Ben je op zoek naar een lichte, snelle en gebruiksvriendelijke laptop? Dan is een Chromebook die ik onlangs mocht testen misschien wel iets voor jou. In dit artikel lees je alles over mijn ervaring!
Het ontwerp van het toestel is vrij sober, zonder overbodige franjes. De grijze kleur geeft de laptop een professionele uitstraling. Als je de laptop van dichterbij bekijkt, zie je dat de behuizing niet van het meest hoogstaande materiaal gemaakt is, maar over het algemeen ziet de laptop er goed uit voor zijn prijs. De randen van het scherm zijn ook vrij dun, waardoor het schermoppervlak optimaal benut wordt. Bij het opstarten oogt het beeld een beetje flets, maar dat komt misschien door de antireflectiecoating.
De laptop heeft verschillende aansluitingen: USB-A, USB-C, een AUX-uitgang en zelfs een microSD-kaartlezer. Handig om foto’s of video’s rechtstreeks op je laptop op te slaan.
Intuïtieve bediening met Chrome OS
Het is de eerste keer dat ik een laptop gebruik met Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Ik ben aangenaam verrast door de snelheid waarmee de Chromebook opstart. Bovendien kan ik de laptop rechtstreeks aan mijn Google-account koppelen en me aanmelden met mijn Gmail-adres en wachtwoord. Handig!
Eenmaal aangemeld word ik verrast door het startscherm: het doet me denken aan een smartphone of tablet, aangezien het volstaat met rijen apps. Omdat ik meteen alle pictogrammen herken en alles op één scherm staat, voelt de bediening heel natuurlijk aan.
Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord is eenvoudig, maar prettig in gebruik en comfortabel genoeg om aantekeningen te maken. Daarnaast heeft het toetsenbord enkele handige sneltoetsen om bijvoorbeeld het volume en de helderheid aan te passen. Meer heb ik niet nodig!
Het touchpad is dan weer minder handig, omdat het niet zo nauwkeurig en vloeiend is. Maar zodra ik mijn muis aansluit via de USB-A-poort is dat probleem van de baan! Ik werk sowieso nooit graag met een touchpad, of het nu van goede kwaliteit is of niet.
Al mijn favoriete apps
Net zoals op een smartphone of tablet, kan ik op de Chromebook al mijn favoriete Android-apps downloaden via de Google Play Store. Er staan standaard al enkele Google-apps op het toestel, waaronder Google Drive, Google Chrome enGmail. Ik installeer meteen ook Instagram, Vinted en Teams – zo heb ik mijn favoriete apps altijd binnen handbereik. Als je een Android-smartphone hebt, kan je al je content bovendien tussen de 2 toestellen synchroniseren.
Voor het werk kan ik gebruikmaken van Googles eigen versie van Microsoft Excel, Word en PowerPoint: Google Sheets, Google Docs en Google Slides. Ideaal voor tekstverwerking, presentaties en andere taken.
Webcam, microfoon en luidsprekers
Ik nam ook de webcam, microfoon en luidsprekers van de Chromebook onder de loep – 3 zaken die essentieel zijn voor vlotte online meetings! Hoewel de bastonen beperkt zijn, klinkt het geluid helder door de 2 stereoluidsprekers. Ik hoor perfect wat mijn gesprekspartners zeggen en moet hen niet vragen om iets te herhalen. Dankzij de ingebouwde microfoon horen ze mij ook vlot en duidelijk. Volgende punt: de HD webcam. Met een resolutie van 720 pixels vind ik hem scherp genoeg voor meetings of persoonlijke videogesprekken.
Andere nuttige functies: privacycover en spraakassistent
De laptop is uitgerust met een ingebouwde privacycover. Ideaal in een tijdperk waar cyberaanvallen helaas dagelijkse kost zijn geworden. Tijdens videomeetings schuif ik de cover gewoon naar rechts, en na afloop schuif ik hem weer naar links, zodat mijn camera afgedekt is.
Een ander handig extraatje is de speciale sneltoets op het toetsenbord om snel iets op te zoeken. Anderzijds kan ik ook de Google Assistant vragen om iets voor me op te zoeken. Je hoeft alleen maar op het microfoontje te klikken en luidop te zeggen wat je zoekt, bijvoorbeeld ‘restaurant’ voor een overzicht van alle restaurants in de buurt.
Verdict: het perfecte toestel voor basisgebruik
Als je een beperkt budget hebt en op zoek bent naar een laptop voor eenvoudige taken zoals surfen, mails versturen en tekstverwerking, is de Chromebook een ideale optie. Met een batterijduur van 10 uur kan deze lichtgewicht laptop bovendien overal mee naartoe. Superhandig voor wie vaak onderweg is. Hoewel ik hem persoonlijk niet zou gebruiken voor het werk, is dit toestel perfect voor persoonlijk gebruik: sociale media checken, series kijken, online shoppen en veel meer!
Kijk niet te veel naar het aantal jaren op je teller. Kijk liever hoe je zo lang mogelijk fit en gezond kan blijven. En geniet intussen voluit van een actief leven waarin je af en toe een sportieve grens verlegt. Daar kunnen deze voortreffelijke smartwatches je alvast...
Wanhopig op zoek naar een geschikt moederdagcadeau? Al eens aan een draagbare speaker gedacht? Zo’n handig hebbeding komt altijd van pas! Elke dag in huis, op feestjes en on the go: het goede leven klinkt gewoon nóg beter als het door een kwalitatieve box wordt...
Valt de werkdag thuis of op verplaatsing je soms behoorlijk zwaar? Wedden dat het met de juiste multimedia en een aangepaste technologische omkadering al een pak beter lukt? Investeer in een slim en snel thuisnetwerk Dit draadloze en energiezuinige Smart Mesh Wifi...
Ik mocht 3 weken lang de blauwe ‘Sapphire’ Surface Pro 9 van Microsoft testen. Hieronder vertel ik je alles over de test van deze tablet pc, die je met een magnetisch toetsenbord in een handomdraai omtovert tot een laptop!Unboxing Wanneer ik de stijlvolle, sobere en...