Hoe kies je de juiste kookplaat?

Of je nu een ware keukenprins(es) bent of gewoon zo efficiënt mogelijk wil kokkerellen: een goede kookplaat is onmisbaar. Maar wat zijn nu de belangrijkste criteria bij je zoektocht naar het voor jou ideale model? Ontdek met welke technologische snufjes je je keuken naar een hoger niveau tilt.

Door Vanden Borre Magazine

door | 29 februari | In de keuken

Het type: inductie, vitrokeramisch of gas?

Veilig en krachtig: een inductiekookplaat warmt meteen op bij contact met een kookpot en dooft uit zodra je die van het vuur haalt. Een vitrokeramische kookplaat is sneller heet en blijft langer warm. Ideaal voor een kookeiland of hoog aanrecht zijn kookplaten met een geïntegreerd afzuigsysteem: zo win je namelijk veel plaats. Op een gasfornuis kan je heel flexibel koken, maar het is wel duurder in gebruik.

 

Het energieverbruik van je kookplaat

Met inductietechnologie daalt je energieverbruik met een derde, dankzij kooktijden die maar half zo lang zijn als bij een traditionele kookplaat. De boostfunctie zorgt voor een onmiddellijke temperatuurstijging. Zo win je tijd en bespaar je energie. Deze precieze en snelle manier van koken past perfect bij een moderne levensstijl.

 

De maat

Meet goed de beschikbare plaats en houd rekening met de afstand tot de muur en tot de kasten aan beide zijkanten. Met vlakbouwkookplaten ben je verzekerd van een elegante afwerking maar doorgaans moet het werkblad wel op maat worden bijgesneden. Je kan ook kiezen voor een inox rand, een geslepen facetrand in het glas of een kookplaat zonder randen.

 

Het gebruiksgemak

Inductieplaten zijn het makkelijkst schoon te maken. Voedselspatten branden namelijk niet in. Met een vochtige doek haal je ze zo weer weg. Met de sliderbediening stel je met één vingertip exact de gewenste temperatuur in en ook de geïntegreerde timer en de pauzeerfunctie zijn buitengewoon handig. Dankzij het kinderslot en de vergrendelingsfunctie is een inductiekookplaat bovendien perfect veilig voor achteloze handjes.

 

ATAG: ontdek de chef in jou

Deze inductiekookplaat van ATAG is 80 cm breed en heeft vijf kookzones die je naadloos kan combineren. Hij weet exact waar er potten op het vuur staan en schakelt inactieve zones automatisch uit. Moet je even weg en wil je niet het risico lopen dat je bereidingen gaan aanbranden? Druk dan even de pauzeknop in. Deze kookplaat is energiezuinig, precies, intuïtief en gemakkelijk schoon te maken én heeft een elegante look. Kortom, echt een droom!

 

Siemens: de ultieme flexibiliteit

Dreig je in de dagelijkse drukte wel eens het hoofd te verliezen? Uitgerust met intelligente en geconnecteerde functies, laat deze Siemens-inductiekookplaat je toe om je culinaire passies te verzoenen met een overvolle agenda. De flexInductie kookzones passen zich automatisch aan aan het formaat van je kookgerei. Dankzij de slimme ingebouwde fryingSensor Pro, die de temperatuur van je pan continu controleert en verhindert dat die oververhit geraakt, heb je nooit meer aangebrande gerechten. Geen tijd om rustig te wachten tot je bereiding klaar is? Met powerBoost kan je het vermogen van een inductiezone met 50% verhogen. Zo kort je de kooktijd met 35% in.

 

SaphirMatt: de afwerking zonder strepen en gedoe

Ontdek een heuse revolutie in kookplaten met het SaphirMatt-glas van AEG. In lijn met de inbouwovens AEG MattBlack voegt de MattBlack-afwerking klasse en comfort toe aan je dagelijkse leven. Het oppervlak is dubbel zo makkelijk te reinigen en viermaal beter bestand tegen krassen. Daarnaast is het ook 80% minder reflecterend dan een standaard keramische kookplaat. Vaarwel, storende vingerafdrukken!

 

In het Vanden Borre Magazine en op vandenborre.be vind je nog veel meer praktische en fraai gestileerde inductiekookplaten.

ATAG ELEKTRISCHE KOOKPLAAT BIH08571EV

SIEMENS ELEKTRISCHE KOOKPLAAT EX851HVC1E

AEG ELEKTRISCHE KOOKPLAAT TII84B00FZ SAPHIR MATT

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Voor jou getest: de tablet Lenovo Tab M11

Welkom in de wereld van de Lenovo M11-tablet! Met zijn grote scherm van 11 inch en zijn handige functies is deze tablet veel meer dan gewoon een gadget. In deze blogpost ontdek je waarom ik deze tablet een echte must-have vind. Eerste blik op de tablet Als ik de doos...

Getest: de Samsung Galaxy S24

Getest: de Samsung Galaxy S24

Dol op alles wat te maken heeft met technologie en innovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaring met de gloednieuwe reeks smartphones van Samsung, de Samsung Galaxy S24. Stel je even een magische koffer voor waarin...