Test: Microsoft Surface Pro 9 tablet pc

Ik mocht 3 weken lang de blauwe ‘Sapphire’ Surface Pro 9 van Microsoft testen. Hieronder vertel ik je alles over de test van deze tablet pc, die je met een magnetisch toetsenbord in een handomdraai omtovert tot een laptop!

Door Cécile

door | 4 mei | High Tech

Unboxing

Microsoft Surface Pro 9

Wanneer ik de stijlvolle, sobere en lichte doos open, zie ik in eerste instantie een toestel dat sprekend lijkt op een tablet. Het weegt slechts 900 gram en valt daarmee ontegensprekelijk in de categorie van de lichtgewichten. Onder de tablet zit een compacte lader opgeborgen, naast een informatieboekje in handig miniformaat.

Om de gebruikservaring compleet te maken, test ik het toestel met een Surface Pro Type Cover-toetsenbord in de uitvoering ‘Alcantara’ en een Surface Slim Pen 2-stylus. Beide accessoires zijn afzonderlijk verkrijgbaar. Ze worden dus niet standaard meegeleverd, maar zijn onmisbaar voor wie alle mogelijkheden van de tablet wil benutten.

Design en ergonomie

Microsoft Surface Pro 9

Inklapbare steun

Aan de achterkant van de tablet zit een stevige inklapbare steun, waarmee je de Microsoft Surface Pro 9 in alle posities kan zetten. Het scharniersysteem is duidelijk van uitstekende kwaliteit: tijdens de test glijdt het toestel op geen enkel moment weg.

Connectiviteit

Verder is de tablet uitgerust met 2 USB-C Thunderbolt 4-poorten aan de linkerkant van het scherm en een magnetische laadpoort aan de rechterkant. Ik probeer de tablet tijdens de test ook met een compatibele lader op te laden via de USB-C-poort. Dat verloopt vlekkeloos, maar dan verlies je natuurlijk wel een USB-C-poort. Ik vraag me dan ook af waarom de fabrikant niet heeft geopteerd voor 2 extra USB-C-poorten in plaats van 1 magnetische laadpoort.

Surface Pro Type Cover en Surface Slim Pen 2

Het magnetische Surface Pro Type Cover-toetsenbord is makkelijk te bevestigen, komt eenvoudig weer los en ligt comfortabel in de hand. Het zachte oppervlak is aangenaam in gebruik en de toetsen staan voldoende ver uit elkaar om tikfouten te voorkomen. De geïntegreerde touchpad reageert bijzonder snel en is uitermate precies. De Surface Slim Pen 2 stylus past op zijn beurt perfect in het speciale magneetvak in het toetsenbord. Handig!

En dan is er nog een extra troef voor onderweg: het toetsenbord klap je eenvoudig tegen het scherm, om het te beschermen wanneer je het toestel niet gebruikt.

Scherm

Microsoft Surface Pro 9

Het scherm van 13” is een touchscreen over het volledige oppervlak. Het PixelSense Flow 13”-scherm heeft een resolutie van 2880 x 1920 pixels, met een beeldverversingssnelheid van 120 Hz. Hoewel dit geen oled-scherm is, vind ik de helderheid en beeldkwaliteit erg goed.

Prestaties

Microsoft Surface Pro 9

Onder de ‘motorkap’ van De Microsoft Surface Pro 9 schuilt een Intel i5-1235U-processor van de 12e generatie, in combinatie met 8 GB RAM DDR5 en 256 GB opslagcapaciteit (SSD).

Deze tablet pc toont zich een veelzijdig toestel: ideaal om documenten mee te bewerken (voor het werk of als student), maar evengoed perfect voor ontspanning en grafische vormgeving. Ik heb hem dus ook in die omstandigheden getest.

Windows 11 en Microsoft 365

De configuratie gaat vrij snel in Windows 11, de meest recente versie van Windows. Navigeren gaat erg makkelijk en intuïtief in dit besturingssysteem.

Ik word vervolgens uitgenodigd om het Microsoft 365-pakket uit te testen. Aangezien ik al een account heb, geef ik mijn gebruikersnaam en wachtwoord in. En hop: alles wordt meteen gesynchroniseerd. Dat is uiteraard een van de sterke punten van Microsoft 365. Dat pakket omvat niet alleen de welbekende toepassingen (Word, Excel en PowerPoint), maar biedt ook toegang tot een reeks andere – erg handige – apps, zoals Teams, To Do en Planner. De kracht van Microsoft 365 schuilt ook in OneDrive, de opslagservice die je al je gegevens laat synchroniseren tussen verschillende toestellen – waaronder je smartphone. Dat was voor mij dan ook een absoluut pluspunt tijdens de test.

Gebruikservaring

Het toestel is reactief, snel en comfortabel. Ik ben het gewend om altijd een muis te gebruiken, maar die heb ik hier doorgaans niet gemist. De Surface Slim Pen-stylus is wat mij betreft een echte meerwaarde. Je kan er vlot en precies mee tekenen, schrijven en annoteren. Een echte must-have dus, en niet alleen voor grafische vormgevers!

Ik heb het toestel ook gebruikt om een film te bekijken en het scherm was daarbij erg aangenaam. Ook het geluid was uitstekend. Ik vond vooral de flexibiliteit van de Surface Pro 9 een grote plus: op basis van je behoeften en zin van het moment wissel je in een handomdraai tussen tablet en laptop.

Om de test compleet te maken, vroeg ik een doorgewinterde gamer om het toestel ook in die configuratie te testen. We gebruikten daarvoor Xbox GamePass. De gamer vond het toestel erg reactief en was zeer te spreken over de vlotte beeldovergangen.

Conclusie

Microsoft Surface Pro 9

In de zoektocht naar een geschikte laptop moet je vaak een compromis sluiten op het gebied van draagbaarheid en vermogen. Dat is voorgoed verleden tijd met de Surface Pro 9 van Microsoft: deze tablet pc is niet alleen uitermate draagbaar, maar ook bijzonder flexibel. Het magnetische TypeCover-toetsenbord en de Surface Slim Pen 2-stylus zijn onmisbaar om snel te schakelen tussen tablet en laptop. Ik ben fan!

Microsoft Surface Pro 9

Alle Microsoft Surface Pro 9

Microsoft TypeCover

Microsoft Surface Pro Type Cover

Microsoft Slim Pen 2

Microsoft Surface Slim Pen 2

Microsoft 365

Microsoft 365 software

In hetzelfde thema

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Wil je de werkdag meteen goed kunnen starten en daarna ook vlot doorkomen, dan kan je wel wat gepaste ondersteuning gebruiken. Wij presenteren je vier nieuwe elektrotoestellen die absoluut top zijn in hun categorie. Van een frisse start in de badkamer tot een stevige...

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel! In de doos Als je de...

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Traditiegetrouw gaf Samsung ook deze zomer weer een aantal van zijn succesvolle Galaxy-reeksen een stevige update mee. Ontdek nu waarmee de gloednieuwe plooibare smartphones Z Fold5 en Z Flip5, de verbeterde tablets van de Tab S9-serie en de stijlvolle smartwatches...

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

De LG OLED GALLERY TV is aan de beurt om getest te worden! Meer bepaald de LG OLED 55 inch G36. De LG OLED GALLERY TV is verkrijgbaar in 3 verschillende groottes: 65, 77 & 83 inch. In 2023 is dit model toe aan zijn 3e generatie. Wat hem onderscheidt van de G2 is...