Test : TV OLED S95C

Vandaag heeft Vanden Borre de gloednieuwe Samsung QD-OLED S95C die in april 2023 is verschenen, bij me thuis afgeleverd. En ik moet toegeven dat ik heel blij ben dat ik hem kan testen en mijn mening mag geven over deze topklasse Samsung-tv.

Door

Charles

door | 5 juni | Beeld & Geluid, High Tech

Ter informatie: het merk had enkele jaren geleden al oled-tv’s gemaakt, maar besloot daarmee te stoppen om zich te concentreren op zijn Neo-QLED-technologie op basis van MINI-LED panelen met achtergrondverlichting. In 2022 bracht het Koreaanse merk opnieuw een oled-tv uit, de S95B, in 55 en 65 inch-versies, die al zeer goede prestaties bood. Maar nu … is hier de opvolger, de S95C, verkrijgbaar in 55, 65 en 77 inch.

Eerste indruk: gelukkig was de bezorger er om me te helpen, want door het gewicht en de grootte van de doos was het niet mogelijk om die alleen te dragen.

Uitpakken:

Vrij eenvoudig, je moet de riempjes verwijderen, en de bodem van de doos komt los van het geheel. Om het paneel eruit te halen, trek je best niet aan de bovenkant. Voor het installeren moesten we natuurlijk een vrij grote ruimte op de tafel vrijmaken om het paneel neer te leggen, en er 4 schroeven indraaien om de voet te bevestigen.Het geheel is vrij eenvoudig te monteren. Wat de voet betreft, die is zwaar genoeg om ervoor te zorgen dat de televisie stabiel staat wanneer hij op de kast is gezet.

Mijn eerste indruk is gewoon “Wow”, terwijl ik mijn partner erop wijs: “Heb je gezien hoe dun deze tv wel is?” Inderdaad, ze is 11mm dik. Wat tegenwoordig belachelijk is voor een tv. Deze finesse heeft ze te danken aan de “One Connect Box” die op afstand is aangesloten. Dit kastje is met de tv verbonden via één enkele kabel die het van stroom voorziet, alsook van alle video-, audio- en internetaansluitingen. Heel gemakkelijk dus om het kastje te verbergen in een meubel of in een hoek van de kamer.

Wij besloten de tv op een tv-meubel te plaatsen, maar je kan uiteraard een geschikte muurbeugel kopen om hem aan de muur te bevestigen. Gegarandeerd een wow-effect. Een van de leukste momenten, vind ik, wanneer je jezelf een nieuwe aankoop gunt, is het uitpakken van het product. Het plastic van de doos verwijderen of … de plastic folie van het tv-scherm. Mmmmm zalig. Dan besef je dat het tv-paneel niet zo reflecterend is als het eerst lijkt.
Er is een ‘voor en na’ het verwijderen van deze folie. En zelfs in vergelijking met mijn andere tv is het reflectieniveau bij deze nieuwe Samsung veel minder. Op de afbeeldingen hieronder kan je zien dat de weerspiegeling met de erker erachter niet groot is. Tijdens mijn test, zowel bij daglicht als ’s avonds, had ik helemaal geen last van storende reflecties. Met dank aan de anti-reflectiefilter 😊

Het design

Ik heb er niets op aan te merken. De centrale voet ziet er geweldig uit, de tv is slank en bijna zonder randen…
Enkele dagen na de installatie vonden we de optie van frames en foto’s zodat de tv steeds iets weergeeft met een verminderde helderheid waardoor het scherm dan niet gewoon zwart is. Voor het “One Connect”-kastje heb je de keuze om het in een meubelstuk te verbergen, of het achter de tv te plaatsen door het op de daarvoor bestemde plaats op de voet te bevestigen.

De eerste keer dat de tv wordt aangezet

Zodra alles is opgezet, aangesloten en ik in de zetel zit, neem ik de afstandsbediening in de hand en zet hem AAN! Een kleine kanttekening bij de afstandsbediening: vrij eenvoudig, met snelle knoppen naar Netflix, Disney Plus en de Samsung Plus-dienst. Ze laadt op met zonne-energie of elektromagnetische golven… Deze technologie kende ik niet 😊 Hoe dan ook… het scherm licht op, en ik ben slechts enkele seconden verwijderd van mijn YouTube video’s op deze nieuwe televisie. Een paar seconden of minuten liever… want daarvoor moeten we de begininstellingen doen. Land – Taal – Samsung-account verbinden of aanmaken. Want ja, de tv is “SMART” en maakt gebruik van Samsung’s TIZEN OS. We moeten dus inloggen op onze Samsung-account om de tv te kunnen updaten met de nieuwste functies en ook applicaties te kunnen downloaden. Ze biedt ook de mogelijkheid om de eerste beeldinstellingen uit te voeren, zodat het zich aanpast aan je omgeving.

Welk type gebruik?

Ik ben fan van films en YouTube video’s. Voor mij is het beeld heel belangrijk. Voor mijn YouTube-video’s kan het niet eenvoudiger: gewoon de applicatie gebruiken, verbinding maken met mijn YouTube-account via de QR-code en dat is het. De navigatie is supersnel en vloeiend, en ook het zoeken is top, omdat ik mijn stem kan gebruiken. Voor films kan ik mijn Netflix, Disney Channel, … en ook mijn Panasonic 4K Blu-ray-speler aansluiten.

De televisie aanvaardt bijna alle videoformaten… behalve Dolby Vision… Ik maakte me eerst zorgen, omdat ik dit formaat gewend was op mijn vorige tv. Maar mijn zorgen waren snel vergeten toen ik kon genieten van HDR 10+, wat even kwalitatief is.

De ervaring op een 65 inch-tv is echt heel, heel… heel aangenaam. De afstand tot mijn zetel is slechts 2 meter, dus ik was bang (en mijn partner vooral) dat de tv te dicht zou staan. Maar uiteindelijk niet. Ik kreeg zelfs de opmerking: “Oh dat is leuk, ik hoef mijn bril niet meer op te zetten om tv te kijken”.

De beeldkwaliteit heeft me in allerlei opzichten aangenaam verrast.

 • De kleuren zijn echt mooi en lijken echt overeen te komen met de realiteit. Met de Cinema-modus kan je de helderheid en de kleuren aanpassen. Zodra de HDR 10+ is geactiveerd, is het effect nog sterker, want we zien meer details in de donkere zones.
 • De helderheid is ook heel goed, dus je hoeft geen donkere kamer te hebben. Een helder verlichte kamer is prima voor dit QD-oled-paneel.

Merk op dat dit vroeger het verschil uitmaakte tussen de keuze voor een oled- of mini-led-paneel. Het helderheidsniveau dat eerder door oled-tv’s werd bereikt, was niet geschikt voor helder verlichte ruimtes.

 •  De upscaling is echt opvallend. Wanneer je een video bekijkt die in HD of full-HD is, zal de Samsung S95C na een paar seconden het beeld opnieuw bewerken om de scherpte en kwaliteit te verbeteren. Dit is de eerste keer dat ik het zo sterk merk op een televisie. Je merkt het omdat het echt goed gedaan is.
 •  Contrast, zwart dat zwart is – niet grijs… het voordeel van oled is dat het zijn eigen licht uitstraalt, pixel per pixel. Dit betekent dat als de pixel zwart moet weergeven… wel, dat hij dan uitschakelt… wat ervoor zorgt dat het zwartcontrast eindeloos is.

Wat het geluid betreft

De tv heeft 8 kleine luidsprekers. Je zou denken dat met een dergelijke schermdikte de kwaliteit niet denderend zou zijn. Maar vergis je niet. Als je een film aanzet, is het geluid best kwalitatief – deze OLED 65S95C heeft een vermogen van 70 watt. De stemmen zijn duidelijk te horen, maar het meest verrassende is dat ze uit het scherm lijken te komen waar het hoofd van de persoon zich bevindt. Dit is blijkbaar een kenmerk dat mogelijk is dankzij het OTS-systeem van Samsung. Voor wie een Samsung-soundbar van de laatste generatie heeft, is het zelfs mogelijk om het geluid van de tv met de soundbar te koppelen. Helaas heb ik dat hier niet kunnen testen. Hoewel het geluid goed is, omdat ik gewend ben aan het geluid van een uitstekende soundbar, heb ik deze snel weer teruggezet omdat ik hou van het Dolby Atmos-effect en de specialisatie die mijn soundbar biedt.

Ik ben geen gamer, maar ik hou van perfectie. Ik weet dat dit de topklasse tv is van Samsung. Blijkbaar heeft ze alles. Dankzij de HDMI 2.1 poorten heeft ze een refresh rate tot 144Hz! – Wow Dat betekent dat ze 144 beelden per seconde kan weergeven! Indrukwekkend, maar niet nuttig voor mij, want ik speel op een console die slechts 60Hz uitzendt. Maar voor degenen die op PC spelen, doe jezelf een plezier en maak van deze televisie een gamingmonitor en haal het maximum uit de specs.

Er zijn zelfs functies om een virtueel mikpunt te creëren, de mini-map’s te vergroten zodat je weet waar je bent in het spel, en donkere zones te verlichten om het makkelijker te maken je vijanden op te sporen. Je kan gemakkelijk eigenschappen aanpassen om de inputvertraging van je tv te verbeteren of de beeldkwaliteit te verhogen. Een van de tv-menu’s bevat ook een gaming HUB. Hiermee kan je apps rechtstreeks op je tv downloaden of je spelconsole rechtstreeks op je tv hebben zonder dat je een fysieke hebt.

TIZEN OS

Het merk gebruikt al enkele jaren een eigen OS in zijn tv’s: TIZEN. In de 2023 versie zijn de menu’s verbeterd. Ik vind het redelijk simpel om te gebruiken.

 • Een tabblad voor de galerij: om frames/foto’s te tonen wanneer je tv in stand-by staat.
 • Een tabblad met de gaming HUB: voor toegang tot je favoriete games of je game-instellingen.
 • Een tabblad voor het vinden van alle inhoud en inhoudssuggesties.

Bovenop je favoriete streamingapplicaties kan je ook specifiek Belgische applicaties downloaden: VTM GO / VRT MAX / Streamz / Telesat / TV Vlaanderen / RTBF AUVIO / RTL Play

En als de app helaas niet beschikbaar is, kan je het scherm delen vanaf je smartphone op de tv. Ik heb dit gedaan om voetbal te kijken vanaf mijn app op mijn Android-telefoon.

Nieuw voor 2023 is de nadruk op de SmartThing HUB: je televisie wordt het domoticacentrum van je huis. Hierop kan je alles aansluiten dat compatibel is met het “Matter” protocol. Bijvoorbeeld je Philips Hue-lampen.

Wat is mijn algemene mening?

Ik vraag me af wat voor televisie ze in de toekomst nog gaan uitbrengen, want deze lijkt zo compleet. Wat ik echt waardeer is de toename in helderheid, de zuiverheid van de kleuren en het gebruiksgemak. Je hoeft niets te veranderen aan de beeldkalibratie, alles is goed direct uit de doos. Of ik ze aanbeveel? Ooooh ja! Wat een film die ik vanavond ga verslinden!

De + punten

 • Verbluffende helderheid
 • Slank ontwerp, met de One Connect Box
 • Een ongelooflijke beeldschermkwaliteit
 • Een OS dat qua inhoud voldoet aan de verwachtingen

De – punten

 • Een beetje vlak geluid dat ruimtelijkheid mist
 • Geen Dolby Vision

Wil je de televisie met eigen ogen zien? Je kan ze bekijken in al onze winkels. Kom voor meer informatie gerust terug naar de website of vraag onze adviseurs om raad in een van de 73 winkels van je keuze.

Pssssstt; ik zag een gelijkwaardige tv op de Vanden Borre-website, de S93C, ook verkrijgbaar in 55, 65 en 77 inch – deze heeft geen One Connect Box en is wat minder helder. Maar misschien is ze wel iets voor jou?

Ben je op zoek naar een soundbar voor deze tv? Eentje waarmee je de Q-Symphony kan afspelen om de soundbar met de tv te koppelen en van alle luidsprekers te genieten.

SAMSUNG TV QD OLED 4K 65 INCH QE65S95C

SAMSUNG TV QD OLED 4K 55 INCH QE55S95C 

SAMSUNG TV QD OLED 4K 77 INCH QE77S95C 

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...