Voor jou getest: De strijkcentrale Calor IXEO+, de alles-in-één-oplossing voor strijken én stomen

De strijkcentrale Calor IXEO+ alles-in-één belooft een innoverende oplossing voor de zorg voor je linnen: één handig apparaat dat je kleren strijkt én stoomt! Ik kon het zelf uitproberen en geloof me, dit vernieuwende apparaat is echt een revolutie. Lees hier wat ik ervan vond!
DoorJeanne Poma

door | 27 april | Thuis

Ontdekking van de strijkcentrale alles-in-één

Calor ixeo+

Op de doos van de Calor IXEO+ staat een afbeelding van een knuffelbeer. Als mama van twee jonge kinderen intrigeert mij dat uiteraard. Ik kan niet wachten om die grote doos te openen! In de doos vind ik 3 kleinere dozen met de vermelding:  the base, the power en the board. Wel veel onderdelen om in elkaar te zetten… Maar oef, er zit een gebruiksaanwijzing bij met heel duidelijke tekeningen. In amper 5 minuutjes heb ik de doos uitgepakt en de strijkcentrale in elkaar gezet.

De strijkplank laat zich heel makkelijk op de juiste hoogte plaatsen dankzij de schufibuisjes en de heel eenvoudige veiligheidssystemen. Ik kan ze ook heel makkelijk op de minimumhoogte zetten om het apparaat op te bergen. Uiteindelijk neemt het heel weinig plaats in op de vloer, eigenlijk niet meer dan een gewone strijkplank en strijkijzer. Klein extraatje: met zijn zwarte hoes en zilveren buizen vind ik de Calor IXEO+ er zelfs heel stijlvol uitzien!

Strijken en stomen tegelijk

calor ixeo +

Calor doet met deze strijkcentrale IXEO+ 3 grote beloftes: een praktisch en intuïtief apparaat voor last-minute retouches, een onvergelijkelijk comfort bij een berg strijkgoed en een echte sanering van het textiel. Even snel uitproberen! Ik stop de stekker in het stopcontact en doe water in het apparaat. Ziezo, aan de slag!

De test

Makkelijk en intuïtief

Ik druk op de startknop en – verrassing! – na amper 70 seconden meldt een geluidssignaal dat de stoomcentrale klaar is voor gebruik. Echt top als mijn man ’s morgens nog gauw zijn hemd wil strijken voor hij de deur uitgaat. De heel intuïtieve Smart Board kan je horizontaal opstellen, verticaal of met een helling van 30°. Zo kan ik veel nauwkeuriger de lastige zones aanpakken zoals de kraag of het knooppad van een hemd. Het strijkijzer is ook intelligent dankzij zijn smart protect-technologie: het past zijn intensiteit gewoon aan aan de stof! Ik hoef dus niets zelf te regelen, zelfs niet bij delicate stoffen! Via een pompje kan ik wel zorgen voor meer stoom.

Ook het feit dat strijkijzer en plank één geheel vormen, is bijzonder handig. Zowel voor het opbergen als tijdens het strijken zelf. Een grote centrale gebruiken kan wel eens tegensteken, maar dat is met dit apparaat niet het geval. Ik ben niet meer bang om aan de strijk te beginnen, zelfs niet voor 5 minuutjes. Ik hou immers meer tijd over voor mezelf!

calor ixeo+

Comfort

Ik dacht eerst dat de Calor IXEO+ meer geschikt is om gauw iets bij te strijken, voor kleine retouches dus, dan voor de grote strijk van de week. En omdat ik een gezin heb, twijfelde ik of hij wel iets voor mij zou zijn. Wel, mijn twijfel was onterecht! Deze strijkcentrale doet echt wat ze belooft en is krachtig genoeg om een berg strijkgoed aan te pakken. Dankzij de slimme technologie en het grote vermogen hoef ik ook geen 20 keer over de stof te gaan.

En wat echt een verschil maakt, is de ergonomie,:je kan de plank makkelijk verhogen, verlagen of schuin zetten, maar ook het apparaat zelf is ultralicht. Het is niet alleen fijner dan een klassiek strijkijzer, maar ook de helft lichter!

Saneren

calor ixeo+

Met de gezondheidscrisis die nu aan de gang is, zijn onze huizen echte cocons geworden en is hygiëne belangrijker dan ooit. Stoom is dan een echte bondgenoot om stoffen te saneren en op te frissen en om alle microben en bacteriën weg te werken die soms wel eens vieze geurtjes nalaten. En kijk, de Calor IXEO+ houdt zich opnieuw aan zijn belofte. Bovendien is het tijd voor de lenteschoonmaak en ik kan niet wachten om eraan te beginnen!

De basis van de centrale is afneembaar. Gewapend met mijn apparaat en zijn basis kan ik dus makkelijk het hele huis aanpakken. Zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Ik spuit stoom op de overgordijnen die na de winter wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Om nog maar te zwijgen van de knuffels van mijn kinderen die overal rondslingeren. Of alle bacteriën weg zijn is moeilijk te controleren, maar ik heb wel degelijk het gevoel dat alle stoffen gesaneerd zijn.

Andere handige functies

calor ixeo+

En de Calor IXEO+ heeft nog meer heel handige functies. Eerst en vooral de veiligheid: na 8 minuten activiteit schakelt de stoomcentrale vanzelf uit. Heel handig als je ’s morgens gehaast en een beetje verstrooid bent. Er is ook een borstel die je op de zool van het strijkijzer kan plaatsen zodat de stoom dieper in je kleding dringt. De sokkel is voorzien van wieltjes zodat je het apparaat makkelijk kan verplaatsen.

En last but not least, het apparaat laat zich heel makkelijk schoonmaken met een zachte doek. Ontkalken is niet nodig:  de Calor IXEO+ is immers voorzien van een ingebouwd ontkalkingssysteem dat het apparaat beschermt en onderhoudt. Alleen het water moet ik er uithalen.

Het verdict?

Ik kan bevestigen  dat de Calor IXEO+ al zijn beloftes nakomt. Dit alles-in-één apparaat geeft me veel meer rust en strijkt ook veel efficiënter. Je kan hem makkelijk opstellen, hij is bijzonder efficiënt voor kleine retouches maar ook heel comfortabel als je veel moet strijken. Bovendien hoef ik het apparaat niet te ontkalken!

Toch een klein minpuntje misschien: de plaats waar je het apparaat neerzet had best uittrekbaar mogen zijn. Maar dat is een detail. Voor de knuffels van mijn kinderen vind ik het top dat ik ze met het apparaat kan opfrissen. Het is immers niet altijd evident om ze te wassen en tegelijk toch zacht te houden!

Kortom, getest en goedgekeurd! En jij? Ben jij klaar voor de nieuwe strijktrend?

calor

Calor Ixeo+

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de Philips Lumea BRI958/00

Voor jou getest: de Philips Lumea BRI958/00

Semi-definitieve epileerapparaten verlossen je voor een lange periode van ongewenste haartjes. Op je benen, op je armen, onder je oksels, aan je bikinilijn, … Hiervoor mag ik de Philips Lumea BRI958/00 testen. Het resultaat ken ik nu nog niet, want de behandeling...

Zo vlieg je topfit het nieuwe jaar in

Zo vlieg je topfit het nieuwe jaar in

Dit is het moment om nog eens echt werk te maken van je goede voornemens! Ben je vast van plan om opnieuw een pak fitter en gezonder door het leven te gaan? Meer en gerichter bewegen, bewuster en evenwichtiger eten en eventueel ook je bloedsomloop actief stimuleren:...

De Braun Series XT5100-multigroom een week op proef

De Braun Series XT5100-multigroom een week op proef

Een toestel om je baard te scheren of te trimmen, je randen bij te werken en je lichaamshaartjes mee af te scheren? De Braun Series XT5100 is een alles-in-één elektrisch scheerapparaat en baardtrimmer. Glenn, de echtgenoot van onze blogster Shana, nam de proef op de...