Rowenta X-Plorer S75S+ Animal&Allergy robotstofzuiger: onze test

Mijn stofzuiger is al een tijdje stuk, daarom was ik zeer blij om de Rowenta X-Plorer S75S+ Animal & Allergy robotstofzuiger de hele maand oktober te kunnen testen. Naast gewoon stofzuigen, dweilt hij ook de vloeren in een keer. Wat fantastisch om dat zelf even niet meer te moeten doen! Lees meer over mijn ervaring en test in deze blogpost.

Door

Nele

door | 23 oktober | Thuis

Unboxing

Ik heb al eerder een robotstofzuiger kunnen uittesten, maar de Rowenta X-Plorer S75S+ Animal&Allergy wordt geleverd met een eigen leegstation, wat voor mij nieuw is. Het is absoluut een fijne toevoeging, omdat ik er op deze manier niet aan hoef te denken om de opvangbak na elk gebruik te legen. Als hij klaar is met stofzuigen of als de batterij leeg is, keert de Rowenta-robotstofzuiger terug naar het leegstation, dat de hele inhoud van de opvangbak in één keer opzuigt. Dit automatisch leegstation heeft een capaciteit tot wel 60 dagen voor totale gemoedsrust en gemak. Wanneer de zak volledig vol zit, brandt er een oranje indicatielampje op het station dat je aangeeft om de zak te vervangen. Net als bij een conventionele stofzuiger.

Tijd voor de accessoires. In de doos vind je naast de robotstofzuiger en het leegstation ook 3 zakken (waarvan er één al in het station zit), 3 microvezeldoekjes en een borstel om de stofzuiger schoon te maken. Elk van de 3 microvezeldoekjes heeft een andere functie, wat het kuisen van je huis nog makkelijker maakt: de groene microvezeldoek is zeer zacht en is perfect voor het stofzuigen van vloeren zonder ze te dweilen; de grijze is iets ruwer en is ideaal voor een grondigere schoonmaak en de blauwe is vrij ruw en vangt alle haren van huisdieren op en laat je vloer schitterend proper achter.

De app

Zoals de meeste robotstofzuigers kan je ook deze besturen met een app. Hoe die eruitziet, zie je hier:

 

Het doel van een robotstofzuiger is natuurlijk vooral om tijd te besparen. Daarom is een app voor mij een must, anders kan je net zo goed een conventionele stofzuiger kiezen en zelf alles kuisen. Ik kan de stofzuiger dus vanaf kantoor starten zodat mijn appartement helemaal schoon is als ik thuiskom, ik kan hem vragen om een heel specifieke kamer schoon te maken, zoals de badkamer of de keuken, en ik kan ook het waterniveau kiezen voor een meer of minder grondige schoonmaakbeurt, evenals het zuigniveau. Een ander voordeel, om nog meer tijd te besparen, is dat je je robotstofzuiger kunt bedienen via een spraakassistent, zoals Alexa of Google Assistant. Hoewel ik dit zelf niet in huis heb, snap ik de rage wel: zo kan je bijvoorbeeld vragen om de stofzuiger te bedienen terwijl je kookt of tuiniert. Op die manier kan je echt meerdere dingen tegelijk doen.

Hoe het werkt

Voordat je begint, moet je beslissen wat voor soort schoonmaak je wilt doen en bijgevolg het juiste microvezeldoekje kiezen. Vervolgens moet je natuurlijk het waterreservoir vullen, hiervoor gebruik je gewoon helder water. Zorg er tot slot voor dat de robot is opgeladen voordat je hem opstart.

Zodra de robot is opgestart, draait hij één keer in het rond en scant hij de kamer met zijn laser. Ik krijg de indruk dat hij dit doet om zijn weg door de kamer te vinden, om te weten in welke kamer hij is en waar hij moet beginnen, want zodra hij de kamer heeft gescand, gaat hij meteen aan de slag en gaat hij eerst langs de muren te werk.

Wanneer hij de volledige omtrek van de kamer en langs de muren heeft gedaan, begint hij het midden schoon te maken en beweegt hij snel heen en weer. Op dit punt kan ik zien dat hij precies weet waar hij is.

 

Hij volgt een methodisch navigatiesysteem, dus hij maakt één kamer tegelijk schoon. Ik kan via de app ook de volgorde kiezen van de kamers die ik wil laten schoonmaken. Dus als ik aan het koken ben en niet wil dat hij de keuken komt stofzuigen, kan ik hem vragen om te beginnen met de woonkamer, dan de eetkamer, de slaapkamer, de badkamer en tot slot de keuken, wanneer ik klaar ben. Echt super praktisch! Ik kan de stofzuiger zelfs via de app verbieden om naar een bepaald gebied te gaan. Deze methodische manier van stofzuigen vind ik een geweldige aanwinst. De robotstofzuigers die dit hebben zijn natuurlijk iets duurder, maar ik vind het zijn geld zeker waard.

 

Wil je meer weten over de navigatiemethode? Ga naar onze tipspagina over dit onderwerp: Hoe kies je de juiste robotstofzuiger?

Als hij alles heeft schoongemaakt, of als de batterij leeg is, keert de robotstofzuiger automatisch terug naar zijn laadstation:

 

Werken de microvezeldoekjes echt zoals beloofd?

En of! Kijk zelf hoe de dweilen er na gebruik uitzien:

Ik heb thuis geen huisdieren, dus om de blauwe doek te testen besloot ik mijn flat een hele week niet schoon te maken – en het resultaat was te zien! De doek is helemaal vuil en heeft veel stof verzameld. Ik was dus zeer aangenaam verrast.

Voor de andere doekjes liet ik de robotstofzuiger gewoon naar believen schoonmaken en ook hier waren de resultaten verbluffend: hij vindt stof, zelfs waar ik het niet kan zien. De groene microvezeldoek vangt al het stof op dat op zijn pad komt. Over alles op zijn pad gesproken: de robotstofzuiger is zo krachtig dat hij een van mijn kabels bijna opzoog die op de vloer lag! Natuurlijk zou de robotstofzuiger de kabel niet werkelijk opzuigen, hij zou er simpelweg overheen gaan. 

Dus, het verdict?

Ik vind de Rowenta X-Plorer S75S+ Animal&Allergy echt een goede robotstofzuiger. Ik hou van het feit dat hij de kamer in kaart brengt en dat ik de volgorde van de schoon te maken kamers kan kiezen.

Zou ik hem aanraden? Absoluut! Ik ben een grote fan van robotstofzuigers, omdat ze me tijd besparen en een klus klaren die ik helemaal niet graag doe. Dus als je net als ik bent, raad ik je sterk aan om voor een robotstofzuiger te kiezen. Maar ik moet er wel bij zeggen dat alles afhangt van je behoeften en je budget. Als je geen huisdieren hebt, hoef je misschien niet voor dit model te kiezen, maar wel voor het model eronder: De Rowenta X-Plorer Serie 75 S RR8575WH, die iets goedkoper is.

De voor- en nadelen

Pluspunten:

  • Minder luidruchtig in vergelijking met sommige modellen
  • Mooi design dat goed in de kamer past
  • Maakt schoon en zuigt! De 3 microvezeldoekjes zijn zeer effectief
  • Zuigt lange haren goed op, dus effectief tegen huisdierenhaar
  • Zeer snel in vergelijking met andere modellen
  • Goede autonomie (afhankelijk van het zuig- en reinigingsniveau kan hij mijn appartement 1 of 2 keer wassen zonder te moeten worden opgeladen)
  • Keert terug naar zijn leegstation wanneer de batterij leeg is of wanneer de opvangbak vol is
  • 60 dagen autonomie

Minpunten:

  • Raakt niet altijd over drempels
  • Het leegstation maakt veel lawaai: zodra de stofzuiger klaar is, leegt hij zijn opvangbak. Hou hier rekening mee als je hem ’s nachts of tijdens het dutje van je baby wilt gebruiken. Gelukkig duurt het legen maar een paar seconden.

ROWENTA X-PLORER S75S+ ANIMAL&ALLERGY RR8595WH

In hetzelfde thema

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel! In de doos Als je de...

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

De LG OLED GALLERY TV is aan de beurt om getest te worden! Meer bepaald de LG OLED 55 inch G36. De LG OLED GALLERY TV is verkrijgbaar in 3 verschillende groottes: 65, 77 & 83 inch. In 2023 is dit model toe aan zijn 3e generatie. Wat hem onderscheidt van de G2 is...