Hoe kies je de juiste energiezuinige wasmachine?

Sorteren, het juiste wasprogramma en -middel kiezen, strijken… De was doen is wellicht het huishoudelijke karwei dat niet alleen de meeste tijd opslorpt maar ook de grootste impact heeft op het milieu. Met de tips van Vanden Borre kies je een energiezuinige wasmachine die je wasgoed gemakkelijker proper krijgt zonder de aarde nodeloos zwaar te belasten.
Door Vanden Borre Magazine

door | 29 februari | Thuis

De nieuwste energiezuinige wasmachines beperken maximaal het water- en stroomverbruik én blinken daarnaast ook uit in innovatieve kracht. Dankzij tal van intelligente functies gaat de was doen tegenwoordig vlotter dan ooit. Zo zijn er nu zelfs modellen die het gewicht en de vuilgraad van je wasgoed herkennen.

 

Hoe groot moet je gaan?

De gemiddelde wasmachine kan 7 kg wasgoed aan, maar er zijn ook toestellen die tot 11 kg kunnen gaan. Woon je alleen of met twee? Dan zal een capaciteit van 7 kg wel volstaan. Een gezin van 3 of 4 personen raden we een machine aan met een capaciteit van minstens 8 kg. Zijn jullie met 5 of meer, dan ga je best voor een nog groter toestel. Hoe groter de trommel, hoe minder vaak je namelijk moet wassen. Je krijgt bovendien een beter wasresultaat als het wasgoed in de trommel meer bewegingsruimte heeft. Toch kan je zelfs gordijnen, kussens en donsdekens gerust zelf wassen. Heb je een regenwaterput? Gebruik dat water dan voor je was, zo kan je het waterverbruik van je wasmachine beperken. Maar installeer wel een filter tussen de put en je machine. Heb je zonnepanelen? Zet je wasmachine dan bij voorkeur overdag aan het werk.

 

Goed onder stoom

Met een energiezuinige wasmachine met stoomfunctie win je op alle fronten. De stoom dringt door tot in het hart van de vezels en verwijdert nog beter alle vuil en vlekken. Daarnaast kan je heel snel kledij opfrissen, zoals een wollen trui of een blouse die je maar één keer hebt gedragen. Mensen die aan een allergie lijden, zijn na een korte stoombeurt op slag verlost van pollen en huismijten.

 

Een energiezuinige wasmachine van Bosch: kreukloos resultaat gegarandeerd

Tromgeroffel alom: Bosch presenteert je de Rolls-Royce onder de energiezuinige wasmachines. Net als de beroemde bolide is dit toestel uitzonderlijk stil. Daar komen nog wat automatische functies en bediening op afstand bovenop. De Home Connect-app op je smartphone kiest voor jou het aangewezen wasprogramma. Jij moet zelf alleen de kleur van je wasgoed, de stof en de vuilgraad invoeren. En vervolgens de barcode van je wasmiddel scannen en de aanbevolen dosis toevoegen. Daarna meet het doseersysteem i-DOS automatisch de precieze hoeveelheid wasmiddel en water voor de bewuste cyclus. Met klasse A-20% is deze wasmachine dan ook minstens 20% energie-efficiënter dan de referentiewaarde van het Europese A-label. Een ander bijzonder praktisch programma is Iron Assist. Door tijdens de cyclus stoom toe te voegen, wordt tot 50% van de kreuken in je wasgoed verwijderd. Zo moet je veel minder strijken! Installeer je dus gerust in je luie stoel en geniet volop van de vrijgekomen tijd. Je krijgt een melding als de was klaar is.

 

In het Vanden Borre Magazine en op vandenborre.be vind je nog veel meer energiezuinige wasmachines.

BOSCH WASMACHINE WGB244A4FG

In hetzelfde thema

Voor jou getest : LG OLED G4 65’’

Voor jou getest : LG OLED G4 65’’

Ik heb de kans gehad om de nieuwe OLED TV G4 65 inch (164 cm) van LG te testen. Het toestel belooft prestaties van de bovenste plank met een nieuwe Alpha11-processor en een verbeterd beeldscherm. Meer weten? Lees dan verder.Look  Hoewel je de tv makkelijk op een...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...