zonder te lang te wachten.
 • Droge witte wijn en rosé: dit zijn geen wijnen om te bewaren, snel opdrinken is de boodschap!

Wat is de optimale temperatuur om wijn te degusteren?

De juiste degustatietemperatuur hangt af van de wijn. Hieronder alvast enkele indicaties:

 • Beaujolais: 13°C
 • Rode Bordeaux: 18°C
 • Rhône, rode Languedoc rood, rode Provence: 14°C
 • Alsace, Juras, witte Loire, witte Bordeaux: 10°C
 • Dessertwijnen: 7 à 8 °C
 • Australische, Californische, Italiaanse wijnen, rode Bourgogne: 16°C
 • Chileense wijnen: 15°C
 • Champagne: 6°C

Belangrijk: alle wijnen worden op dezelfde temperatuur (10°C – 14°C) bewaard.

Waarom wijn decanteren?

Als je wijn decanteert, geef je lucht en zuurstof aan de wijn. Die plotselinge blootstelling aan zuurstof heeft ongeveer hetzelfde effect als een jarenlange rijping in een klassieke wijnkelder. Vooral jonge wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn, decanteer je best zodat de smaak en aroma’s goed vrijkomen.

Een decanteertoestel klaart de klus in enkele minuten in plaats van uren. Dit toestel filtert zuurstof uit de lucht, zet die om in zuivere zuurstof en injecteren die onmiddellijk in de wijn. In de bijhorende iFavine-app vind je specifieke info over de decanteertijd van duizenden wijnen. En via je smartphone bedien je je decanteertoestel zelfs vanop afstand. Zo is je flesje wijn perfect op smaak wanneer je aan tafel gaat.

Hoe bewaar je een geopende fles?

Plaats de geopende fles ergens waar ze bestand is tegen licht en warmte. Het beste is bijvoorbeeld een kast of meteen in de koelkast. De koude verhoogt de bewaartijd.

Zet zo snel mogelijk opnieuw een wijndop op de fles om het contact met lucht te beperken. Om de lucht uit de fles te halen, bestaan er speciale wijndoppen of vacuümpompen. Op die manier kan een geopende fles 2 tot 8 dagen bewaard worden, afhankelijk van de leeftijd van de wijn.

Champagne kan je 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast, afgesloten met een speciale dop voor champagne.

 

 

 

Wijnklimaatkasten

 

Wijnbewaarkasten

 

Wijntoebehoren

 

In hetzelfde thema

Multimedia: laptops, thuisnetwerken en externe SSD’s

Multimedia: laptops, thuisnetwerken en externe SSD’s

Valt de werkdag thuis of op verplaatsing je soms behoorlijk zwaar? Wedden dat het met de juiste multimedia en een aangepaste technologische omkadering al een pak beter lukt? Investeer in een slim en snel thuisnetwerk Dit draadloze en energiezuinige Smart Mesh Wifi...

Test: Microsoft Surface Pro 9 tablet pc

Test: Microsoft Surface Pro 9 tablet pc

Ik mocht 3 weken lang de blauwe ‘Sapphire’ Surface Pro 9 van Microsoft testen. Hieronder vertel ik je alles over de test van deze tablet pc, die je met een magnetisch toetsenbord in een handomdraai omtovert tot een laptop!Unboxing Wanneer ik de stijlvolle, sobere en...

Door ons getest: Samsung Galaxy Book3 Pro 360

Door ons getest: Samsung Galaxy Book3 Pro 360

Samsungs nieuwste laptop, de Galaxy Book3 Pro 360, belooft fabelachtige kleuren dankzij het Super Amoled-touchscreen en is uitgerust met een krachtige Intel®Core™-processor van de 13e generatie. Tijd om hem uit te testen!  Unboxing!  Als ik de doos open, tref ik de...