Test: Tefal OptiGrill-wafelijzer + grill

Ik kreeg de kans om de Tefal OptiGrill thuis uit te proberen. Als testgerecht koos ik biefstuk met gegrilde aubergines. Benieuwd of deze multifunctionele grill deed wat hij moest doen? Je leest het hieronder!

DoorFlorence

door | 24 november | In de keuken, Thuis

Ontdekking van het apparaat

Bij het uitpakken van de Tefal Optigrill  valt me onmiddellijk het bedieningspaneel op. Ik zie een aan/uit-knop, 6 automatische bakprogramma’s, een knop om manueel de temperatuur te regelen en een controlelampje dat het bakniveau aangeeft.

Ook handig: de uitneembare opvangbak voor vet en andere resten. Omdat hij even breed is als het apparaat, vangt hij makkelijk alle overtollige vet op zonder dat er zelfs maar een spatje op mijn aanrecht terechtkomt.

De kabel van het apparaat lijkt me wel wat kort. Vanaf de plaats waar ik mijn grill wil zetten, kan hij niet bij het stopcontact. Maar even een verlengdraad erbij halen en het probleem is snel opgelost.

De test

Ik zet de grill op mijn kookplaat, dus onder de afzuigkap, en begin met de aubergines. In het meegeleverde receptenboekje lees ik dat je aubergines best matig bakt. Ze zijn dus klaar als het controlelampje oranje is. Ik zet de grill aan, wacht tot hij warm is en zodra ik het geluidssignaal hoor, kan ik mijn aubergines beginnen te grillen.

En dan nu de steak. Thuis eten we die graag saignant. Uit de 6 beschikbare automatische programma’s kies ik het programma ‘rood vlees’. Het paarse controlelampje geeft aan dat het apparaat wordt voorverwarmd.  Na het geluidssignaal leg ik de stukken vlees op de bakplaat en doe ik het apparaat dicht. Ik wacht tot het controlelampje geel wordt, de kleur van het bakniveau ‘saignant’. Goed om weten: voor ‘à point’ moet het controlelampje oranje zijn en voor ‘goed doorbakken’ rood.

De resultaten

Na 5 minuten bakken kijk ik even naar de aubergines. Die zien er mij perfect gegrild uit. Om te kunnen vergelijken heb ik ook enkele sneden gebakken in de oven. Maar de gegrilde stukken vind ik lekkerder dan de ovengebakken aubergines. Ze zijn minder droog en ook beter van smaak.

Ik sta ervan versteld hoe vlug de steak klaar is. Al na enkele minuten is het controlelampje geel en hoor ik het geluidssignaal. Ik kan dus al aan tafel. Aan de buitenkant ziet de steak eruit zoals het moet. Als hij nu maar niet té rauw is vanbinnen… Nee hoor: bij het snijden merk ik snel dat mijn steak perfect saignant gebakken is. Héér-lijk!

Na gebruik hoef ik enkel de 2 bakplaten af te spoelen onder de kraan en in de vaatwasmachine te stoppen. De uitneembare bak was ik met de hand af en zet ik terug in het apparaat.

Ook een wafelijzer

De Tefal OptiGrill kan je ook gebruiken als wafelijzer. Er zit immers een wafelvorm bij en een lepel om het deeg uit te spreiden. Nog nooit wafels gebakken? Geen probleem: in de doos zit ook een receptenboekje voor wafels. Dat wordt smullen van huisgemaakte wafels!

Het verdict

Ik bak eigenlijk nooit steak thuis, maar voor een eerste ervering ben ik echt fier op het resultaat. De grill die ik thuis heb, is veel eenvoudiger dan de Tefal Optigrill. En omdat de platen niet uitneembaar zijn, is het telkens een hele klus om ze schoon te maken. Doe mij dus maar de Tefal OptiGrill! Die is ook veel aangenamer in het gebruik en dankzij het geluidssignaal hoef je je bereiding zelfs niet zelf  in de gaten te houden. Getest en goedgekeurd dus!

Tefal OptiGrill

In hetzelfde thema

De allernieuwste OLED-tv’s van Samsung en LG

De allernieuwste OLED-tv’s van Samsung en LG

Samsung overtreft met zijn tweede generatie Quantum Dot OLED-tv's zowaar al het positieve van hun voorgangers. Met schermformaten van 55" tot 97" biedt ook de gloednieuwe 4K OLED G-serie van LG eens te meer het beste van het beste. Samsung OLED S95C: ervaar het...