Voor jou getest: de Leitz Trusens Z-2000 luchtreiniger

Gezonde lucht in huis, ik vind dat belangrijk. Regelmatig de ramen openen volstaat niet. Dus wou ik de Leitz Trusens Z-2000 luchtreiniger zeker eens uitproberen. Verbetert de luchtkwaliteit na een bepaalde tijd? Maakt deze luchtzuiveraar lawaai? En kan je hem ’s nachts gebruiken? Je leest er hier alles over!

Door Mélissa

Uitpakken en installeren

LEITZ TRUSENS Z2000

In de doos van de Leitz Trusens Z-2000 zit een appelblauwzeegroene handleiding. Deze bestaat uit één bladzijde met alle info om snel te starten. Niet veel lectuur dus voor ik de luchtreiniger kan gebruiken. Voor extra support kan ik altijd terecht op de site van Leitz. Wat me opvalt, de luchtzuiveraar is zeer licht en heeft een modern design: I love it! Ik zoek de meest geschikte plaats in mijn woonkamer voor de Trusens Z-2000 en check al even de tiptoetsen op het bedieningspaneel. Eerst en vooral de filter plaatsen: hiervoor draai ik gewoon de afdekking onderaan het toestel los. Ik haal de filter uit z’n plastic en plaats hem in het toestel. Weer toedraaien en ik steek het apparaat in het stopcontact.

 Hoe is de luchtkwaliteit thuis?

LEITZ TRUSENS Z2000

Ik schakel het toestel in, want ik ben wel eens benieuwd wat de luchtkwaliteit in huis is. Deze wordt weergegeven op twee manieren: via kleurcodes op de lichtring en via cijfers die je afleest op het display.

  • Blauw of 0-50: goede luchtkwaliteit
  • Geel of 50-100: middelmatige luchtkwaliteit
  • Rood of meer dan 100: slechte luchtkwaliteit

Goed nieuws: de ring is blauw en ook al variëren de cijfers, ze blijven mooi tussen 8 en 38 schommelen. Toch merk ik dat het toestel soms meer lawaai begint te maken. Hoe komt dat als de luchtkwaliteit toch goed is? Heeft de SensorPod daar iets mee te maken? Let’s check!

Gebruiksvriendelijk en efficiënt

Bij de luchtreiniger wordt ook een wit toestelletje geleverd: de SensorPod. Maar wat is dat en wat moet ik daarmee aanvangen? Dit kleine apparaat plaats je indien mogelijk op een meubel aan de andere kant van de ruimte, wel in het zichtbereik van de Leitz Trusens Z-2000. De SensorPod communiceert draadloos met je luchtreiniger. Het controleert de luchtkwaliteit in de ruimte en zorgt zo voor een optimale luchtbehandeling. De Leitz Trusens Z-2000 past automatisch de ventilatiesnelheid aan als reactie op de metingen die de SensorPod hem doorgeeft.

LEITZ TRUSENS Z2000

Om de luchtreiniger te verplaatsen van de woonkamer naar de slaapkamer, gebruik ik het handvat aan de achterkant. De Trusens Z-2000 is een lichtgewicht dus het transport is heel eenvoudig. Overdag staat hij in de woonkamer en ’s nachts gaat hij mee naar de slaapkamer (als ik er aan denk!). Tijd om de filter of de UV-lamp te vervangen? Dan knippert het woordje ‘Reset’, maar dat heb ik na enkele weken gebruik nog niet moeten doen.

En qua efficiëntie? Of de luchtkwaliteit bij mij thuis goed of slecht is, kan ik natuurlijk niet zomaar weten. Ik lees het af op de luchtreiniger via de waarden op het scherm. De waardes waren goed van bij de start, maar zijn nog verbetert en blijven ook optimaal wanneer de luchtreiniger in werking is.

Goed om weten: de fijnstoffilter werkt op 360° waardoor hij vervuilende stoffen en organische gassen en geuren uit allerlei richtingen vangt.  En de UV-lamp is biedt een extra voordeel: terwijl de filter de bacterieën, schimmels en virussen opvangt, vernietigd het UV-licht ze volledig. Ik merk er natuurlijk niets van, maar ik ben blij dat ze helemaal verdwijnen!

Vijf snelheden en een nachtmodus

Op het bedieningspaneel staan allerlei icoontjes waarmee ik de snelheid kies, de nachtmodus inschakel, de timer opzet, de UV-modus activeer,… Wat de snelheden betreft, kan ik kiezen uit vijf standen: de automatische stand, de eerste stand, de tweede stand, de tubrostand (mijn minst favoriete, want die maakt wel veel lawaai) en de Whisper-stand (fluisterstille werking). Ik gebruik meestal de automatische stand omdat ik de SensorPod z’n werk laat doen. De signaalindicator geeft trouwens aan dat de SensorPod in werking is. Als je de SensorPod niet wenst te volgen, dan kan je de modus veranderen door met je vinger op het ventilatoricoon te drukken.

Wat ik zeer handig vind aan de Trusens Z-2000, is de nachtmodus (met het maantje als icoon natuurlijk). Deze modus is ideaal voor in de slaapkamer. Eens ik deze activeer, hoor ik helemaal niets en gaat de lichtring ook uit. Zo val ik ongestoord in slaap 💤

Pro’s en contra van de Leitz Trusens Z-2000

LEITZ TRUSENS Z2000

De luchtkwaliteit was bij mij thuis vrij goed van bij de start. En dat wil ik zo houden ook! Hiervoor vind deze luchtreiniger een ideale oplossing. De Leitz Trusens Z-2000 is mooi en gebruiksvriendelijk, heeft 3 efficiënte filters en een nachtmodus voor een geruisloze werking. De andere voor- en nadelen som ik nog even voor je op:

👍De Trusens Z-2000 van Leitz is uitgerust met een indicator voor de luchtkwaliteit. Aan de hand van de kleurcodes en cijfers weet je of de lucht in huis goed, middelmatig of slecht is.
👍De SensorPod-signaalindicator communiceert voortdurend met de luchtreiniger. Is de luchtkwaliteit slechter, dan gaat de Leitz Trusens Z-2000 harder werken.
👍Het handvat is superhandig om de luchtreininger te verplaatsen, bv. van de woonkamer naar de slaapkamer.
👍Het UV-licht vernietigt de bacterieën en ziektekiemen die door de filter worden gevangen.
👍De Leitz-luchtreiniger beschikt over een timer. Laat hem na 2 u., 4 u., 8 u. of 12 u. automatisch uitschakelen.
👍De Trusens Z-2000 is gecertifieerd door het European Centre for Allergy Research Foundation.

👎Op turbostand maakt de luchtreiniger veel lawaai, omdat de luchtkwaliteit slecht is en hij harder moet werken.

Om te eindigen, nog een laatste tip: de luchtreiniger is geschikt voor ruimtes van maximaal 35 m². Wil je hem voor een grotere ruimte gebruiken, dan kies je best voor z’n grote broer, de Leitz Trusens Z-3000. Deze is geschikt voor ruimtes tot 70 m².

 

LEITZ TRUSENS Z2000

Leitz Trusens
Z-2000

LEITZ TRUSENS Z3000

Leitz Trusens
Z-3000

In hetzelfde thema

Test: Black+Decker BHSMP2008-QS stoomreiniger

Test: Black+Decker BHSMP2008-QS stoomreiniger

Elke week haal ik mijn emmer, dweil en reinigingsmiddel uit de berging om de vloeren schoon te maken. Maar deze keer pak ik het anders aan, want ik mag de de Black+Decker stoomreiniger testen. Of een stoomreiniger een goed alternatief is voor de emmer en de dweil? En...

Voor jou getest: de Philips Lumea BRI958/00

Voor jou getest: de Philips Lumea BRI958/00

Semi-definitieve epileerapparaten verlossen je voor een lange periode van ongewenste haartjes. Op je benen, op je armen, onder je oksels, aan je bikinilijn, … Hiervoor mag ik de Philips Lumea BRI958/00 testen. Het resultaat ken ik nu nog niet, want de behandeling...

Tournée Minérale: geniet van een heerlijke mocktail

Tournée Minérale: geniet van een heerlijke mocktail

Ga de uitdaging van Tournée Minérale aan en drink in februari een maand lang geen alcohol. De ideale gelegenheid om aan je gezondheid en welzijn te werken, maar ook om nieuwe alcoholvrije drankjes te ontdekken! Wat is een mocktail? Een mocktail is een alcoholvrije...

Voor jou getest: de nieuwe Nilfisk S1-steelstofzuigers

Voor jou getest: de nieuwe Nilfisk S1-steelstofzuigers

Deze maand was het stofzuigen geblazen, want ik mocht drie nieuwe steelstofzuigers van het merk Nilfisk testen: de S1 Home Plus, de S1 Allergy Plus en de S1 Pet Care Plus. Wat is het verschil en zijn er enkel plus-punten aan deze S1-reeks stofzuigers van Nilfisk? Ik...