Test: Microsoft Surface Pro 9 tablet pc

Ik mocht 3 weken lang de blauwe ‘Sapphire’ Surface Pro 9 van Microsoft testen. Hieronder vertel ik je alles over de test van deze tablet pc, die je met een magnetisch toetsenbord in een handomdraai omtovert tot een laptop!

Door Cécile

door | 4 mei | High Tech

Unboxing

Microsoft Surface Pro 9

Wanneer ik de stijlvolle, sobere en lichte doos open, zie ik in eerste instantie een toestel dat sprekend lijkt op een tablet. Het weegt slechts 900 gram en valt daarmee ontegensprekelijk in de categorie van de lichtgewichten. Onder de tablet zit een compacte lader opgeborgen, naast een informatieboekje in handig miniformaat.

Om de gebruikservaring compleet te maken, test ik het toestel met een Surface Pro Type Cover-toetsenbord in de uitvoering ‘Alcantara’ en een Surface Slim Pen 2-stylus. Beide accessoires zijn afzonderlijk verkrijgbaar. Ze worden dus niet standaard meegeleverd, maar zijn onmisbaar voor wie alle mogelijkheden van de tablet wil benutten.

Design en ergonomie

Microsoft Surface Pro 9

Inklapbare steun

Aan de achterkant van de tablet zit een stevige inklapbare steun, waarmee je de Microsoft Surface Pro 9 in alle posities kan zetten. Het scharniersysteem is duidelijk van uitstekende kwaliteit: tijdens de test glijdt het toestel op geen enkel moment weg.

Connectiviteit

Verder is de tablet uitgerust met 2 USB-C Thunderbolt 4-poorten aan de linkerkant van het scherm en een magnetische laadpoort aan de rechterkant. Ik probeer de tablet tijdens de test ook met een compatibele lader op te laden via de USB-C-poort. Dat verloopt vlekkeloos, maar dan verlies je natuurlijk wel een USB-C-poort. Ik vraag me dan ook af waarom de fabrikant niet heeft geopteerd voor 2 extra USB-C-poorten in plaats van 1 magnetische laadpoort.

Surface Pro Type Cover en Surface Slim Pen 2

Het magnetische Surface Pro Type Cover-toetsenbord is makkelijk te bevestigen, komt eenvoudig weer los en ligt comfortabel in de hand. Het zachte oppervlak is aangenaam in gebruik en de toetsen staan voldoende ver uit elkaar om tikfouten te voorkomen. De geïntegreerde touchpad reageert bijzonder snel en is uitermate precies. De Surface Slim Pen 2 stylus past op zijn beurt perfect in het speciale magneetvak in het toetsenbord. Handig!

En dan is er nog een extra troef voor onderweg: het toetsenbord klap je eenvoudig tegen het scherm, om het te beschermen wanneer je het toestel niet gebruikt.

Scherm

Microsoft Surface Pro 9

Het scherm van 13” is een touchscreen over het volledige oppervlak. Het PixelSense Flow 13”-scherm heeft een resolutie van 2880 x 1920 pixels, met een beeldverversingssnelheid van 120 Hz. Hoewel dit geen oled-scherm is, vind ik de helderheid en beeldkwaliteit erg goed.

Prestaties

Microsoft Surface Pro 9

Onder de ‘motorkap’ van De Microsoft Surface Pro 9 schuilt een Intel i5-1235U-processor van de 12e generatie, in combinatie met 8 GB RAM DDR5 en 256 GB opslagcapaciteit (SSD).

Deze tablet pc toont zich een veelzijdig toestel: ideaal om documenten mee te bewerken (voor het werk of als student), maar evengoed perfect voor ontspanning en grafische vormgeving. Ik heb hem dus ook in die omstandigheden getest.

Windows 11 en Microsoft 365

De configuratie gaat vrij snel in Windows 11, de meest recente versie van Windows. Navigeren gaat erg makkelijk en intuïtief in dit besturingssysteem.

Ik word vervolgens uitgenodigd om het Microsoft 365-pakket uit te testen. Aangezien ik al een account heb, geef ik mijn gebruikersnaam en wachtwoord in. En hop: alles wordt meteen gesynchroniseerd. Dat is uiteraard een van de sterke punten van Microsoft 365. Dat pakket omvat niet alleen de welbekende toepassingen (Word, Excel en PowerPoint), maar biedt ook toegang tot een reeks andere – erg handige – apps, zoals Teams, To Do en Planner. De kracht van Microsoft 365 schuilt ook in OneDrive, de opslagservice die je al je gegevens laat synchroniseren tussen verschillende toestellen – waaronder je smartphone. Dat was voor mij dan ook een absoluut pluspunt tijdens de test.

Gebruikservaring

Het toestel is reactief, snel en comfortabel. Ik ben het gewend om altijd een muis te gebruiken, maar die heb ik hier doorgaans niet gemist. De Surface Slim Pen-stylus is wat mij betreft een echte meerwaarde. Je kan er vlot en precies mee tekenen, schrijven en annoteren. Een echte must-have dus, en niet alleen voor grafische vormgevers!

Ik heb het toestel ook gebruikt om een film te bekijken en het scherm was daarbij erg aangenaam. Ook het geluid was uitstekend. Ik vond vooral de flexibiliteit van de Surface Pro 9 een grote plus: op basis van je behoeften en zin van het moment wissel je in een handomdraai tussen tablet en laptop.

Om de test compleet te maken, vroeg ik een doorgewinterde gamer om het toestel ook in die configuratie te testen. We gebruikten daarvoor Xbox GamePass. De gamer vond het toestel erg reactief en was zeer te spreken over de vlotte beeldovergangen.

Conclusie

Microsoft Surface Pro 9

In de zoektocht naar een geschikte laptop moet je vaak een compromis sluiten op het gebied van draagbaarheid en vermogen. Dat is voorgoed verleden tijd met de Surface Pro 9 van Microsoft: deze tablet pc is niet alleen uitermate draagbaar, maar ook bijzonder flexibel. Het magnetische TypeCover-toetsenbord en de Surface Slim Pen 2-stylus zijn onmisbaar om snel te schakelen tussen tablet en laptop. Ik ben fan!

Microsoft Surface Pro 9

Alle Microsoft Surface Pro 9

Microsoft TypeCover

Microsoft Surface Pro Type Cover

Microsoft Slim Pen 2

Microsoft Surface Slim Pen 2

In hetzelfde thema

Voor jou getest : LG OLED G4 65’’

Voor jou getest : LG OLED G4 65’’

Ik heb de kans gehad om de nieuwe OLED TV G4 65 inch (164 cm) van LG te testen. Het toestel belooft prestaties van de bovenste plank met een nieuwe Alpha11-processor en een verbeterd beeldscherm. Meer weten? Lees dan verder.Look  Hoewel je de tv makkelijk op een...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...