Test: Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Airfryers stoten klassieke friteuses van hun troon. Je hoeft geen (of bijna geen) olie te gebruiken, je kan er veel meer mee doen dan enkel bakken en na gebruik zijn ze makkelijk schoon te maken. Ik heb de parel uit het Philips-gamma, de Airfryer Combi 7000-serie XXL gedurende 3 weken mogen testen. Mijn ervaringen lees je hieronder!

Door Mélissa

door | 6 september | In de keuken, Thuis

Pro’s en contra van de Philips Airfryer Combi XXL

Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

👍 Intuïtief scherm dat je bedient via de draaiknop
👍 Handige app waar je inspiratie, artikels en recepten vindt, zelf recepten kan toevoegen en delen met vrienden, familie of de Airfryer Community
👍 Je kan ermee bakken, grillen, braden, sous-vide koken, smoren, sudderen, toasten, uitdrogen, ontdooien, …
👍 XXL-formaat: je kan er een hele kip in bakken of tot 2 kg frieten per keer
👍 Automatische kookprogramma’s die me helpen bij het bereiden van een gerecht
👍 RapidAir-technologie om de nodige luchtstroom te kunnen kiezen, bv. Een hogere luchtstroom voor een krokante korst of een lagere voor een tragere garing
👍 Een warmhoudfunctie die mijn gerechten nog 30 min. warm houdt na de bereiding
👍 Geleverd met een voedselthermometer zodat ik weet of mijn vlees of vis binnenin voldoende gaar is of nog even moet bakken
👍 Eenvoudige reiniging: de binnenkant met een natte doek. Het mandje, de kom en eventueel andere accessoires die je bijkoopt zoals een taartvorm kunnen in de vaatwasser

Een aanraakscherm in plaats van een draaiknop had ik nog net gebruiksvriendelijker gevonden

Handige app: altijd inspiratie voor mijn weekmenu

In de doos vind ik een flyer met instructies om de app te downloaden en dat doe ik dan ook meteen. Eens de app geïnstalleerd is op mijn smartphone, maak ik een profiel aan door me te registreren. Ik kan ook als gastgebruiker doorgaan om de recepten te lezen. Waarom dan een account aanmaken? Het voordeel van een account is dat ik toegang krijg tot alle functies van de app. Zo kan ik bijvoorbeeld ook mijn favoriete recepten opslaan, nieuwe toevoegen of delen.

Dan is het nu tijd om mijn Philips Airfryer Combi XXL te koppelen met de applicatie. Dit gebeurt via wifi. Nu dit is gelukt, kan ik onder andere mijn favoriete recepten naar de Airfryer sturen en starten vanop mijn smartphone of delen. Goed om weten: deze app is niet enkel gemaakt voor Philips-airfryers. Je kan er ook andere Philips-apparaten mee verbinden zoals een Air Cooker, een pastamaker of een ander compatibel keukentoestel.

NutriU-app voor airfryer

In de app staan artikels over gerechten en over het gebruik van de Airfryer zelf, maar wat mij het meest interesseert zijn de recepten die er te vinden zijn. Ik heb vaak weinig inspiratie en dus komen steeds dezelfde klassiekers terug op mijn weekmenu. Van zodra ik de app open, krijg ik een heleboel originele recepten te zien die ik kan maken met de Philips Airfryer Combi XXL: geglazuurde tofuballetjes, geroosterde maïsspareribs, in bacon omwikkelde garnalen, gefrituurde zeevruchtenschotel, Spaanse aardappelomelet, aubergine parmigiana en zoveel meer. En bij elk gerecht staan de voedingswaarden vermeld, zo kan ik makkelijk voor gezonde gerechten kiezen. Ook voorgerechten en zelfs desserts staan ertussen, want ook die kan je klaarmaken met deze airfryer.

Het scherm van de Philips Airfryer XXL

De Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL is uitgerust met een scherm en een bedieningsknop. Eens de heteluchtfriteuse aanstaat lichten links ook een icoon voor wifi en een terugkeer-icoon op. Ik druk eenmaal op de knop om de airfryer aan te zetten en kan dan naar hartenlust draaien en duwen op de knop om de verschillende mogelijkheden te zien. Het is een groot display waar duidelijke alles op weergegeven is. Alleen heb ik soms de neiging om met mijn vinger op het scherm te duwen om een functie te selecteren dan op de knop 😊 Even oefenen en ik ben de werking gewend.

Philips Airfryer HD9880/90 XXL Connected

Ik stel er makkelijk de gewenste bereidingstijd en temperatuur mee in. Keuzes op het display: Handmatige modus, Automatische kookprogramma’s, Voedselthermometer, Mijn programma’s, Warm houden, Kookgeschiedenis, Reinigen en Instellingen.

Frietjes op het menu!

Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Frietjes en snacks bakken op vrijdagavond, dat is kinderspel met mijn Philips Airfryer. Voordeel: ik hoef geen olie te kopen, te gebruiken en te verversen. En ik ondervind ook geen last van bakgeurtjes. Super! Ik volg gewoon de instructies op de verpakking. Vandaag maak ik kaas- en garnaalballetjes en frietjes uit de diepvriezer. Ik heb de helft van een zak van 600 gr gebruikt. En er was nog veel plaats in het mandje. Er kunnen er zeker zes keer zoveel in. Volgens de kenmerken zou je met dit Airfryer-model tot 2 kg frieten per keer kunnen bakken. Hou gewoon rekening met de maximum-aanduiding in het mandje.

Voorverwarmen doe ik door eerst de temperatuur in te stellen en dan op de startknop te drukken en na enkele minuten piept mijn airfryer. Ready! Mijn frieten moesten 11 minuten in een voorverwarmde oven gebakken worden op 185°C. Het resultaat? Goudgele, krokante frietjes. Net zoals wanneer ik ze in de oven bak. Tip: je kan ook verse frieten bakken, op voorwaarde dat je ze eerst een halfuur in koud water onderdompelt en ze niet op hoger dan 180°C bakt.

Automatische kookprogramma’s & voedselthermometer

Een aanrader voor wie zoals ik soms moeite heeft met de te respecteren bereidingstijden van gerechten, zijn de automatische kookprogramma’s. Ik heb keuze uit frieten, snacks, brood/toast, gevogelte, vlees, vis en zeevruchten, groenten, ovenschotels, gebak, pizza en vegetarisch. Ik kies gewoon het ingrediënt en de hoeveelheid en mijn Philips Airfryer vertelt me welke instellingen ik moet selecteren. Als extra voordeel wordt deze heteluchtfriteuse geleverd met een voedselthermometer bij. Die kan ik tijdens de bereiding van vlees of vis gebruiken om te zien of mijn voedsel binnenin al gaar is of niet. Een ideale tool voor steaks, wanneer je ene vriend z’n stukje vlees graag saignant wil, de andere goed gebakken en ikzelf à point. Ik gebruik de voedselthermometer en zie de resultaten op het scherm van de Philips Airfryer. Top!

De Philips Airfryer Combi XXL schoonmaken

De airfryer schoonmaken is helemaal niet moeilijk en neemt weinig tijd in beslag. Als alle onderdelen afgekoeld zijn ga ik als volgt te werk. Het mandje en de pan van het toestel stop ik na elk gebruik in de vaatwasser. Ze nemen wel veel ruimte in, maar na één druk op de knop zijn ze weer helemaal proper voor een volgende baksessie. Heb jij geen vaatwasser, dan kan je ze uiteraard ook met de hand afwassen. Even laten weken in warm water met afwasmiddel en de etensresten verwijderen met een natte spons.

Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Het verwarmingselement moet ook regelmatig schoongemaakt worden. Hiervoor plaats ik de airfryer zoals aangeraden door Philips ondersteboven. Zo kan ik overal makkelijker aan. Ik reinig het verwarmingselement gewoon met een zachte spons en alles is weer spik en span. De buitenkant is zwart en je ziet er elk stofdeeltje natuurlijk goed op liggen. Even overgaan met een vochtige doek en hij is ook weer proper.

6. Conclusie

Ik vind de Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL een topper om te hebben in de keuken. Hij is zeker niet goedkoop, maar je krijgt waar voor je geld en kan er alle kanten mee uit. Ik raad hem onder andere aan voor wie vaak de oven gebruikt (de airfryer is een soort mini-oven), voor wie een oplossing zoekt om gezonder te koken en voor wie geen olie wil gebruiken bij het bakken van frietjes. Bovendien is hij een waardige vervanger van de traditionele oven, dus voor wie houdt van koken (van voorgerechten tot desserts) is dit een uitstekende aanwinst in de keuken!

Philips Airfryer Combi XXL 7000

Philips Airfryer Combi XXL 7000

In hetzelfde thema

Hoe kies je de juiste kookplaat?

Hoe kies je de juiste kookplaat?

Of je nu een ware keukenprins(es) bent of gewoon zo efficiënt mogelijk wil kokkerellen: een goede kookplaat is onmisbaar. Maar wat zijn nu de belangrijkste criteria bij je zoektocht naar het voor jou ideale model? Ontdek met welke technologische snufjes je je keuken...

Met deze inbouwvaatwassers wordt de vaat doen echt plezant

Met deze inbouwvaatwassers wordt de vaat doen echt plezant

Ben je nog volop aan het nagenieten van een heerlijke maaltijd? Zalig, maar wie bekommert zich om de vuile vaat? Wel, met deze inbouwvaatwassers behoort deze tijdrovende en vervelende taak voorgoed tot het verleden. Bovendien zijn ze stuk voor stuk ook nog eens...

Voor jou getest: de nieuwe Nilfisk S1-steelstofzuigers

Voor jou getest: de nieuwe Nilfisk S1-steelstofzuigers

Deze maand was het stofzuigen geblazen, want ik mocht drie nieuwe steelstofzuigers van het merk Nilfisk testen: de S1 Home Plus, de S1 Allergy Plus en de S1 Pet Care Plus. Wat is het verschil en zijn er enkel plus-punten aan deze S1-reeks stofzuigers van Nilfisk? Ik...